Το σήμα Προεδρικού για αντεπίθεση και η ανοιχτή παρτίδα στη σκακιέρα των εκλογών

Στα ύψη ανεβαίνει ο πολιτικός υδράργυρος ενόψει των επικείμενων βουλευτικών, με τα κόμματα να τα παίζουν όλα για όλα στη σκακιέρα των εκλογών, σε μια προσπάθεια να επιτύχουν τους στόχους τους και να δουν τις μετοχές τους στο εκλογικό σώμα, τον ερχόμενο Μάϊο, να ανεβαίνουν.  

Το σύνθημα της έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας δόθηκε προ πολλού και συγκεκριμένα περί τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, οπόταν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, με συντονισμένα πυρά άρχισαν να βάλλουν κατά της Κυβέρνησης, στον απόηχο των αποκαλύψεων του Al Jazeera και της σύγκρουσης που ακολούθησε ανάμεσα σε κορυφαίους θεσμούς.

Οι πολιτογραφήσεις, τα ζητήματα της διαφθοράς, ο προϋπολογισμός, η διαχείριση της πανδημίας, το Κυπριακό και το μεταναστευτικό, είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που εξελίχθηκαν τους τελευταίους μήνες σε πεδίον δόξης λαμπρόν για άσκηση αντιπολίτευσης, με την Κυβέρνηση να δέχεται δριμεία κριτική… εφ’ όλης της ύλης. Και αυτό, αφού τα πολλά ανοιχτά μέτωπα, διατηρούσαν και εξακολουθούν να διατηρούν στα ύψη την ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκμεταλλευόμενα την κόπωση του κόσμου από τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, επιχείρησαν εν πολλοίς να δημιουργήσουν συνθήκες πολιτικής αστάθειας, με προφανή στόχο να τοποθετήσουν περισσότερες νάρκες στο δρόμο της Κυβέρνησης. Ενώ την ίδια ώρα, αφουγκραζόμενα τον παλμό μερίδας του κόσμου, αντί να εργάζονται για να πετύχουν την μέγιστη δυνατή συνεννόηση για επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη τις κρίσιμες στιγμές που βιώνει ο τόπος λόγω του κορωνοϊού, αντιθέτως με φόντο τις βουλευτικές εκλογές ανέβασαν και διατηρούν τον δημόσιο διάλογο σε υψηλούς τόνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κράχτες, δόση υποκρισίας και μάχη της ατάκας-Ο μεγάλος κίνδυνος των βουλευτικών

Από την άμυνα… φουλ επίθεση

Όλους αυτούς του μήνες, παρά τις έντονες επικρίσεις που δεχόταν, κυρίως για τα ζητήματα της διαφθοράς και για την σύγκρουσή της με τον Γενικό Ελεγκτή, η Κυβέρνηση κράτησε κυρίως αμυντική στάση, επιλέγοντας να κατεβάζει αντί να ανεβάζει τους τόνους. Δηλαδή, επέλεξε να δίνει μεν απαντήσεις στις επικρίσεις που δεχόταν, ωστόσο, τονίζοντας ότι προέχει η διαχείριση της πανδημίας, απέφευγε να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά διά των απαντήσεων της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την κατάθεση του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, προανήγγειλε πως κόβει κάθε συζήτηση επί του θέματος μέχρι την έκδοση του πορίσματος. Έκτοτε, η Κυβέρνηση, απαντούσε μεν σποραδικά και όχι με έντονο ύφος στα πυρά της αντιπολίτευσης, εντούτοις, μετά το αίσιο τέλος της Οδύσσε(ι)ας του προϋπολογισμού και της πρωτοφανούς κρίσης που προκάλεσε το ΔΗΚΟ, με διάγγελμα του ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε στις επικρίσεις, περνώντας με έντονο τρόπο στην αντεπίθεση.    

Η… πολιορκία του Προεδρικού από τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχει ως μοναδικό στόχο τον Νίκο Αναστασιάδη, καθώς για διαφορετικούς λόγους, διεξάγεται και ένας παράλληλος πόλεμος κατά συγκεκριμένων υπουργών, που θεωρείται πως έχουν πολιτικό μέλλον. ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, θωρούν πως τώρα είναι η ώρα το κύμα της απαξίωσης να συμπαρασύρει στο πέρασμά του και τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία προβάλλουν ως εν δυνάμει συνεχιστές της Κυβέρνησης Αναστασιάδη στο μέλλον.

Τα διαδοχικά μέτωπα και οι έντονες επικρίσεις, είναι αλήθεια πως επέφεραν πλήγμα στην εικόνα της Κυβέρνησης, λαβώνοντας συνάμα και το κυβερνών κόμμα.

Ωστόσο, φαίνεται πως ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε το σύνθημα… Ένα σύνθημα, που βγάζει την Κυβέρνηση και τους υπουργούς της στην αντεπίθεση, δείχνοντας πως δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να αφήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κερδίζουν το παιχνίδι των εντυπώσεων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όπως διαπιστώνεται, το κυβερνητικό στρατόπεδο άλλαξε την επικοινωνιακή του προσέγγιση, αναπροσαρμόζοντας την στρατηγική του, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τα σε βάρος του δεδομένα. Συμπέρασμα, το οποίο εξάγεται και από το γεγονός πως η Κυβέρνηση αντεπιτίθεται στα πυρά που δέχεται, αλλάζοντας μάλιστα και την φρασεολογία που χρησιμοποιεί, η οποία είναι πιο επιθετική, ενώ έβγαλε από την φαρέτρα της… παλιές αμαρτίες της αντιπολίτευσης, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο το μήνυμα πως το παιχνίδι δεν τελείωσε, αλλά τώρα αρχίζει.

Στο ίδιο πλαίσιο, είδαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από μήνες, να βγαίνει από την «καραντίνα» και να κάνει περιοδεία στο κέντρο της Λευκωσίας, απαντώντας σε οποιαδήποτε δημοσιογραφική ερώτηση, είτε για το Κυπριακό είτε για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την τοποθέτηση φράκτη στη νεκρή ζώνη. Με τον Νίκο Αναστασιάδη μάλιστα, να είναι έντονος και να απασφαλίζει κατά της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι ανορθογραφίες, οι υπερβολές και ένα επικίνδυνα τοξικό περιβάλλον

Ορίζοντας οι προεδρικές του 2013

Θεωρείται δεδομένο, πως όσο πλησιάζουν οι εκλογές, το… ροκ θα γίνεται ακόμη πιο σκληρό, αφού οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν μεν τα ποσοστά του Δημοκρατικού Συναγερμού να υφίστανται… πιέσεις, ωστόσο την ίδια ώρα, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ δεν φαίνεται να εξαργυρώνουν στον βαθμό που προφανώς και οι ηγεσίες τους θα ανέμεναν, τις όποιες αδυναμίες του κυβερνητικού στρατοπέδου και το δικό τους ιδιαιτέρως καυστικό αντιπολιτευτικό λόγο. 

Στο πολιτικό και κομματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, είναι δεδομένο πως ενόσω θα πλησιάζουμε στην ημέρα της κάλπης, αντιπολίτευση από την μια και κυβέρνηση από την άλλη, θα ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τους τόνους και θα επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες πόλωσης.

Άπαντες αντιλαμβάνονται και κατανοούν πως το διακύβευμα των εκλογών είναι μεγάλο, τόσο για τους μεν όσο και για τους δε. Και ότι το αποτέλεσμά τους θα επαναπροσδιορίσει εκ νέου το ισοζύγιο δυνάμεων και τις ισορροπίες στον κομματικό χάρτη, με τρόπο που με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2023, θα δίνει το στίγμα πορείας που θα ακολουθήσουν και θα οριοθετεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν την επομένη της 30ης Μάϊου, ομολογουμένως απ’ όλες τις απόψεις, καυτή μέρα.     

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πολιορκία του Προεδρικού, η δίοδος διαφυγής και το σύνθημα για αντεπίθεση

Δειτε Επισης

Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών