Εν μέσω έντονων αντιδράσεων ψηφίστηκε η δημοσιοποίηση της λίστας των 22 ΠΕΠ

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων, με 41 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 2 αποχές, υπερψηφίστηκε η δημοσιοποίηση της πολυσυζητημένης λίστας με τα τα ονόματα των 22 ΠΕΠ που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και διερευνάται κατά πόσο έχουν τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης από τον πρώην Συνεργατισμό, όσον αφορά δανειακές τους συμβάσεις.

Η δημοσιοποίηση της λίστας του Γενικού Ελεγκτή, θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα, ως μέρος των πρακτικών της συνεδρίας, όπως έγινε και με τη λίστα Γιωρκάτζη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Βουλή η δημοσιοποίηση της λίστας των 22 ΠΕΠ-Περιμένουν τον Άντρο για ψήφιση

Μετά την λήξη της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής ξέσπασε κατά αυτών που δίνουν λίστα προς δημοσίευση στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο κ. Αδάμου, με έντονο ύφος, υπέδειξε πως «δεν θα αποδεχθώ ξανά άλλη λίστα στη Βουλή. Εκείνοι που εν μάγκες να βγαίνουν να τη δημοσιοποιούν. Συγνώμη κιόλας. Είμαι θυμωμένος και στεναχωρημένος για τον τρόπο που συμπεριφέρονται στη Βουλή των αντιπροσώπων. Εμένα αυτό το θέμα με προσβάλει. Εκείνο που λέω στον κόσμο είναι να διαβάσουν την έκθεση και όχι να πέσουν όπως τους ανθρωποφάγους πάνω στα ονόματα».

Πριν την ψηφοφορία, κάθε κόμμα, πριν την ψήφιση, κλήθηκε να τοποθετηθεί επί του κατά πόσον θα δημοσιευθεί η όχι η λίστα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Τορναρίτης υποστήριξε πως υπάρχει ένα πελώριο χάσμα μεταξύ τους και των πολιτών και κυρίως των νέων που τους γυρίζουν την πλάτη.

«Δυστυχώς, ο λαϊκισμός, ο οποίος πολλές φορές εξήλθε από τη συγκεκριμένη αίθουσα, εξέθρεψε το συγκεκριμένο αίσθημα των πολιτών. Σήμερα είμαστε μπροστά σε μια συζήτηση που έγινε και πριν από δυο εβδομάδες και αναφέρεται στη λίστα του Γενικού Ελεγκτή. Δεν μπορώ πάρα να συμφωνήσω πως άλλα ζητήθηκαν από την κα. Γιωρκάτζη, άλλα έστειλε στη βουλή. Ο ΔΗΣΥ από την πρώτη στιγμή και στα πλαίσια της διαφάνειας και της λογοδοσίας, είχαμε καταθέσει πρόταση με την οποία ζητούσαμε τη δημοσιοποίηση και της συγκεκριμένης λίστας».

Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε πως «δεν αποδίδει ασφαλέστατα ότι τα συγκεκριμένα άτομα που βρίσκονται στη λίστα έχουν διαπράξει οτιδήποτε μεμπτό και δεν το λέω εγώ αλλά ο Ελεγκτής που έχει συντάξει τη λίστα. Πολλοί συνάδελφοι αναφέρθηκαν και σε άλλες λίστες το είπαμε πολλές φορές, οποιαδήποτε λίστα υπάρχει να δοθεί στη δημοσιότητα. Πέρνα όμως από αυτά, πρέπει να πάρουμε και αποφάσεις και να φέρουμε αποτελέσματα».

Επιπρόσθετα, ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε στην οριζόντια ψηφοφορία, διερωτώμενος γιατί δεν συμφωνούν στη ψήφιση της, ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, καθώς όπως τόνισε, «με αυτό το τρόπο θα διευρύνουμε τη δημοκρατία μας. Θα πρέπει να χτίσουμε την χαμένη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, στην τοποθέτησή του, ξεκαθάρισε πως δεν έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο, ενώ επεσήμανε πως θέλει να υπενθυμίσει πως υπάρχει πόρισμα Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό για να μην πουν κάποιοι πως αυτοί ευθύνονται για την κατάρρευση του. 

