Oι νέες... κόκκινες δυνάμεις, το στοίχημα για Λευκωσία και η μάχη της Λεμεσού

Με το σύνθημα «δύναμη πολιτών, εγγύηση αλλαγής» εισέρχεται στην τελική ευθεία των βουλευτικών εκλογών το ΑΚΕΛ, έχοντας ως βασική επιδίωξη να ανατρέψει τα δεδομένα εντός της Βουλής, να ανέλθει σε πρώτο κόμμα και να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα του επιτρέψουν να διεκδικήσει μέσα από ενδεχόμενες συμμαχίες την αλλαγή σκυτάλης στη διακυβέρνηση του τόπου το 2023.

Έχοντας ακόμη ανοικτές εκκρεμότητες, λόγω της μη πραγματοποίησης του Συνεδρίου του κόμματος, ελέω της πανδημίας, στην Εζεκία Παπαϊωάννου ρίχνουν το βάρος της προεκλογικής σε δύο κεντρικά ζητήματα. Αφενός στο θέμα της απαξίωσης, τονίζοντας τον διασυρμό της χώρας με το θέμα των διαβατηρίων και αφετέρου στις κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αφού επιχείρησαν να κλείσουν τις εσωτερικές πληγές που δημιούργησε στο κόμμα η εμπλοκή εν ενεργεία βουλευτή του κόμματος στις αποκαλύψεις του Al Jazeera, επικεντρώθηκαν στο θέμα της προσωπικής εμπλοκής του Προέδρου της Δημοκρατίας και του οικογενειακού του περίγυρου, προβάλλοντας το ως κορυφαίο ζήτημα και κατηγορώντας τον Νίκο Αναστασιάδη ότι μετέτρεψε τις πολιτογραφήσεις σε όνειδος και τη σύγκρουση συμφέροντος σε καθημερινή πολιτική πρακτική.

Τα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ καταρτίστηκε, όπως προνοεί και το καταστατικό του κόμματος, μέσα από μια διαδικασία που ξεκίνησε από την ηγεσία, συνέχισε στη βάση του κόμματος και επέστρεψε για επικύρωση στην Κεντρική Επιτροπή.

Πέραν από τα παραδοσιακά κομματικά στελέχη, το 20% του ψηφοδελτίου απαρτίζεται από τις νέες δυνάμεις. Ταυτόχρονα πέραν των 13 από τους βουλευτές του κόμματος που επαναδιεκδικούν, οι 36 υποψήφιοι διεκδικούν μια θέση στη Βουλή για πρώτη φορά. Έντεκα εκ των υποψηφίων είναι κάτω των 40 ετών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας του ψηφοδελτίου είναι τα 48 έτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι στόχοι του Άντρου, οι σκέψεις για το 2023 και το διακύβευμα των βουλευτικών

Στόχος να μεγαλώσει η πεντάδα στη Λευκωσία
Στη Λευκωσία, επικεφαλής του ψηφοδελτίου τίθεται ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, ενώ επαναδιεκδικούν τις έδρες τους, οι βουλευτές του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης, Στέφανος Στεφάνου, Άριστος Δαμιανού, και Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Από εκεί και πέρα στο ψηφοδέλτιο της πρωτεύουσας συμμετέχουν προσωπικότητες που εκπροσωπούν τις τέχνες, την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς επίσης και τον χώρο της εκπαίδευσης. Ειδικότερα, στο ψηφοδέλτιο βρίσκεται ο επαρχιακός γραμματέας του κόμματος Λευκωσίας-Κερύνειας Χρίστος Χριστοφίδης, η ηθοποιός Πόπη Αβραάμ, ο συνεργάτης του κόμματος και Χημικός Λεόντιος Φιλοθέου, ο οικονομικός διευθυντής του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου, ο δημοσιογράφος Ρολάνδος Σκέττος, η κοινοβουλευτική συνεργάτιδα του κόμματος Χρυστάλλα Καρόλου Αντωνιάδου, ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΚΑ Λευκωσίας-Κερύνειας Θωμάς Θωμά, η τουρκολόγους Ελισάβετ Κουσουλίδου, ο πολιτικός μηχανικός και δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Παρπούνας, οι κοινοτάρχες Νήσου και Τεμβρίας, Κούλης Πογιατζής και Λευτέρης Πολυδώρου, η κοινωνιολόγος Μαρίνα Σταυρινού Κούκου και οι εκπαιδευτικοί Απόστολος Σκουρουπάτης και Γιάννος Σωκράτους. Η νέα γενιά του κόμματος εκπροσωπείται στο ψηφοδέλτιο από τον γενικός γραμματέας της ΕΔΟΝ Σεβήρο Κούλα.  

Στις βουλευτικές του 2016, πρώτη σε σταυρούς προτίμησης κατετάγη η Ειρήνη Χαραλαμπίδου με 16847 σταυρούς. Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, έλαβε τους περισσότερους σταυρούς από κάθε άλλο υποψήφιο βουλευτή στις βουλευτικές του 2016. Δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης κατετάγη ο Στέφανος Στεφάνου με 13139 σταυρούς, τρίτος ο Άριστος Δαμιανού με 12985 σταυρούς και τέταρτος ο Γιώργος Λουκαΐδης με 11125. Με 7383 σταυρούς ο Χρίστος Χριστοφίδης έμεινε εκτός της Βουλής.

Ο μέσος όρος ηλικίας του ψηφοδελτίου της Λευκωσίας, είναι τα 50,9 έτη, ενώ η συμμετοχή των γυναικών ανέρχεται στο 25%. Βασική επιδίωξη του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, πέραν από τη διατήρηση των υφιστάμενων εδρών του, είναι η αύξηση των ποσοστών που θα επιτρέψουν την ακόμη μεγαλύτερη εκπροσώπηση της επαρχίας. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας, είναι ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού και ο Κούλης Πογιατζής στα 65 χρόνια και ο νεότερος ο Σεβήρος Κούλας στα 31.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο προεκλογικός εξ αποστάσεως, οι εναλλακτικές και το focus στα social media

Οι νέες πραγματικότητες στο ψηφοδέλτιο της Λεμεσού
Μάχη ανάμεσα στους 12 υποψηφίους, αναμένεται να γίνει και στη Λεμεσό, αφού με δεδομένη την μη επαναδιεκδίκηση της έδρας από τον Αδάμο Αδάμου και την επιστροφή του Νεοκλή Συλικιώτη, η κατανομή των εδρών αναμένεται αμφίρροπη. Κι αυτό διότι στις βουλευτικές του 2016, ο εκλογικός Νόμος ευνόησε το ΑΚΕΛ να καταλάβει τέσσερις από τις 12 έδρες, παρά το γεγονός ότι είχε μικρότερο ποσοστό από τον ΔΗΣΥ που κατέλαβε τρεις.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί στις 30 Μαΐου, είναι αν το ΑΚΕΛ θα διατηρήσει τις τέσσερις έδρες στη Λεμεσό, καθώς επίσης και πως η παρουσία ενός σημαίνων υποψηφίου, όπως ο Νεοκλής Συλικιώτης, θα αλλάξει τις ισορροπίες στη Λεμεσό.

Πέραν του Νεοκλή Συλικιώτη και των Αντρέα Καυκαλιά, Γιώργου Γεωργίου και Κώστα Κώστα που επαναδιεκδικούν, μια θέση στη Βουλή διεκδικούν και η νομικός Αργεντούλα Ιωάννου, η πολιτική επιστήμονας και υποψήφια του ΑΚΕΛ στις Ευρωεκλογές του 2019 Μαρίνα Νικολάου, ο ελεγκτής Αυξέντης Ζεμενίδης, ο Μιχάλης Παυλίδης, η εκπαιδευτικός Ράνια Γεωργίου, ο δικηγόρος Πέτρος Γιαννακάς, ο χημικός Πέτρος Κλεάνθους και ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Παναγιώτης Λάρκου.

Στις βουλευτικές του 2016, πρώτος σε σταυρούς κατετάγη ο Ανδρέας Καυκαλιάς με 6447 ψήφους, δεύτερος ο Κώστας Κώστα με 6395, τρίτος ο Αδάμος Αδάμου με 5397 και τέταρτος ο Γιώργος Γεωργίου με 3776 ψήφους. Υποψήφιοι το 2016 από το παρόν ψηφοδέλτιο ήταν και η Αργεντούλα Ιωάννου, η οποία εξασφάλισε 3373 ψήφους και κατετάγη πέμπτη, καθώς επίσης και ο Πέτρος Κλεάνθους που εξασφάλισε 2551 ψήφους.  

Ο μέσος όρος ηλικία του ψηφοδελτίου της Λεμεσού, είναι τα 47 έτη και η εκπροσώπηση των γυναικών αγγίζει μόλις το 16%. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία υποψήφιος είναι ο Νεοκλής Συλικιώτης στα 62 έτη και ο νεαρότερος ο Μιχάλης Παυλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Infographic: Οι μεταγραφές των βουλευτικών-Ποιοι πολιτικοί άλλαξαν στρατόπεδο

Αμφίρροπη μάχη στην Αμμόχωστο
Αμφίρροπη μάχη αναμένεται να διεξαχθεί και στην επαρχία Αμμοχώστου, με νέους και παλιούς υποψηφίους να συνθέτουν ένα ιδιαίτερα δυναμικό κράμα, που κάνει το κόμμα να φιλοδοξεί πως θα αυξήσει τα ποσοστά του. Είναι αξιοσημείωτο πως από τους τρεις βουλευτές που εκλέγησαν το 2016, μόνο ένας, ο Νίκος Κέττηρος, επανδιεκδικεί, αφού ο Χριστάκης Τζιοβάνης μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera παραιτήθηκε, ενώ η Σκεύη Κουκουμα δεν επαναδιεκδικεί. Σημειώνεται πως ο αντικαταστάτης του Χριστάκη Τζιοβάνη στη βουλή, Γιαννάκης Γαβριήλ επαναδιεκδικεί και αυτός, ενώ στο ψηφοδέλτιο θα εκπροσωπείται και η οικογένεια Κουκουμά, με τον γιο της Σκεύης Κουκουμά Γιώργο, ο οποίος ήταν υποψήφιος και στις Ευρωεκλογές του 2019.

Συγκεκριμένα, πέρα του Νίκου Κέττηρου και του Γιαννάκη Γαβρηίλ, στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκεται και ο αντιδήμαρχος Αμμοχώστου και Επαρχιακός του ΑΚΕΛ, Χρύσανθος Ζαννέτος, γιος του Βενιζέλου Ζαννέτου, η δημοσιογράφος Γιάννα Ιακώβου, ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου, ο οικονομολόγος και πρόεδρος της Νέας Σαλαμίνας Θουκής Θουκιδίδης, η δικηγόρος Γεωργία Τσαλακού, ο συνδικαλιστής Πέτρος Χήρας, ο Κώστας Κώστα Πελέ και ο γιατρός Χρίστος Κυπρή.

Στις βουλευτικές του 2016 πρώτη σε σταυρούς προτίμησης κατετάγη η Σκεύη Κούτρα Κουκουμά με 6047 ψήφους, δεύτερος ο Χριστάκης Τζιοβάνης με 5726, τρίτος ο Νίκος Κέττηρος με 5698. Τέταρτος το 2016 κατεγάγη ο Τουμάζος Τσιελεπής και πέμπτος ο Γιαννάκης Γαβριήλ. Υπενθυμίζεται ότι μετά την παραίτηση Τζιοβάνη, ο Τουμάζος Τσιελεπής δήλωσε πως δεν επιθυμεί να καταλάβει την έδρα, για αυτό στη βουλή μπήκε ο Γιαννάκης Γαβριήλ. Σημειώνεται πως από τους σημερινούς υποψήφιους του ΑΚΕΛ, στις βουλευτικές του 2016 υποψήφιος ήταν και ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου ο οποίος με 3312 ψήφους κατετάγη όγδοος.

Ο μέσος όρος του ψηφοδελτίου στην Επαρχία Αμμοχώστου είναι τα 47,5 έτη και η συμμετοχή των γυναικών αγγίζει το 18%. Μεγαλύτερος σε ηλικία υποψήφιος είναι ο Θουκής Θουκιδίδης, 64 ετών ενώ νεαρότερη υποψήφια η Γεωργία Τσαλακού, 31 ετών.

Εύθραυστες ισορροπίες στη Λάρνακα
Στη Λάρνακα, όπου το κόμμα παραδοσιακά καταλαμβάνει δύο έδρες, υποψήφιοι θα είναι και οι δύο εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος, Ευανθία Σάββα και Ανδρέας Πασιουρτίδης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πασιουρτίδης, μπήκε στη Βουλή το 2019 μετά την εκλογή του Γιώργου Γεωργίου στο Ευρωκοινοβούλιο.

Την εξάδα της Λάρνακας συμπληρώνουν το στέλεχος της ΕΔΟΝ Σταύρος Αγάθου, ο Αλέξης Αλέκου γιος του ιστορικού στελέχους του κόμματος  και Κεντρικού Οργανωτικού του κόμματος Χρίστου Αλέκου, ο ασφαλιστής Μιχάλης Μιχαήλ και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Πανίκος Ξιούρουππας.

Στις βουλευτικές του 2016 πρώτος το νήμα έκοψε ο Γιώργος Γεωργίου με 5512 ψήφους, ενώ δεύτερη κατετάγη ο Ευανθία Σάββα με 2656 και τρίτος ο Ανδρέας Πασιουρτίδης με 2386. Ο μέσος όρος ηλικίας του ψηφοδελτίου της Λάρνακας είναι τα 44,6 έτη. Νεαρότερος υποψήφιος είναι ο Σταύρος Αγάθου, μόλις 29 ετών και μεγαλύτερη σε ηλικία η βουλευτής του κόμματος Ευανθία Σαββα, 57 ετών.

Νέα πρόσωπα στην Πάφο
Στην Επαρχία Πάφου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής δεν επαναδιεκδικεί, ωστόσο στο ψηφοδέλτιο βρίσκεται ο συγγενής του Βαλεντίνος Γ. Φακοντής. Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι του ΑΚΕΛ στην Πάφο είναι ο γιατρός Κώστας Μαυρομμάτης ο κοινοτάρχης Πωμού Ευάγγελος Στυλιανού και η δημοσιογράφος και κόρη της ιστορικής φυσιογωνμίας της αριστεράς Παπαλάζαρου, Μαρία Παπαλαζάρου Φράγκου.

Εκ των τεσσάρων υποψηφίων, κανένας δεν ήταν υποψήφιος στις βουλευτικές του 2016. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 51 έτη ενώ η εκπροσώπηση των γυναικών αγγίζει το 25%.

Η δυνατή τριάδα της Κερύνειας
Τέλος, στην Επαρχία Κερύνειας, αναμένεται επίσης να διεξαχθεί μια μεγάλη μάχη, αφού πέραν της Ελένης Μαύρου που επαναδιεκδικεί, θέτει υποψηφιότητα για πρώτη φορά και ο γιος του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, Χρίστος, Την τριάδα της Κερύνειας κλείνει ο ακαδημαϊκός Πάμπος Παπαγεωργιου.

Στις βουλευτικές του 2016 η Ελένη Μαύρου εκλέχθηκε εξασφαλίζοντας  1846 ψήφους. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι ο Πάμπος Παπαγεωργίου, εκλέγηκε βουλευτής του ΑΚΕΛ στις βουλευτικές του 2011.

Ο μέσος όρος ηλικίας του ψηφοδελτίου της Κερύνειας είναι τα 52 έτη, ενώ η εκπροσώπηση των γυναικών αγγίζει το 33,3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»