Μήνυμα σε Άγκυρα από Βρυξέλλες-Παρούσα και στην άτυπη πενταμερή η Ε.Ε.

Η ΕΕ θα βρίσκεται στην διάσκεψη υπό τον ΟΗΕ, τόσο στην αρχική φάση στη Γενεύη, όσο και στην επόμενη φάση των εις βάθος διαπραγματεύσεων, δήλωσε ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ - FAC) της ερχόμενης Δευτέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει… θετικά βήματα από την Τουρκία η Ε.Ε., στο τραπέζι το ζήτημα των κυρώσεων

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, ο ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι “η ΕΕ θα είναι και στη Γενεύη, θα είναι και στις μετέπειτα διαπραγματεύσεις με το ίδιο καθεστώς που είχε στο Κραν Μοντανά”. “Αυτό είναι ξεκάθαρο”, τόνισε ο ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος.

Ο ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι “το κυπριακό είναι ένα από τα πιο δύσκολα διπλωματικά θέματα, όμως όποια και αν είναι η λύση, θα υλοποιηθεί με το νησί μέσα στην ΕΕ, έχουμε το κοινοτικό κεκτημένο, είναι λογικό επακόλουθο ότι θα είμαστε εκεί”.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η Τουρκία είναι ένα από τα θέματα της συνεδρίασης των Υπουργών τη Δευτέρα και επεσήμανε ότι “στο Συμβούλιο επικρατεί περισσότερη ενότητα από ποτέ για το θέμα της Τουρκίας μεταξύ των κρατών μελών”.

Σημείωσε ότι “είναι μια δύσκολη σχέση”, αλλά επεσήμανε ότι “οι πράξεις της Τουρκίας βελτίωσαν το περιβάλλον”. Διευκρίνισε δε ότι η χώρα “μένει πολλά να κάνει, για να έχουμε πραγματικά καλές σχέσεις με την Τουρκία”.

“Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σκοπεύει να θέσει τη σχέση με την Τουρκία στο σωστό δρόμο, σε όλα τα θέματα, τα εσωτερικά της, το μεταναστευτικό, τις σχέσεις με τα κράτη μέλη, τη σχέση με την ΕΕ”, είπε.

Σημείωσε δε ότι είναι “μια υποψήφια χώρα, όχι απλά περιφερειακή δύναμη, αλλά μια χώρα κλειδί”.

“Πρέπει να μπούμε σε ένα δρόμο που θα μπορούμε να τα συζητάμε και να τα λύσουμε όλα”, τόνισε.

Το Συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 09:00 τοπική ώρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16:30.

Το Συμβούλιο θα έχει τέσσερα σημεία στη ατζέντα, τις τρέχουσες υποθέσεις, μια ανταλλαγή με αξιωματούχο του ΟΗΕ Μισέλ Μπασελέ, την Τουρκία και τη Νότια Γειτονία και μετά οι Υπουργοί θα μπορούν να θέσουν και άλλα ζητήματα.

Στις τρέχουσες υποθέσεις, οι ΥΠΕΞ θα εξετάσουν 5 θέματα. Αρχικά τις σχέσεις με τη Ρωσία, ενόψει και της αντίστοιχης συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, την κατάσταση στη Μιανμάρ με το πραξικόπημα, τις εξελίξεις στη Γεωργία, τη Βενεζουέλα και τέλος τα Δυτικά Βαλκάνια μετά τις τελευταίες συζητήσεις του Υπάτου Εκπροσώπου με ηγέτες της περιοχής.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η συζήτηση για την Τουρκία στο ΣΕΥ θα προετοιμάσει τη συζήτηση των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής. Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι καλύτερη, αλλά οι ηγέτες θα πρέπει να συζητήσουν και μια σειρά άλλα περιφερειακά ζητήματα που σχετίζονται με την Τουρκία, τις διμερείς σχέσεις Κίνας - ΕΕ. Η συζήτηση θα τροφοδοτήσει με τις παρατηρήσεις των κρατών μελών την έκθεση που προετοιμάζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος και θα παρουσιάσει στους ηγέτες.  

Η έκθεση απευθύνεται στους ηγέτες και όχι στον Τύπο. Ως εκ τούτου το μόνο που θα δημοσιευθεί. Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι "δεν γνωρίζω αν η όποια θετική ατζέντα (ως μέρος της έκθεσης) θα υιοθετηθεί τώρα ή στο επόμενο Συμβούλιο (Ιούνιο), θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις και τις συζητήσεις των ηγετών".

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα