Συνέρχεται το Υπουργικό-Επί τάπητος σενάριο πρόωρης επιστροφής μαθητών

Στη σκιά των επιβαρυμένων επιδημιολογικών δεδομένων και εν μέσω των πιέσεων για επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία, για άνοιγμα και άλλων επιχειρήσεων και για παροχή έκτακτων χαλαρώσεων στις διακινήσεις, συνέρχεται στις 10:00 το Υπουργικό Συμβούλιο, που θα λάβει αποφάσεις για κάποια από αυτά τα ζητήματα. 

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας που συνεδρίασαν χθες το βράδυ, ετοίμασαν εισηγήσεις προς τον υπουργό Υγείας, οι οποίες θα συζητηθούν ενώπιον του Υπουργικού. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου θα παρουσιάσει τα δεδομένα της επιδημιολογικής εικόνας, που παραμένουν σε οριακά επίπεδα με τη χθεσινή μέρα να προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, αφού αυξήθηκαν κρούσματα και νοσηλείες.

Ακολούθως θα τεθεί επί τάπητος, το αίτημα των οργανωμένων γονέων για πρόωρο άνοιγμα των Γυμνασίων για μαθήματα με φυσική παρουσία. Οι πλείστοι επιστήμονες, φαίνεται πως άναψαν το πράσινο φως για επιστροφή ενωρίτερα από ότι προγραμματιζόταν των  Γυμνασίων. Προτείνουν λοιπόν αντί στις 2 ή στις 5 Απριλίου όπως προγραμματιζόταν, να επιστρέψουν οι μαθητές τη Δευτέρα 29 Μαρτίου. 

Ενώπιον του Υπουργικού θα συζητηθούν και ενδεχόμενες χαλαρώσεις που θα δοθούν εντός Απριλίου, εάν το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα. Οριστικές αποφάσεις για αυτές τις χαλαρώσεις, που θα περιλαμβάνουν κατάργηση των sms και αύξηση του αριθμού των ατόμων που παρευρίσκονται σε οικίες, αναμένεται ότι θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αφού το διάταγμα του υπουργού Υγείας λήγει στις 31 Μαρτίου. 

Το Υπουργείο Υγείας, θεωρεί πρόωρη τη λήψη αποφάσεων με δεδομένο πως μία εβδομάδα έχει παρέλθει από το άνοιγμα των χώρων εστίασης και δεν έχει διαφανεί ακόμη ενδεχόμενη επίπτωση στα επιδημιολογικά δεδομένα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοινώθηκαν άλλοι δύο θάνατοι, πάνω από 400 τα κρούσματα-Αύξηση νοσηλειών

Νέο κύμα ασθενών στα Νοσοκομεία

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χθεσινής ημέρας, προκάλεσαν πάντως ανησυχία αφού για δεύτερο εικοσιτετράωρο σημειώθηκε άλμα στις νοσηλείες, ενώ ξεπέρασαν τους 50 οι σοβαρά νοσούντες, οι 21 εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι.

Σε έξι νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 217 ασθενείς. Στη μάχη ρίχθηκε από χθες και το Νοσοκομείο Πάφου, όπου νοσηλεύονται τέσσερις ασθενείς με covid-19. 

Την αγωνία ενέτεινε και το γεγονός πως αυξήθηκαν τα κρούσματα (καταγράφηκαν 410) καθώς και το ποσοστό θετικότητας, με τη Λεμεσό να ξεπερνάει και πάλι το 1, την ώρα που έδειχνε σημάδια σταθεροποίησης.

Η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται κομβικής σημασίας αφού από τη μία θα διαφανεί εάν επιδεινώθηκε η εικόνα στη Λεμεσό από τα καρναβαλίστικα πάρτι και από την άλλη, θα αρχίσει να φαίνεται κατά πόσον επιβάρυναν την κατάσταση οι νέες χαλαρώσεις.  

Το βήμα προς την κανονικότητα

Βήμα προς την κανονικότητα αναμένεται να κάνει εν τω μεταξύ μέχρι το Μαΐου η χώρα μας, αφού θα αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Παρά τη μείωση στην αποστολή εμβολίων της AstraZeneca, που επηρεάζει όλα τα κράτη της ΕΕ, η Κύπρος αναμένεται να παραλάβει μέχρι τέλος Απριλίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, επιπλέον 270,000 δόσεις από τα τέσσερα αδειοδοτημένα εμβόλια. Έτσι ο συνολικός αριθμός δόσεων που θα έχουν παραληφθεί από τον Δεκέμβριο 2020 θα ανέλθει σε 440,000.  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να εμβολιαστούν τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Μάη επιπρόσθετα 195,000 άτομα. Σύμφωνα με το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού κατά της COVID-19, την πιο πάνω περίοδο θα λάβουν τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου άτομα που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και στον γενικό πληθυσμό, καλύπτοντας την ηλικιακή ομάδα των 45 ετών και άνω. 

Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, προχωρά πάντως με εντατικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το στάδιο, στον εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Μέχρι και τις 21 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν 131,623 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 37,109 αφορούν άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, λαμβάνοντας και τις δύο δόσεις. Σε σχέση με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής με την 1η δόση 1,714 άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Η πρακτική της Κύπρου για άμεση χορήγηση των διαθέσιμων εμβολίων, την ταξινομεί σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα OurWorldInData στην 5η θέση, με τη χορήγηση 14,78 δόσεων ανά 100 κατοίκους.

Πρώτη στα τέστ

Εν τω μεταξύ στην πρώτη θέση ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης διατηρείται η Κύπρος, σε ό,τι αφορά στη διενέργεια τεστ, σύμφωνα με το ECDC. Με 35,947 τεστ ανά 100,000 κατοίκους, η Κύπρος συνεχίζει να αξιοποιεί την πρακτική των στοχευμένων τεστ στην κοινότητα, με στόχο να έχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση στην κοινότητα.

Επιπρόσθετα η έγκαιρη ανίχνευση των θετικών περιστατικών, επιτρέπει την άμεση παρέμβαση σε σημεία όπου παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων, ώστε να περιορίζεται η διασπορά του ιού.

Την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου, μάλιστα διενεργήθηκαν 314,182 τεστ. Αυτό μεταφράζεται σε εξέταση σε περίοδο μίας εβδομάδας, ποσοστού πέραν του 20% του πληθυσμού άνω των 12 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»