Με την πανδημία κάνουν αρχή στη Σύνοδο Κορυφής-Βελτιώνεται η δήλωση για Τουρκία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τηλεδιάσκεψη των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με πυξίδα την έκθεση Μπορέλ η συζήτηση για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής

Μετά από την καθιερωμένη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η συζήτηση για την κρίση της πανδημίας του COVID-19. Οι 27 προειδοποιούν ότι οι περιορισμοί στα μη απαραίτητα ταξίδια πρέπει να διατηρηθούν λόγω της σοβαρής επιδημιολογικής κατάστασης, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζουν τη σημασία της διαφάνειας καθώς και της χρήσης των αδειών εξαγωγής εμβολίων και ζητούν αύξηση της παραγωγής τους και τήρησης των συμφωνηθέντων από τις εταιρείες, σύμφωνα με προσχέδιο της δήλωσης των 27. Επιπλέον δίνουν την εντολή στο Συμβούλιο να προωθήσει νομοθετικό και τεχνικό έργο για τα διαλειτουργικά ψηφιακά πιστοποιητικά COVID-19, βάσει της πρότασης της Κομισιόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι 27 προειδοποιούν ότι οι περιορισμοί στα μη απαραίτητα ταξίδια πρέπει να διατηρηθούν

Σε σχέση με την Τουρκία, οι διαβουλεύσεις επί του κειμένου της Κοινής Δήλωσης των ηγετών για την Τουρκία συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας μεταξύ των κρατών μελών και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το λεκτικό βελτιώνεται στα σημεία που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, όπως η αναφορά στην τελωνειακή ένωση, το μεταναστευτικό αλλά και το Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στόχος της κοινής δήλωσης στις Βρυξέλλες ένα θετικό μήνυμα με αναφορά στο μεταναστευτικό

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η θέση της Κύπρου, όπως εκφράστηκε χθες και από τον Πρόεδρο Αναστασιαδη, είναι ότι η κοινή δήλωση θα πρέπει να είναι απόλυτα συναρτημένη και συνεπής με την έκθεση Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο δήλωσε ότι οι 27 θα υπενθυμίσουν τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου για τη διπλή προσέγγιση. Ανέφερε ότι είδαμε βελτίωση στην Αν. Μεσόγειο, αλλά ταυτόχρονα επιδείνωση στο εσωτερικό (θεμελιώδη δικαιώματα και κράτος δικαίου).

Ο ίδιος εξήγησε ότι στη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα περιέχεται ως προς την εφαρμογή της θετικής ατζέντας αιρεσιμότητα που σχετίζεται με το Κυπριακό, τις συνομιλίες με την Ελλάδα, και την εσωτερική κατάσταση γύρω από το κράτος δικαίου. Στο τραπέζι θα τεθεί και το μεταναστευτικό εξήγησε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενστάσεις και για το δεύτερο προσχέδιο της κοινής δήλωσης των «27»

Στόχος του κειμένου της κοινής δήλωσης πρέπει να είναι ένα συνολικό θετικό μήνυμα, με μια αναφορά και στο μεταναστευτικό, θέμα που ούτως ή άλλως είναι στο τραπέζι, αλλά να καταγράφεται και η αιρεσιμότητα των προηγούμενων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με έτερο διπλωμάτη κράτους μέλους που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε, η έκθεση Μπορέλ έγινε όντως γενικά καλώς αποδεκτή παρά το ότι λείπει το casus belli. Σημείωσε ότι δεν έχει νομική ισχύ, αλλά είναι βάση συζήτησης για τη λεγόμενη διττή προσέγγιση.

Όπως επίσης είπε ο στόχος παραμένει να υπάρχει η πιθανότητα των κυρώσεων ισχυρή. Καλό θα ήταν οι κυρώσεις (ως εναλλακτικές λύσεις) να περιγράφονται και γραπτώς για να ξέρει και η Τουρκία τι ενδέχεται να αντιμετωπίσει, ανέφερε.

«Ελπίζουμε στο 3ο κείμενο σοβαρή αναφορά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σύμβαση Κωνσταντινούπολης, παρότι 6 χώρες στην ΕΕ δεν την έχουν επικυρώσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι ενστάσεις Λευκωσίας στο δεύτερο προσχέδιο της κοινής δήλωσης των 27

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη η αιρεσιμότητα και ο αναστρέψιμος χαρακτήρας της θετικής ατζέντας, κάτι που όπως είπε ο διπλωμάτης μπήκε στο 2ο προσχέδιο.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία επί των προσχεδίων της δήλωσης του Συμβουλίου ενδέχεται η λύση που θα επιλεγεί να είναι να εκδοθεί δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη παρά τις θετικές εξελίξεις

«Τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Σήμερα θα μελετήσουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε αυτή τη θετική τάση και για τη συνέχεια υπάρχουν κάποια μέτρα με διπλή προσέγγιση» σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο κ. Μπορέλ, ο οποίος μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, θα παρουσιάζουν σήμερα στην τηλεδιάσκεψη κορυφής την έκθεση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «από τη μία πλευρά θετικά μέτρα κι από την άλλη μέτρα που μπορούν να ληφθούν εάν η κατάσταση χειροτερέψει. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν με έναν σταδιακό και προοδευτικό τρόπο» είπε επισημαίνοντας ότι μπορεί να αναστραφούν.

Μέρκελ: Εταίρος μας στο ΝΑΤΟ η Τουρκία

Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει τους κανόνες του κράτους δικαίου και χαρακτήρισε «λυπηρό μήνυμα» την αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος περιέγραψε ωστόσο ως «καλή είδηση» το γεγονός ότι η Τουρκία, «μετά τις προκλητικές δραστηριότητες στα κυπριακά και στα ελληνικά ύδατα», έδειξε τους τελευταίους μήνες δείγματα αποκλιμάκωσης και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας και για την περαιτέρω ανάπτυξη της προσφυγικής συμφωνίας.

«Η ευημερία μας στην Ευρώπη είναι εφικτή μόνο με καλές σχέσεις με τους γείτονές μας και εκτός ΕΕ. Και αυτό ισχύει κυρίως για την εταίρο στο ΝΑΤΟ Τουρκία», με την οποία οι σχέσεις είναι πολύπλευρες, δήλωσε η κα Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας.

«Αποτελεί καλή είδηση το γεγονός ότι η Τουρκία, μετά τις προκλητικές δραστηριότητες σε κυπριακά και ελληνικά ύδατα, έδειξε τους τελευταίους μήνες ένα δείγμα αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο, μπήκε και πάλι σε διάλογο με την Ελλάδα και θα συνεχιστούν και οι συνομιλίες για το μέλλον της Κύπρου στο σχήμα 5+1 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», είπε χαρακτηριστικά η κα Μέρκελ.

Επιπλέον επιλογές για τη συνεργασία

Η Γερμανίδα Καγκελάριος και υπενθύμισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «συμφωνήσαμε ότι, σε περίπτωση αποκλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, θα προσφέρουμε επιπλέον επιλογές για την συνεργασία μας. Και τώρα σε αυτό το Συμβούλιο θα συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε σε αυτόν τον δρόμο».

Δεν θα είναι εύκολες συνομιλίες, παραδέχτηκε η κα Μέρκελ και εξέφρασε την ελπίδα «να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα», ενώ αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα στενές σχέσεις της χώρας της με την Τουρκία, καθώς στην Γερμανία ζουν εδώ και γενιές άνθρωποι τουρκικής καταγωγής.

Από την άλλη πλευρά, τόνισε ότι πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας και στην εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία.

«Αναμένουμε η Τουρκία να τηρήσει τα κριτήρια του κράτους δικαίου και αυτό σε πολλές περιπτώσεις δεν συμβαίνει – σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται σεβαστά ανθρώπινα δικαιώματα και η αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι ένα πάρα πολύ λυπηρό μήνυμα. Θα ευχόμασταν η Τουρκία να είχε παραμείνει», είπε χαρακτηριστικά η κα Μέρκελ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ίδια θεωρεί ότι δεν βοηθάει το να μην συζητά η ΕΕ με την Τουρκία.

Κοινά συμφέροντα

«Για αυτό θέλουμε τώρα να διαβουλευτούμε για το πώς θα επαναληφθεί υψηλού επιπέδου διάλογος ΕΕ – Τουρκίας. Έχουμε κοινά συμφέροντα. Και σε αυτά περιλαμβάνεται και η ιδιαίτερη πρόκληση της μετανάστευσης. Αυτήν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνο από κοινού με την Τουρκία», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στην προσφυγική Συμφωνία του 2016, η οποία, όπως είπε, κατέστησε δυνατό να αντιμετωπιστούν οι παράνομοι διακινητές προσφύγων, να μειωθεί ο αριθμός εκείνων που φθάνουν παρανόμως στην Ελλάδα, καθώς και ο αριθμός των θανάτων στο Αιγαίο.

Η Καγκελάριος έκανε ακόμη λόγο για την «αναγνώριση» που αξίζει στην Τουρκία για την προσφορά της στην υποδοχή 3,6 εκατομμυρίων προσφύγων, διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα που διαθέτει η ΕΕ σε έργα και οργανώσεις που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες στην Τουρκία ελέγχονται και χρησιμοποιούνται σωστά και υπογράμμισε ότι η συμφωνία πρέπει τώρα να αναζωογονηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Πηγή: ΚΥΠΕ/In.gr

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι