Γ. Πενηνταέξ: Να μην κάνουμε τους επαναστάτες από την πολυθρόνα και να ψηφίσουμε

Για σαράντα συναπτά έτη υπηρέτησε τη δημοσιογραφία και έμεινε στην ιστορία για το έργο του. Για τριανταεπτά χρόνια βρισκόταν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο ρόλο του διευθυντή. Όλα αυτά τα χρόνια, παράλληλα με τη δημοσιογραφία, προσέφερε στην κοινωνία και ως εθελοντής, ενώ βρίσκεται στην προεδρία ενός από τους μεγαλύτερους ΜΚΟ της Κύπρου.

Ο Γιώργος Πενηνταέξ έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του και όχι μόνο και όσοι τον γνωρίζουν μόνο καλά λόγια έχουν να πουν. Μετά από τόσα χρόνια στη μάχιμη δημοσιογραφία, αποφάσισε να γυρίσει σελίδα και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης και των πολιτών. Στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το όνομά του θα βρίσκεται και πάλι στο ψηφοδέλτιο των υποψηφίων. Αυτή τη φορά κάτω από το σήμα της Δημοκρατικής Παράταξης και όχι του ΑΚΕΛ.

«Μου έγινε πρόταση από το Μάριο Καρογιάν και κατέρχομαι ως αριστίνδην υποψήφιος, δεν είμαι πολιτικός. Μετά από πολλή σκέψη, ωριμότητα, προβληματισμό και σκεπτικισμό για όσα συμβαίνουν γύρω μας το τελευταίο διάστημα, αποφάσισα ότι θα μπορούσα να δώσω μία επιλογή στον κόσμο, με τη δική μου υποψηφιότητα στη ΔΗΠΑ», εξηγεί ο κ. Πενηνταέξ στον REPORTER.

Η πολυετής πορεία του στην δημοσιογραφία, του έδωσε το πλεονέκτημα να γνωρίζει από πρώτο χέρι όλα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, την ώρα που συμβαίνουν. Ένα πλεονέκτημα που μπορεί να το χρησιμοποιήσει υπέρ του, αφού γνωρίζει πως αντιδρά το κοινό.

«Θεωρώ ότι οι γνώσεις και οι εμπειρίες που απέκτησα, μέσα από τη διαδρομή μου στη δημοσιογραφία, για εμένα είναι ένα περιουσιακό στοιχείο, το οποίο μπορώ να κεφαλαιοποιήσω με την υποψηφιότητά μου ως αριστίνδην υποψήφιος στις επερχόμενες βουλευτικές. Θεωρώ ότι ως δημοσιογράφος, που εκπροσωπούμε τον ίδιο τον πολίτη μέσα στα δρώμενα και τη σφαίρα της κοινωνίας μας, μπορώ να εκπροσωπήσω τον Κύπριο πολίτη και στη Βουλή επειδή γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματά του. Θέλω να δώσω μία επιλογή στον κόσμο να επιλέξει κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο, χωρίς κομματικά βαρίδια, μακριά από τη διαφθορά και τα σκάνδαλα και τις πολλές εκπτώσεις αξιών που βιώνουμε σήμερα. Με καθαρά χέρια, να προχωρούμε μπροστά, με διαφάνεια, να βάλουμε στόχους για να ξεφύγουμε από το τέλμα που βρισκόμαστε σε πολλές εκβάσεις στη ζωή μας. Να δώσουμε μία ελπίδα στον κόσμο μας, που αξίζει το καλύτερο και θα πρέπει να του το προσφέρουμε, επειδή δεν έχουμε διαφορετικό δρόμο».

Υγεία, παιδεία, προσφυγιά, κοινωνία. Αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες της πολιτικής που αναμένεται να ακολουθήσει, σε περίπτωση που καταφέρει να πείσει το κοινό και να τον εξελέγξει ανάμεσα στους εκλεκτούς του.

«Προέρχομαι από τα στρώματα του λαού και λόγω της εμπειρίας μου τόσα χρόνια, θα δώσω σημαντική έμφαση πάνω στα κοινωνικά προβλήματα. Στα θέματα παιδείας, υγείας, στις ευάλωτες ομάδες, στους πρόσφυγες, στις οικογένειες των αγνοουμένων, στους ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Πρέπει να φτιάξουμε ένα κοινωνικό κράτος, που δυστυχώς απουσιάζει αυτή τη στιγμή. Πρέπει να προσφέρουμε πάρα πολλά στον απλό πολίτη, στους μικρούς επιχειρηματίες, στους δανειολήπτες. Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους και τα κοινωνικά σύνολα που υποφέρουν σήμερα από τα προβλήματα της οικονομίας. Δεν ξεχνούμε και το εθνικό μας θέμα, που είναι το Κυπριακό, το οποίο θα πρέπει να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο, με βάση το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αξίες της Ευρώπης. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είμαστε και εμείς πολίτες της Ευρώπης και το λιγότερο που θα θέλαμε είναι να έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους Ευρωπαίους πολίτες».

Η εθελοντική του δράση και όσα έμαθε

Εκτός από την δημοσιογραφία, ο Γιώργος Πενηνταέξ έχει αφοσιωθεί και σε ένα άλλο σκοπό. Στη φιλανθρωπία. Για 30 χρόνια υπηρετεί αυτό το σκοπό, είναι πρόεδρος του συνδέσμου «Ένα όνειρο, μια ευχή», ενός από τους μεγαλύτερους Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού στην Κύπρο, ενώ έχει εκλεγεί και ως Γ.Γ του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος. Μέσα από τη δράση του, όλα αυτά τα χρόνια, κατάλαβε ότι αυτό που χρειάζεται να κάνει η πολιτεία, είναι να παρέχει περισσότερη στήριξη σε όλους τους ΜΚΟ και εθελοντικούς οργανισμούς.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να έχουμε παρέμβαση του κράτους, όταν πρόκειται για τέτοια θέματα υγείας. Θα πρέπει να εγκύψουμε με πολλή προσοχή πάνω στα προβλήματα του κόσμου, που δημιουργούνται από τις σοβαρές αυτές αρρώστιες, για να προσφέρουμε περισσότερο σε αυτούς. Δυστυχώς σήμερα αδυνατεί το κράτος να ανταποκριθεί στα πολλαπλά προβλήματα και ιδιαίτερα στα οικονομικά, αυτών των συνανθρώπων μας. Απέχουμε πολύ από το να γίνουμε ένα κράτος πρόνοιας και η πείρα μου από τον εθελοντισμό, μου έδειξε ότι αντί να συμπληρώνουμε το κράτος, πολλές φορές δυστυχώς το αναπληρώνουμε. Αυτό βέβαια εναπόκειται στην μεγάλη καρδιά του Κύπριου πολίτη, που προσφέρεται ανά πάσα στιγμή να σταθεί δίπλα στον συνάνθρωπό του. Πρέπει να πω ότι ο εθελοντισμός στην Κύπρο είναι σε πάρα πολύ ψηλό επίπεδο σε σχέση με άλλες χώρες, επειδή ο Κύπριος πολίτης έχει να προσφέρει μία μεγάλη αγκαλιά και μία ευαισθησία προς το συνάνθρωπό του που υποφέρει».  

«Αμαυρώνεται το όνομα της Κύπρου»

Η κουβέντα μας φτάνει στο σημαντικότερο ζήτημα των τελευταίων εβδομάδων. Στο πρόβλημα που ταλανίζει την πολιτική σκηνή, αλλά και την κοινωνία μας. Τη διαφθορά.

«Θεωρώ ότι μέσα από τη διαφθορά αμαυρώνεται το όνομα της Κύπρου διεθνώς. Δυστυχώς, δεν έχουμε φτάσει μόνο στον πάτο, θα έλεγα ότι είμαστε στα τάρταρα. Θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες αλλαγές και τέτοιες δομές που να ανατρέψουμε και να βάλουμε ένα στοπ στην κατρακύλα που μας παίρνει καθημερινά προς τα κάτω. Θα πρέπει να μπουν φραγμοί, να γίνουν μεγάλες ανατροπές στην κοινωνία, στην κοινωνική συνοχή και στην πολιτική ζωή, επειδή δυστυχώς βλέπουμε ότι πολλές φορές αναμειγνύονται στην διαφθορά και πολιτικοί και επιχειρηματίες και αξιωματούχοι του κράτους. Ο κόσμος έχει απηυδήσει, έχει αηδιάσει από αυτή την κατάσταση, ζητά και απαιτεί να υπάρξει διαφάνεια, να υπάρξουν σωστές δομές και να έχουμε σωστούς θεσμούς, ώστε να υπάρχει εποπτεία και έλεγχος και επιτέλους να σταματήσει αυτό και όλοι όσοι ευθύνονται να αναλάβουν πραγματικά τις ευθύνες τους. Αν υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να οδηγηθούν στα δικαστήρια, να πάνε στη δικαιοσύνη, για να υπάρξει κάθαρση. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται μία μεγάλη κάθαρση και θα πρέπει όλοι να συστρατευθούμε και να ενώσουμε φωνές, ώστε να δούμε μία άσπρη μέρα σε αυτό τον τομέα».

«Να μην κάνουμε τους επαναστάτες από την πολυθρόνα»

Ο δημοσιογράφος ήταν κατηγορηματικός, όσον αφορά στην αποχή από τις κάλπες, κυρίως των νέων. Η αποχή και το λευκό δεν είναι λύση. Θεωρεί αυτή την επιλογή λανθασμένη.

«Θα πρέπει να πω, αρχικά, ότι οι Κύπριοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν διά της ψήφου τους. Είναι η καλύτερη μέθοδος για να διαμαρτυρηθούν για τα κακώς έχοντα στη σημερινή κοινωνία και αυτά που βλέπουμε καθημερινά και βιώνουμε. Θα πρέπει να σηκωθούμε από την πολυθρόνα μας και να πάμε να ψηφίσουμε. Να σταματήσουμε να κάνουμε τους επαναστάτες από την πολυθρόνα ή να κάνουμε τους προπονητές από την κερκίδα. Θα πρέπει να εγκύψουμε στα προβλήματα, να δώσουμε μία νέα πνοή, να ψηφίσουμε εκείνους που θα πρέπει, που θα είναι οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να φέρουν την αλλαγή προς την ορθή κατεύθυνση. Οι νέοι είναι το μεγάλο στοίχημα, που υποφέρουν όλα αυτά τα δύσκολα που υπάρχουν στην κοινωνία μας και θα πρέπει να τους εμπνεύσουμε να προσέλθουν στην κάλπη επειδή είναι στα χέρια τους, αν θα αλλάξουν το σύστημα ή όχι. Είναι στα χέρια μας, μπορούν να αλλάξουν και καλώ τους νέους να πάνε στην κάλπη και να ψηφίσουν αυτούς που κρίνουν κατάλληλους να τους εκπροσωπήσουν».

Το μήνυμά του στους πολίτες

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω στους ψηφοφόρους είναι να πάνε στην κάλπη, να μην μείνουν και να παρακολουθούν εκ του μακρόθεν το τι συμβαίνει γύρω τους. Να κάνουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές, να επιλέξουν τους σωστούς ανθρώπους που να μπορούν να τους εκπροσωπήσουν σωστά στο κοινοβούλιο, σε μία προσπάθεια να φέρουμε την αλλαγή και να βάλουμε σε μία τροχιά τις αξίες του ανθρώπου. Να φέρουμε πίσω τη χαμένη μας αξιοπρέπεια. Είναι στα χέρια των ψηφοφόρων να κάνουν την αλλαγή».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»