«Ο Γενικός Ελεγκτής λέει πως ζήτησε από την επίτροπο προσωπικών δεδομένων γνωμάτευση, με την οποία εξήγησε τους λόγους με την οποία η δημοσιοποίησε δεν θα ήταν σύμφωνη με την σχετική νομοθεσίας. Και ο Ελεγκτής στέλνει την έκθεση του στην Βουλή και η Βουλή πρέπει να ενεργήσει κατά παράβαση για τη δική του έρευνα και για κατά παράβαση της επιτρόπου προσωπικών δεδομένων για την δημοσιοποίηση της λίστας. Τίθεται βέβαια το θέμα της διαφάνειας. Και το θέμα του δημοσίου συμφέροντος. Τι λέει η Επίτροπος; Λέει στη στάθμιση του δημόσιου συμφέροντος πρέπει να συνεκτιμηθούν και τα συμφέροντα του κράτους. Αφού εξετάζει όλα τα δεδομένα, η επίτροπος λέει πως είναι δύσκολο να αποδοθεί ευθύνη».

Ο Άντρος Κυπριανού, ανέφερε παράλληλα, πως «εκείνοι που γίνεται πως μας παρασύρει το ρεύμα του λαϊκισμού, υποτασσόμαστε στο λαϊκισμό», προσθέτοντας πως «θα διαπομπεύουμε ανθρώπους έστω αν δεν έχουν καμία ευθύνη, απλά και μόνο, για να ικανοποιήσουμε το πλήθος να δει αίμα στην αρχαία ρώμη. Πρέπει να σοβαρευτούμε και να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα. Εκεί όπου υπάρχουν ευθύνες σαν αποδοθούν. Εκεί που δεν υπάρχουν να διαπομπεύουμε ανθρώπους, κρυβόμενοι πίσω από την ασυλία μας. Με αυτό το τρόπο, συγκαλύπτουμε άλλα πράγματα».

Κατέληξε, σημειώνοντας πως «θέλω να αναφερθώ στον Πάμπη Κυρίτση. Είναι στη λίστα γιατί έγινε αναδιάρθρωση δανείου της ΠΕΟ και τους χαρίστηκαν οι τόκοι υπερημερίας. Στη λίστα είναι και η πρώην σύζυγος του, γιατί έκανε αναδιάρθωση. Η Σκεύη Κουκουμά είναι στη λίστα για τους γνωστούς λόγους που η ίδια έχει αναφέρει». Ωστόσο, όπως ανέφερε τοποθετήθηκε και για ένα δάνειο του γιου της, σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην περίπτωση της Σωτηρούλας Χαραλάμπους, «για ένα δάνειο 5,400 ευρώ, ο Γενικός Ελεγκτής, ένιωσε την ανάγκη να τη βάλει στη λίστα. Και ο Γιαννάκης Θωμά είναι στη λίστα για δύο δάνεια. Για το ένα ήταν εγγυητής για το δάνειο των λαϊκών οργανώσεων στο Πελένδρι και το άλλο ήταν δάνειο του γιου του, που ανέλαβε να πληρώνει. Και θέλουμε να διαπομπεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Τασσόμασταν υπέρ της δημοσιοποίησης για να μην λένε κάποιοι πως έχουμε να κρύψουμε κάτι».

Για το Δημοκρατικό Κόμμα, το λόγο πήρε η βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία υπέδειξε πως το ΔΗΚΟ είναι υπέρ τη δημοσιοποίησης της λίστας.

«Αλλά, σήμερα αυτό που κάνουμε δεν εξυπηρετεί τη διαφάνεια, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε τις οικονομικές μας καταστάσεις. Θα δοθεί μια λίστα με δάνεια ΠΕΠ, με επιφύλαξη της ίδιας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το κακόπιστο των δανείων».

Η κα. Ερωτοκρίτου πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να τους ικανοποιήσουν, ως ΔΗΚΟ, αυτές οι δημοσιοποιήσεις, αφού αυτοί που παρανόμησαν θα συνεχίσουν να κρύβονται.

«Δεν θα σταματήσουμε να ζητούμε τη δημοσιοποίηση των ατόμων και εταιρειών που κατά τη διάρκεια του 2013 έβγαζαν χρήματα έξω, θέλουμε λίστα όλων των ΠΕΠ τα οποία έτυχαν διαγράφης δανείων και εταιρειών τους από όλα τα τραπεζικά ιδρύματα. Αυτά εμείς αναζητούμε και δεν θα ικανοποιηθούμε πίσω από μια αποσπασματική διαχείριση ολίγων ονομάτων.  Οι μεγάλοι καρχαρίες είναι έξω και κυκλοφορούν ελεύθεροι. Αυτούς έχει κανείς να τους αναζητήσει;», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, στην τοποθέτησή του, σημείωσε πως «επειδή δεν συμμετέχουμε στην Ad Hoc επιτροπή, δεν έχουμε όλα τα στοιχεία μπροστά μας. Για αυτό από την πλευρά τη δική μας προκύπτουν ερωτήματα. Το πρώτο ότι περιλαμβάνονται και εταιρείες εκτός από πρόσωπα. Δεν γνωρίζουμε το ποσό του δανείου, είτε το ποσό που διαγράφηκε. Παράκληση μας να τύχουμε ενημέρωσης. Τα περισσότερα από αυτά δεν θα χρειαζόντουσαν να τα συζητούμε σήμερα, εάν υιοθετούνταν οι προτάσεις της ΕΔΕΚ».

Στην τοποθέτησή του, ο Γιώργος Λιλλήκας, πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών διευκρίνισε πως δεν είχε και δεν έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο σε οποιαδήποτε τράπεζα, ούτε του διαγράφηκαν δάνεια, ούτε έχει βγάλει λεφτά στο εξωτερικό.

«Δεν μπορεί να είμαστε κρινόμενοι και κριτές και ελεγχόμενοι και ελεγκτές. Θα πρέπει να προχωρήσουμε, δεν ξέρω αν πρέπει να αναλάβει ελεγκτικός οίκος, αλλά εμπειρογνώμονες θα πρέπει να διερευνήσουν».

Καταλήγοντας, σημείωσε πως «όπως και στη λίστα Γιωργάτζη δεν έχουμε στοιχεία ότι αυτά τα πρόσωπα έκαναν κάτι μεμπτό. Ούτε μπορούμε να κρίνουμε. Αυτή η επιτροπή που θα πρέπει να συσταθεί, θα πρέπει να τεκμηριώσει και το πόρισμα να δοθεί στην δημοσιότητα, για να είναι αντικειμενικό. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην πληροφόρηση, έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν».

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας, βουλευτής Αλληλεγγύης, δήλωσε επίσης υπέρ της διαφάνειας και της παραδειγματικής τιμωρίας, ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν έχω καμία σύγκρουση συμφέροντος ή μη εξυπηρετούμενο δάνειο».

Όπως είπε, «η πάγια θέση μας είναι ότι θα πρέπει επιτέλους να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης όσα πολίτικα πρόσωπα εκμεταλλεύτηκαν την ιδιότητα τους, εξασφαλίζοντας διαγραφές χρεών ή έχουν κάνει παράνομες εκροές ή εξασφάλισαν διευκολύνσεις με χαμηλά επιτόκια και χαμηλούς όρους.

Σήμερα όμως έχουμε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τις διαγραφές στο Συνεργατισμό. Εντόπισε τις διαγραφές των ΠΕΠ αλλά προφανώς υπήρχε δυσκολία,  δεν τεκμηρίωσε αν οι διαγραφές ήταν παράνομες. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η δημοσιοποίηση αλλά και της διόρθωσης. Αλλά το επιτυγχάνουμε αυτό σήμερα; Νομίζω πως όχι. Δεν ανοίγει ο δρόμος για έρευνα».

Επιπρόσθετα, ο κ. Γιωργάλλας είπε πως «θα εκτεθούν συνάδελφοι ενώ οι υπεύθυνοι για τον Συνεργατισμό κυκλοφορούν ελεύθεροι».

Με τη σειρά του, ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε πως, «ψηφίζει διαφάνεια και ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα, θα πρέπει να εφαρμοστεί διαφάνεια και λογοδοσίας». Επίσης, ανέφερε πως η Ad Hoc θα πρέπει να αποταθεί σε ελεγκτικό οίκο, ώστε να διερευνήσει τα στοιχεία, ενώ ζήτησε να δοθούν όλα τα στοιχεία στην δημοσιότητα.

Τα άτομα τα οποία βρίσκονται σε αυτή τη λίστα, είναι υπεύθυνα για την κατάσταση των δανείων τους. Και για την περίπτωση του Συνεργατισμού υπάρχει η έκθεση Αρέστη και καταγράφει τις ευθύνες των κομμάτων».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγίαννης, είπε πως «η θέση μας είναι και θα παραμείνει η ίδια. Η άμεση δημοσιοποίηση. Όχι γιατί είμαστε Δικαστήριο αλλά γιατί πρωτίστως ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει την πραγματική εικόνα και όσοι έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης. Όσα ακούστηκαν τον τελευταίο καιρό, το μόνο που καταφέρνουν είναι να πλήττουν το κύρος της βουλής. Είναι αστείο να επικαλούνται προσωπικά δεδομένα».

Ανέφερε ακόμα ότι, «μέσα από την έκθεση του Ελεγκτή μπορεί κάποιος να δει την εικόνα που επικρατούσε στον Συνεργατισμό. Αυτό που δεν μπορεί να δει ο κόσμος είναι λίστες από άλλα τραπεζικά ιδρύματα. Ο κόσμος πρέπει να έχει γνώση για όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και να έχει πλήρη εικόνα. Θα πρέπει να δούμε την ίδια αντιμετώπιση σε οποιαδήποτε λίστα εξαφανίστηκε από το 2011».

Ο Μαρίνος Μουσιούττας, εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, ανέφερε ότι «είχαμε αποστείλει επιστολή και ζητήσαμε να δημοσιοποιηθεί η λίστα. Εμείς είμαστε υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας και τα τρία μέλη μας είμαστε έτοιμοι να ελέγξει κατά πόσο είχαμε οποιαδήποτε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή αν είχαμε ευνοϊκής μεταχείρισης. Δεν βγάλαμε λεφτά στην κλειστή περίοδο και είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε οποιοδήποτε έλεγχο».

Απαντούν όσοι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα

Τη δική της απάντηση, για τη συμπερίληψή της στη λίστα του Γενικού Ελεγκτή, έδωσε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, η οποία τόνισε πως νιώθει ότι «έχουμε αφήσει αυτούς που ευνοήθηκαν για να ασχολούμαστε με πράγματα που η ίδια η έκθεση του Ελεγκτή δεν καταγραφεί και δίνει άλλες ερμηνείες».

Η κα. Κουκουμά πρόσθεσε πως «κάποιοι διερευνήσαν πληροφορίες πως χάρισαν εκατομμύρια. Το ένα δάνειο ήταν του γιου μου και το άλλο γεωργικά δάνεια των γονιών μου. Πρέπει να πως αποτάθηκαν στο χρηματοοικονομικό επίτροπο, για να διερευνήσει το δάνειο μου και με έκθεση του καταγραφεί ότι στο δάνειο είχαν γίνει παράνομες υποχρεώσεις της τάξης του 113%00».

Καταλήγοντας, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, επεσήμανε πως «αυτό που δεν είχαμε κάνει για να μην καθυστερήσουμε για τι από το 14 προσπαθούσαμε να αναδιαρθρώσουμε τα δάνεια, είναι αντί να διεκδικήσουμε διαγραφή, έχει μαρκαριστεί. Επίσης, ένα ποσό που φαίνεται ως διαγραφή αφορά τους τόκους και που δεν είχαμε ζητήσει, για να πούμε την αλήθεια, το έκανε η ίδια η τράπεζα μόνη της. Ούτε τύχαμε ευνοϊκής μεταχείρισης, αλλά μάλλον ότι μαρκαρίστηκε το δάνειο είναι μια κακή πρακτική. Να επαναλάβω πως είχα δηλώσει το δάνειο στο Πόθεν Έσχες και δεν ήρθε ποτέ σε σύγκρουση με αυτά που ψηφίζαμε στη βουλή, αφού ήταν γεωργικό δάνειο. Έτσι ξεκαθαρίζω, ακόμα μια φορά πως περνούμε λάθος μήνυμα στην κοινωνία».

Το λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα και σημείωσε πως «τo περιεχόμενο του φίλου του Κωστή, αλλά και άλλων συναδέλφων, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο».

Ο βουλευτής υπέδειξε πως από τον Νοέμβριο του 2020, κατέστησε γνωστό ότι έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο, όπως κάθε πολίτης του κράτους, στο κανονιστικό πλαίσιο της τράπεζας. «Δεν υπήρχε τίποτα το μεμπτό και το επιλήψιμο, γιατί δεν υπήρξε προνομιακή ή ευνοϊκή μεταχείριση. Για σκοπούς περαιτέρω πληροφόρησης, θα αναφερθώ στο δικό μου δάνειο. Πριν τη ρύθμιση, το δάνειο μου από τη Συνεργατική, ήταν 130 χιλιάδων ευρώ και απαλείφθηκαν 13 χιλιάδες ευρώ».

Ο κ. Λεωνίδου πρόσθεσε πως «η μηνιαία δόση, από τότε μέχρι σήμερα καταβάλλεται ανελλιπώς. Αυτά τα δήλωσα και στο Πόθεν Έσχες. Είναι άξιο απορίας γιατί δεν βρίσκονται ενώπιον μας, δάνεια βουλευτών από άλλες τράπεζες, κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται ανάμεσά μας, για να εξετάσουμε τη δημοσιοποίηση».

Επί του θέματος, τοποθετήθηκε και ο βουλευτής του ΔΗΚΙΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, που επίσης βρίσκεται εντός της λίστας. Σημείωσε πως «αντί το σώμα τούτο αντί να ασχολείται με τους ληστές, ασχολείται με της λίστες και έξω γίνεται φαγοπότι». Ο κ. Κουλίας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε εντυπώσεις που δημιουργεί η Βουλή, διερωτώμενος εάν γνωρίζει τους Νόμους που ψηφίζει, αναφέροντας πως γίνονται αναφορές για σκοπούς εντυπωσιασμούς.

«Αυτό το πράγμα που κάνει η Βουλή είναι σωστό; Ζητούμε να μας φέρουν τις παρανομίες επειδή χρωστούν; Έχει κανένα που δεν χρωστά; Αυτοί που αποκτήσαν περιουσίες δεν σας ενδιαφέρουν; Είναι αυτή η διαφάνεια;»

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στην λίστα του Γενικού Ελεγκτή και υπέδειξε πως «η προσωπική εμπλοκή σε αυτό το ζήτημα την έχω πει και την έχω γράψει. Είχα πει ότι είναι ένα δάνειο τρίτου προσώπου, που υπέγραψα συνεο. 6,85 του δανείου. Το αναφέρει, εξάλλου η έκθεση του Ελεγκτή. Ήμουν απλά συνοφειλέτης. Ο Ελεγκτής δεν παίρνει θέση εάν προέκυψαν ζητήματα ή αν υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση για τους λόγους που επικαλείται. Καλό όμως θα ήταν να τα λέμε όλα, όταν αφορούν και τίθεται θέμα αξιοπρέπειας κάποιων προσώπων. Δεν υπήρχε στο συγκεκριμένο δάνειο ούτε σεντ.  Δεν ανέβηκα στο βήμα για να απολογηθώ αλλά περισσότερο είμαι λυπημένος παρά θυμωμένος. Τελικά η διαστροφή της πολιτικής ορθότητας δεν είναι τίποτα άλλο από μια πολιτική αθλιότητα».

Η λίστα θα δημοσιοποιηθεί με τον ίδιο τρόπου που δημοσιοποιήθηκε η λίστα Γιωρκάτζη, δηλαδή στην ιστοσελίδα της Βουλής, ως μέρος των πρακτικών της Ολομέλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ανησυχία της Κυβέρνησης για τη νέα εγκληματική ενέργεια-«Αξιολογούμε διαρκώς τα μέτρα»
Ηχηρά ονόματα στους προτείνοντες και υποστηρίζοντες των υποψηφίων-Στηρίζει Γεάδη και Πελεκάνο η Παρισινού
Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
63 υποψηφιότητες για τις έξι θέσεις Ευρωβουλευτών-Αρχίζει η ετοιμασία του ψηφοδελτίου
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές