Σ. Κυθρεώτης: Αστείο το ΑΚΕΛ μετά το Al Jazeera να κάνει πορεία για τη διαφάνεια

Είναι ένας άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά, εδώ και αρκετά χρόνια. Πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για προώθηση της οριζόντιας ψηφοφορίας, ενώ έχει κάνει και σημαντικά βήματα για την πάταξη της διαφθοράς. Ο λόγος για τον Στέλιο Κυθρεώτη, ο οποίος θα είναι αριστίνδην υποψήφιος  βουλευτής με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.

Ο οικονομολόγος αποφάσισε να κατέλθει στον πολιτικό στίβο, με γαλάζια στολή. Επέλεξε ένα κόμμα, το οποίο ο ίδιος είχε επικρίνει παλαιότερα, αφού έκρινε ότι συγκλίνουν οι απόψεις τους, ενώ του παρέχει και χώρο να εκφράσει τις απόψεις του. Θέλει να προσεγγίσει τους ενεργούς πολίτες και δηλώνει έτοιμος να προωθήσει τα θέλω τους στη Βουλή.

«Είμαι εργοδότης, προσέλαβα, απέλυσα, δανείστηκα, κέρδισα, έχασα, δημιούργησα. Στη Βουλή θέλουμε και ανθρώπους της δουλειάς, όχι μόνο της θεωρίας, που να μπορούν να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει έξω», αναφέρει ο ίδιος.

Ακολουθεί αυτούσια η συνέντευξη του κ. Κυθρεώτη στον REPORTER

*Πώς αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα;

Ο λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ είναι ότι, μετά από αρκετά χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά, ένιωσα ότι για να αλλάξει κάτι πρέπει να είμαστε μέσα στα πράγματα και όχι απ’ έξω. Έτσι, η προσπάθειά μου είναι να εκλεγώ για να μπορέσω εκ των έσω να υπάρχουν κάποιες αλλαγές στο σύστημα, στην νοοτροπία που σκέφτεται ο κόσμος, οι πολιτικοί κλπ. Από το Μαρί και μετά, είχα δημιουργήσει, μαζί με άλλους, διάφορες ομάδες πολιτών και ασχολούμασταν με τα κοινά. Μεταξύ άλλων, είχαμε ασχοληθεί με το θέμα της διαφάνειας στην χρηματοδότηση των κομμάτων και με την οριζόντια ψηφοφορία, που εμείς εγγράψαμε και προωθήσαμε στα κόμματα, όμως δυστυχώς δεν καταφέραμε να ψηφιστεί.

*Γιατί επιλέξατε τον ΔΗΣΥ, ένα κόμμα που εσείς κατά καιρούς επικρίνατε; Αν είχατε πρόταση από άλλο κόμμα, θα επιλέγατε τον ΔΗΣΥ;

Ανήκω στον ευρύτερο πολιτικό χώρο. Η πολιτική μου επιλογή θα ήταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός, από πλευράς πολιτικών απόψεων. Σαφώς είχα διαφωνήσει με τον ΔΗΣΥ, ακόμηκαι σε θέματα που είχαν να κάνουν με τη διαφάνεια, όμως κατά την άποψή μου, τα παλιά και μεγάλα κόμματα, εκλέγουν διαχρονικά περίπου γύρω στους 45 από τους 56 βουλευτές και οι υπόλοιποι είναι από μικρά κόμματα, που μπαίνουν και βγαίνουν από τη βουλή. Τόσα χρόνια αυτά τα μικρά κόμματα δεν έχουν καταφέρει να δυναμώσουν και δεν υπήρξαν ποτέ κάποια φωνή ενωμένη. Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα, πρέπει μέσα σε αυτούς τους 45, από τα τρία-τέσσερα παλιά κόμματα, να μπουν και άτομα, τα οποία έχουν κάποιες απόψεις που θα οδηγήσουν σε κάποιες αλλαγές. Πόσο μάλλον στον Συναγερμό που είναι κόμμα εξουσίας και χαράσσει πολιτική. Είναι πολύ σημαντικό να εκλεγούν άτομα του δικού μου προφίλ στην ομάδα των περίπου 18 ατόμων που θα απαρτίζουν την ομάδα του ΔΗΣΥ. Μου έγινε και πρόταση από άλλο κόμμα, αλλά επέλεξα τον ΔΗΣΥ, επειδή είναι ένα κόμμα που δέχεται την πολυφωνία. Δεν με φίμωσε κανένας, σε απόψεις μου που διαφέρουν από τις απόψεις άλλων ατόμων στον Συναγερμό.

*Είναι γνωστή η δράση σας στα social media και συγκεκριμένα ο αγώνας σας για τη οριζόντια ψηφοφορία. Τι να περιμένουμε από εσάς; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας;

Οι τρεις βασικοί μου πυλώνες, που θέλω να ασχοληθώ ιδιαίτερα είναι η πάταξη της διαφθοράς και θέματα διαφάνειας. Ένα από τα θέματα που θα θίξω είναι η οριζόντια ψηφοφορία. Θα κάνουμε ξανά την προσπάθεια να την καθιερώσουμε, με στόχο να πείσουμε και τους υπόλοιπους. Δεν ψηφίστηκε, με ελάχιστες ψήφους κατά. Έπιασε 22-23 ψήφους υπέρ κι αν έπιανε 28 θα ήταν να περάσει. Ένα από τα πρώτα μου θέματα θα είναι αυτό. Άλλα θα είναι η χρηματοδότηση των κομμάτων, που κατά την άποψη μου πρέπει να σταματήσουν όλες οι εισφορές από εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, για ποσά άνω των δέκα ευρώ. Κι αυτό, επειδή είναι αδιανόητο για μένα, μία εταιρεία να δίνει λεφτά στο κόμμα Α, τα ίδια λεφτά στο κόμμα Β και τα ίδια λεφτά στο κόμμα Γ. Αυτό το πράγμα δημιουργεί εξαρτήσεις και “υποχρέωση” προς τον επιχειρηματία που κάνει αυτή την υποχρέωση. Υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε αυτό τον τομέα. Ένα άλλο θέμα είναι να γίνει μία λεπτομερής ανάλυση των αρχών της GRECO.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι θέματα της οικονομίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επειδή είμαι οικονομολόγος, με μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, αλλά το κυριότερο είναι ότι είμαι 31 χρόνια του "παζαρκού", να το πω κυπριακά. Δουλεύω τόσα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, με δικές μου επιχειρήσεις.

Ο τρίτος πυλώνας που θα ασχοληθώ, είναι και ένα θέμα που γνωρίζω πάρα πολύ καλά. Το θέμα της οδικής ασφάλειας και ψυχολογίας των νέων και θέματα που έχουν να κάνουν με την οδήγηση και την ταχύτητα. Είμαι οδηγός αγώνων αυτοκινήτου, διοργανώνω πολλές οργανώσεις για το θέμα και έκανα αρκετά σεμινάρια για την οδική ασφάλεια, κυρίως στην Ελλάδα. Έτσι, ασχολούμαι ιδιαίτερα με εκείνο το κομμάτι.

*Γράφετε μελέτες για την οδική ασφάλεια. Ποιες θα είναι οι δράσεις σας, ώστε να υπάρξει μία αλλαγή προς αυτό τον τομέα;

Οι προτεραιότητες αυτών που ασχολούνται με την οδική ασφάλεια, κατά την άποψή μου, μπορούν να βελτιωθούν. Δηλαδή, τα προβλήματά μας είναι το Α,Β,Γ και εμείς ασχολούμαστε με το Γ,Δ,Ε. Πρέπει να μπουν τα προβλήματα πάνω σε μία άλλη βάση, που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει μία αρχή, το Safe System, το οποίο έχει κάποιους πυλώνες. Οι βασικοί είναι τρεις. Ο πρώτος είναι τα ασφαλή οχήματα, δηλαδή, όσο καλύτερα είναι τα οχήματα που κυκλοφορούν στο δρόμο, τόσο λιγότερα θα είναι τα δυστυχήματα. Ο δεύτερος είναι το ασφαλές οδικό δίκτυο και εννοούμε τη βελτίωση δηλαδή του οδικού δικτύου, όπως για παράδειγμα να κλείσουν κάποιες λακκούβες στους δρόμους. Να ασχοληθούμε με τις μπαριέρες. Είχαμε θανάτους μοτοσικλετιστών επειδή έπεσαν από τη μηχανή και χτύπησαν στη μπαριέρα, στους μικρούς στύλους που υπάρχουν στους δρόμους. Ο λόγος είναι επειδή δεν έχουν τις προδιαγραφές που έχουν στην Ευρώπη και σε δυστυχήματα που ο οδηγός ίσως να χτυπούσε απλά το χέρι του, δυστυχώς κατέληξαν σε θάνατο. Για μένα είναι προτεραιότητα από αυτή την αιτία είναι περισσότεροι από ότι ήταν οι θάνατοι από υπερβολική ταχύτητα το 2020. Ο τρίτος πυλώνας, είναι ασφαλείς οδηγοί. Η πρώτη κατηγορία των οδηγών, σε θανάτους και δυστυχήματα, είναι αυτοί των άνω των 60 ετών. Ένα άλλο γενικό πρόβλημα που εντόπισα είναι ότι για να μπορέσουν να γίνουν έργα, για το καλό της οδικής ασφάλειας, θα έπρεπε να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται.

*Ποια είναι η θέση σας για τη διαφθορά;

Είχαμε ασχοληθεί ως πλατφόρμα «Διαφάνεια τώρα» με το θέμα της διαφθοράς και είδαμε τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Ιωνά Νικολάου. Είχαμε δώσει τα φώτα μας για τον τρόπο που πρέπει να γίνει αυτή η ανεξάρτητη Αρχή για πάταξη της διαφθοράς. Η θέση η δική μου είναι ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να κατανοήσουν όλα τα κόμματα ότι έχουν ευθύνη. Και επειδή ξέρουμε όλοι τα σκάνδαλα, φαίνεται ότι αφορούν όλα τα κόμματα. Γι’ αυτό είναι αστείο για μένα, αυτή τη στιγμή να βγαίνει το Α κόμμα και να πουλά διαφάνεια στο Β κόμμα και το Β κόμμα, να πουλά στο Γ κλπ. Είναι αστείο, το ΑΚΕΛ, μετά το βίντεο του Al Jazeera, με τον Τζιοβάνι και τον Συλλούρη να κάνει πορεία για τη διαφάνεια έξω από το Προεδρικό. Μπορώ να πω κι άλλα αστεία περιστατικά, από άλλα κόμματα. Η θέση μου είναι ότι πρέπει να γίνει άμεσα η αρχή κατά της διαφθοράς, πρέπει να βρεθεί ο τρόπος τα άτομα που θα διοριστούν να είναι όντως ανεξάρτητα. Άρα, δεν θα ήταν σωστό να τα διορίσει κανένα κόμμα και επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για το οποίο θα προσπαθήσω να κινηθώ, είναι ότι πρέπει να πάμε και αναδρομικά στα σκάνδαλα που προσπεράσαμε και επί της ουσίας να προσπαθήσουμε να βρούμε τους ενόχους και να τιμωρηθούν. Να πληρώσει με την περιουσία του, δηλαδή αν καταχράστηκε ένα εκατομμύριο, να δώσουν πίσω αυτά τα λεφτά που έχουν κλέψει.

*Πολλοί νέοι επιλέγουν την αποχή, επειδή πιστεύουν ότι η ψήφος τους δεν μετρά. Τι θα τους απαντούσατε σε αυτούς που επιλέγουν την αποχή και όχι να ψηφίσουν;

Θα το πω στα κυπριακά και θέλω να στείλω το μήνυμα είναι ότι θα τα "έβρουν μπροστά τους", δυστυχώς. Δηλαδή, γι’ αυτό που γίνεται τώρα έχουμε ευθύνη όλοι. Και εμείς, η παλαιότερη γενιά και οι νέοι. Οι νέοι μπορούν να αλλάξουν ό,τι δεν τους αρέσει μόνο με την ψήφο τους. Άρα, αν δεν το κάνουν θα το έβρουν μπροστά τους. Ένα πράγμα που δεν έγινε και θα έπρεπε να γίνει είναι να διευκολύνουμε τους τρόπους εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό θα είναι προτεραιότητά μου. Επίσης, οι νέοι ψηφοφόροι έχουν πλέον κρίση σε διάφορα πράγματα, οπότε όταν επιλέξουν την πολιτική τους κατεύθυνση δεν επηρεάζονται από την οικογένεια. Αυτό κατά την άποψή μου, φοβίζει τα παλιά κόμματα, επειδή παλαιότερα τα παιδιά ψήφιζαν ό,τι ψήφιζαν οι γονείς τους.

*Γιατί οι ψηφοφόροι να εμπιστευτούν τον Στέλιο Κυθρεώτη; Θα γίνετε κι εσείς μέρος του συστήματος;

Δεν υπάρχει τρόπος να βεβαιώσεις κάποιο ότι δεν θα γίνεις όπως τους άλλους. Είμαι ένας αριστίνδην υποψήφιος που συνεργάζομαι με τον ΔΗΣΥ, επειδή έκρινα ότι είναι η καλύτερη επιλογή και επειδή έχω την ευχέρεια, μέσα από αυτό το κόμμα να λέω την άποψή μου, όσο κι αν ενοχλεί κάποιους. Η προσέγγισή μου είναι αυτή του ενεργού πολίτη. Του πραγματικού ενεργού πολίτη επειδή όλοι διακηρύττουν «μην ψηφίσετε τα παλιά κόμματα και ψηφίστε ανεξάρτητους». Ποιοι είναι οι ανεξάρτητοι; Δεν δέχομαι ότι δεν είμαι ανεξάρτητος. Δεν εξαρτώμαι από κανένα. Θα συμμετέχω σε μία ομάδα ενός κόμματος και θα εξαρτώμαι με την καλή έννοια, όχι με την κακή. Δηλαδή, δεν θα πρέπει να καλύψω κάποιον ή να ψηφίσω θετικά σε θέματα διαπλοκής, για παράδειγμα. Ανεξάρτητοι υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Ακόμη και στο ΑΚΕΛ. Ζητώ από τους ψηφοφόρους να με ψηφίσουν επειδή έχω τη δυνατότητα να μεταφέρω, με τον πιο δυνατό τρόπο, την άποψη που έχουν πολλοί ενεργοί πολίτες. Αυτό πιστοποιείται από την μέχρι τώρα δράση μου. Υπάρχει, επίσης, ένας άλλος δυνατός παράγοντας, ότι είμαι 31 χρόνια μέσα σε διάφορες δουλειές. Είμαι εργοδότης, προσέλαβα, απέλυσα, δανείστηκα, κέρδισα, έχασα, δημιούργησα. Στη Βουλή θέλουμε και ανθρώπους της δουλειάς, όχι μόνο της θεωρίας, που να μπορούν να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει έξω στην αγορά. Με δεδομένο ότι είμαι και οικονομολόγος, έχω έντονη άποψη για το τι μπορεί να γίνει με τους χώρους εστίασης, με τις μικροεπιχειρήσεις. Ένας ψηφοφόρος έχει πολλούς λόγους να θέλει να ψηφίσει κάποιον με το δικό μου προφίλ.

Δειτε Επισης

Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης