Ολοήμερη συνεδρία της Βουλής για το Κυπριακό την Παρασκευή, ενόψει πενταμερούς

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για την Κύπρο, συζητά σε ολοήμερη ειδική συνεδρία την Παρασκευή 19 Μαρτίου η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όπως αποφάσισε η Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, η ειδική συνεδρία θα είναι διάρκειας έξι ωρών, θα αρχίσει στις 10.00 και θα τελειώσει στις 6.00 το απόγευμα, με δύο ώρες διάλειμμα το μεσημέρι από τις 13.00 μέχρι τις 15.00.

Την Πέμπτη 18 Μαρτίου, η Ολομέλεια θα συνέλθει στην τακτική νομοθετική της συνεδρία έχοντας μέχρι στιγμή στην ημερήσια διάταξη 18 νομοθετήματα, το Σχέδιο ψηφίσματος σε σχέση με τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Al Jazeera», που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και τις αναπομπές δύο νόμων.

Οι νόμοι που αναπέμθηκαν είναι η τροποποίηση της ενοποιήσεως και Αναδιανομής Αγροτικών Κτημάτων και η τροποποίηση του για την Ακίνητη Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) και ρυθμίζουν τη διαίρεση της γεωργικής γης και την Πέμπτη στις 14.00 θα συνέλθει εκτάκτως για να εξετάσει τους λόγους αναπομπής η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Το νομοθετικό σώμα θα έχει επίσης ενώπιον της Ολομέλειας του την πρόταση νόμου των Πανίκου Λεωνίδου και Ζαχαρία Κουλία για Καθιέρωσης της 15ης Ιουλίου 1974 ως ημέρας Μνήμης και Τιμής των Πεσόντων και Αγωνισθέντων για τη Δημοκρατία.

Στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας βρίσκονται τα νομοθετήματα που αναβλήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για τη διαδικασία διάλυσης και εκκαθάρισης της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου και τη μεταβίβαση των Αρμοδιοτήτων και των Λειτουργιών στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης.

Θα κληθεί επίσης να τοποθετηθεί επί των προϋπολογισμών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης και της της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας. Στην ημερήσια διάταξη έχει επίσης την 4η τροποποίηση του νόμου για τις Εργασίες των Πιστωτικών Ιδρυμάτων και τη 2η τροποποίηση του νόμου για τις Επενδυτικές Υπηρεσίες και Δραστηριότητες και Ρυθμιζόμενες Αγορές.

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, η Επιτροπή Οικονομικών που συνέρχεται εκτάκτως αύριο Τρίτη στην ημερήσια διάταξη έχει τον Προϋπολογισμό του ΡΙΚ, σειρά προτάσεων νόμου που αφορούν τις εκποιήσεις και την προστασία των δανειοληπτών και θα συζητήσει τις χρεώσεις που επιβάλλονται από πιστωτικά ιδρύματα σε ανενεργούς λογαριασμούς (dormant accounts), καθώς και για τη γενικότερη διαχείριση των εν λόγω λογαριασμών.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, που επίσης συνεδριάζει αύριο, θα συνεχίσει κατ΄άρθρον τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ίδρυση Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας συνεχίζει την Τρίτη τη συζήτηση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για την προστασία του καταναλωτή και θα εξετάσει την τουριστική ανάπτυξη της δυτικής Λεμεσού.

Η διενέργεια εξετάσεων ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού σε μαθητές με ειδικές ανάγκες ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας την Τετάρτη που θα ενημερωθεί και τα ευρήματα της έρευνας σε ό,τι αφορά τη σχέση των νέων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο.

Την Τετάρτη η Επιτροπή Θεσμών συναντάται με την Επιτροπή  Διαφάνειας, Θεσμών  και Δικαιοσύνης της Παράλληλης Βουλής για την Κοινωνία των Πολιτών

Την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ελέγχει τις διαδικασίες με τις οποίες η πρώην Συνεργατική Κεντρική  Τράπεζα/ΚΕΔΙΠΕΣ  διαπραγματεύτηκε και τελικά συνομολόγησε τη  Συμφωνία Διαχείρισης  Χαρτοφυλακίου με την Altamira, τις διαδικασίες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της πρώην Συνεργατικής ΚυπριακήςΤράπεζας/ΚΕΔΙΠΕΣ από την Altamira και τον τρόπο λειτουργίας ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ με την Altamira.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, που επίσης συνεδριάζει την Πέμπτη, συζητά τα διατάγματα για την παροχή και τις χρεώσεις παροχής λιμενικών υπηρεσιών. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας την Πέμπτη θα ενημερωθεί για το εμβολιαστικό  πρόγραμμα των παιδιών, εκτός COVID-19.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας