Οι 15 νεότεροι υποψήφιοι στον REPORTER-«Όχι δεν είμαστε μικροί, οι νέοι μπορούν»

Όρεξη, μεράκι και όραμα... Αυτά είναι μερικά από τα ευδιάκριτα χαρακτηριστικά που διακατέχουν τους νεαρότερους ηλικιακά υποψήφιους των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 30 Μαΐου. Δεκαπέντε νέοι, κάτω των 30 ετών, ρίχνονται στη μάχη των εκλογών και είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν μια θέση ανάμεσα στους 56 βουλευτές που θα εκλεχθούν από τους πολίτες. 

Μπορεί η νεολαία να γυρίζει την πλάτη στους πολιτικούς, κυρίως μετά τα σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τα οποία προκαλούν την οργή του κόσμου, εντούτοις τα κόμματα, επέλεξαν στα ψηφοδέλτια τους νέους ανθρώπους, αφενός για να κερδίσουν ψηφοφόρους από ένα target group που δεν κατέρχεται στις κάλπες και αφετέρου να στείλουν το μήνυμα πως επενδύουν στη νέα γενιά.  

Οι δεκαπέντε υποψήφιοι, κλήθηκαν να απαντήσουν στον REPORTER, τι ήταν αυτό που τους ώθησε για να κατέλθουν υποψήφιοι, την προτεραιότητά τους εφόσον εκλεχθούν, αλλά και το πώς απαντούν στους νεολαίους που απαξιώνουν ευρύτερα την πολιτική, ενώ την ίδια ώρα στέλλουν το μήνυμα πως η αποχή ισούται με ανοχή.  

Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία όλων των νεαρών υποψηφίων για τη διαφθορά και τα πολιτικά σκάνδαλα που βγαίνουν στην επιφάνεια, εξού οι ίδιοι διεκδικούν μια θέση στη Βουλή, για τη διαφάνεια αλλά και για να δώσουν νέο... αίμα στο Κοινοβουλευτικό σώμα.

Ακολουθούν οι δεκαπέντε νεαρότεροι υποψήφιοι, κατά σειρά ηλικίας:

 

Δήμος Γεωργιάδης - 26 ετών - Δικηγόρος - Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΣΥ στη Λευκωσία

  • Τι σας ώθησε να κατέλθετε ως υποψήφιος στις Βουλευτικές Εκλογές;

Είναι η ανάγκη να εμπλακούν οι νέοι στα κοινά, ώστε να φρεσκάρουμε την πολιτική στην Κύπρο και να αποδείξουμε ότι η νέα γενιά μπορεί να γεφυρώσει τις σχέσεις πολιτών και πολιτικών. Ο μόνος τρόπος να φέρουμε τους νέους ανθρώπους πίσω στις κάλπες είναι με πράξεις και όχι με λόγια. Αυτό που με ώθησε κυρίως εμένα, είναι διότι παρακολουθώ τα γεγονότα και είμαι προβληματισμένος με κάποιες εξελίξεις και θεωρώ ότι η καλύτερη πράξη που μπορώ να κάνω είναι να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση της κοινωνίας για να προσφέρω από τους χώρους αποφάσεων.

  • Σε περίπτωση εκλογής σας, ποια θα είναι η προτεραιότητά σας;

Η δική μου προτεραιότητα είναι να μεταφέρω το αίσθημα ότι ο πολιτικός του 2021 βρίσκεται κοντά στην κοινωνία, είναι εκτός γραφείου και αποφασίζει με γνώμονα το τι βλέπει και τι μηνύματα λαμβάνει από τον κόσμο. Στόχος μου είναι να προσφέρω στους νέους μας επιστήμονες την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και να βελτιώσουν τις επιστήμες στην Κύπρο. Ο μόνος τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι μέσω των μεταρρυθμίσεων, οι οποίοι θα προωθούν τη νεανική επιχειρηματικότητα και θα μειώνουν την ανεργία.

  • Πώς απαντάτε στους συνομήλικούς σας που απαξιώνουν την πολιτική;

Η απάντηση στους συνομήλικούς μου είναι ότι αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες τους, συμμερίζομαι τους λόγους που απέχουν από την πολιτική και θεωρώ ότι ο προβληματισμός πρέπει να μεταφερθεί προς τους πολιτικούς και όχι προς τους νέους. Δεν πρέπει να ρίχνουμε ευθύνη στους νέους που δεν ψηφίζουν, αλλά αντιθέτως πρέπει να βρούμε τις λύσεις και να δούμε που πραγματικά είναι το πρόβλημα και απωθούνται οι νέοι στο να ψηφίσουν και με πράξεις και αποτελέσματα να τους φέρουμε στην πολιτική.

Νάταλη Σάββα – 26 ετών - Δημοσιογράφος - Υποψήφια Βουλευτής με Ανεξάρτητους στη Λεμεσό

  • Τι σας ώθησε να κατέλθετε ως υποψήφια στις Βουλευτικές Εκλογές;

Όταν επέστρεψα στην Κύπρο μετά τις σπουδές μου, τα όνειρα που είχα άρχισαν να σβήνουν σιγά σιγά. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να πάθει ένας αισιόδοξος άνθρωπος σαν και εμένα. Έτσι, συνειδητοποιώντας ότι η ζωή μου πλέον περιτριγυρίζεται από το «δεν έχεις μέσο» και στο «τι ψηφίζεις» πήρα την απόφαση να κάνω εγώ την αλλαγή, όχι μόνο για τον εαυτό μου αλλά και για τους γύρω μου. Με αυτό το σκεπτικό αποφάσισα να κατέβω στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές με το Κίνημα Ανεξάρτητοι, για να δώσω τον δικό μου αγώνα για την αλλαγή που επιθυμώ να δω.

  • Σε περίπτωση εκλογής σας, ποια θα είναι η προτεραιότητά σας;

Ένας σημαντικός τομέας που επηρεάζει αρκετές καταστάσεις στην Κύπρο (και όχι μόνο) είναι αυτός της Παιδείας. Θα ήθελα να δω ένα ανανεωμένο σύστημα παιδείας που θα αποτελείται από φρέσκες ιδέες, με τις οποίες θα μπορούν να ταυτιστούν οι μαθητές και επομένως να τις υιοθετήσουν. Στόχος μου είναι να δω την παιδεία και την κοινωνική μόρφωση να γίνονται τρόπος ζωής των νέων. Οι μαθητές να διδάσκονται από εκπαιδευτικούς με όραμα με αποτέλεσμα να θέτουν και οι ίδιοι στόχους στη ζωή τους. Να σέβονται τον δίπλα τους και να προσπαθούν πάντα για το καλύτερο. Ένα άλλο σημείο που θα ήθελα να δω να αλλάζει είναι οι ευκαιρίες που δίνονται στον χώρο εργασίας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να διαθέτει περισσότερα προγράμματα οικονομικής στήριξης για μικρομεσαίες και νέες επιχειρήσεις, έτσι ώστε ο καθένας να μην «δειλιάζει» να ζήσει.

  • Πως απαντάτε στους συνομήλικούς σας που απαξιώνουν την πολιτική;

Αυτό που θα ήθελα να πω στη νέα γενιά είναι ότι δεν μπορείς να ζητάς αλλαγή από τη στιγμή που δεν προσπαθείς εσύ ο ίδιος για αλλαγή. Επομένως εάν δεν πας να ψηφίσεις αυτόν που εσύ θέλεις, σίγουρα το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό για εσένα. Είναι σαν να εύχεσαι καθημερινά να κερδίσεις το λαχείο ενώ δεν έχεις αγοράσει ποτέ λαχείο! Επομένως εάν απαιτούμε αλλαγή θα πρέπει να την κυνηγήσουμε, όχι απλά να την ζητάμε. Όπως λέει και το απόφθεγμα του Νίκου Καζαντζάκη, «Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω».

Παντελής Ποιητής - 26 ετών - Διεθνολόγος - Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΣΥ στη Λάρνακα 

  • Τι σας ώθησε να κατέλθετε ως υποψήφιος στις Βουλευτικές Εκλογές;

Αν και η οικογένειά μου δεν είχε την παραμικρή σχέση με την πολιτική, από νωρίς κατάλαβα ότι η πολιτική είναι το πάθος μου. Αν και είμαι από τους νεότερους υποψήφιους θεωρητικά, παρά ταύτα μετρώ ήδη δέκα χρόνια σε συνεχόμενες θέσεις σε επίπεδο νεολαίας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Οπότε θα έλεγα ναι μεν νέος πολιτικά αλλά όχι άπειρος.

  • Σε περίπτωση εκλογής σας, ποια θα είναι η προτεραιότητά σας;

Υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα, τα οποία κατά τη δική μου άποψη είναι προτεραιότητες που θα ασχοληθώ και θα εντείνω προσπάθειες σε αυτά τα ζητήματα. Το πρώτο είναι το κομμάτι της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της απλοποίησης της γραφειοκρατίας. Το δεύτερο είναι η μάχη κατά της πολιτικής διαφθοράς, μια σύγχρονη μάστιγα για τον τόπο μας. Σύγχρονη με, διαχρονική δε. Και το τρίτο που θεωρώ ότι είναι μια κρίση, για την οποία έχουμε ανάγκη ως Κύπρος, μια σοβαρή κεντροδεξιά προσέγγιση, για το θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού. Είναι τρεις πυλώνες κλειδιά για την Κύπρο της επόμενης μέρας, που σαφώς θα κληθούμε εκ των πραγμάτων να απαντήσουμε ως πολιτεία.

  • Πώς απαντάτε στους συνομήλικούς σας που απαξιώνουν την πολιτική;

Δεν τους βρίσκω άδικο, όταν βλέπουμε τα όσα βλέπουμε σήμερα. Αν δεν αντιδράς, είτε είσαι παθολογικά ηλίθιος, είτε εξυπηρετείς συμφέροντα. Παρά την κακή εικόνα ως εκ τούτου, που βλέπουμε, βιώνουμε και ζούμε καθημερινά, το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι για να τα συζητούμε σήμερα, είναι ότι υπήρξε πρόοδος. Πράγματα τα οποία ήταν αδιανόητο να συζητηθούν στο παρελθόν, είναι πρόοδος για το πολιτικό μας σύστημα. Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η συμμετοχή των νέων, είναι η καλύτερη εγγύηση για μια πιο ουσιαστική ανανέωση του ίδιου του πολιτικού μας συστήματος.

Σωτήρης Ιωάννου – 26 ετών - Πολιτικός Επιστήμονας και Αναπληρωτής Εκπροσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ - Υποψήφιος Βουλευτής ΕΛΑΜ στη Λάρνακα

  • Τι σας ώθησε να κατέλθετε ως υποψήφιος στις Βουλευτικές Εκλογές;

Υπάρχει ενεργή εμπλοκή μου στο ΕΛΑΜ από νεαρή ηλικία από το 2010 συγκεκριμένα. Θεωρώ ότι οι νέοι πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο γενικότερα στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας. Η πολιτική σήμερα καθορίζει από την τιμή πώλησης του ψωμιού μέχρι τη στρατγηγική που ακολουθεί ένα κράτος στην οικονομία. Ως εκ τούτου, είναι αρκετά μεγάλο το φάσμα και επηρεάζει τις ζωές όλων των νέων. Δεν μπορούμε να είμαστε απόντες από αυτή την κατάσταση.

  • Σε περίπτωση εκλογής σας, ποια θα είναι η προτεραιότητά σας;

Οποιοσδήποτε Βουλευτής ως νομοθέτης, σαφώς και ασχολείται με διάφορα θέματα, όπως το εθνικό πρόβλημα, ζητήματα οικονομίας, παιδείας, υγείας και νεολαίας. Σαφώς και θέλουμε να δώσουμε ως προτεραιότητα την παραμονή των νέων στον τόπο μας, ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να ευημερήσουν, να αναπτύξουν μια καλή εργασία, ένα αξιοπρεπή μισθό, να κάνουν την οικογένειά τους και να μην οδηγηθούμε στη μετανάστευση αρκετών νέων σε άλλες χώρες, για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

  • Πώς απαντάτε στους συνομήλικούς σας που απαξιώνουν την πολιτική;

Αντιλαμβάνομαι πλήρως τον θυμό και την απογοήτευση που υπάρχει γενικότερα από τους νέους προς τα πολιτικά δρόμενα και τους πολιτικούς. Δεν θεωρώ ότι είναι άδικο, γιατί γνωρίζουμε ότι η πολιτική έχει συνδεθεί με τη διαφθορά και τα σκάνδαλα. Τους υπενθυμίζω όμως ότι υπάρχει και μια διαφορετική είδους πολιτική, που έχει δείξει το ΕΛΑΜ. Μια πολιτική που παρέμεινε μακριά από σκάνδαλα και έχει ως επίκεντρο των άνθρωπο. Και πρέπει να αντιληφθούμε επίσης ότι η πολιτική μας επηρεάζει όλους και είναι κρίμα να αποφασίζουν κάποιοι άλλοι για το μέλλον μας.

 

 

Νίκος Σπύρου- 27 ετών - Διευθύνων Σύμβουλος - Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΣΥ στη Λεμεσό

  • Τι σας ώθησε να κατέλθετε ως υποψήφιος στις Βουλευτικές Εκλογές;

Με πλήρης συνείδηση της ευθύνης αποφάσισα να κατέλθω υποψήφιος βουλευτής, σε αυτές τις εκλογές που είναι ίσως και οι πιο δύσκολες στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το 74’. Θεωρώ ότι έφθασε η εποχή να γεφυρώσουμε σαν νέα γενιά την ηθική με την πολιτική και σαν νέος άνθρωπος, νιώθω ότι μπορώ να προσφέρω στον τόπο μου, γι’ αυτό αποφάσισα να κατέλθω ως υποψήφιος, ως νέος άνθρωπος και με όρεξη για τον τόπο μου.

  • Σε περίπτωση εκλογής σας, ποια θα είναι η προτεραιότητά σας;

Δυστυχώς ή ευτυχώς, η τριβή μου με την κρατική μηχανή τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τη θέση του Κοινοτάρχη, μου επιτρέπει να έχω άποψη, γνώμη και προτάσεις για πολλά θέματα που ταλανίζουν τον πολίτη. Οπόταν θα προσπαθήσω μέσα από τα έδρανα της Βουλής, να διορθώσω πολλά πράγματα που κάνουν τη ζωή όλων μας, πολύ πιο δύσκολη. Οπόταν έγνοια μου θα είναι η καθημερινότητα του απλού κόσμου, να γίνει πολύ πιο εύκολη, χωρίς ταλαιπωρίες.

  • Πώς απαντάτε στους συνομήλικούς σας που απαξιώνουν την πολιτική;

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι τον τελευταίο καιρό ζούμε στην εποχή της πλήρης απαξίωσης της πολιτικής. Από τον καναπέ αλλαγές δεν γίνονται όμως. Δίνω πρόσκληση και πρόκληση στη νέα γενιά, να αποφασίσει η ίδια για το δικό μας αύριο. Είναι κρίμα να αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς. Με το να μην πάμε στην κάλπη να ψηφίσουμε, δεν είναι ωφέλιμο προς τον τόπο και ούτε έρχεται η αλλαγή. Μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν και ούτε μια αλλαγή μπορεί να έρθει από τη μια μέρα στην άλλη. Καλώ τους συνομήλικους μου αλλά και όλους, να ψηφίσουν με γνώμονα το καλό του κόσμου, το καλού του τόπου και το καλό της πολιτείας.

Πάμπος Χριστοδούλου -  27 ετών – Υποψήφιος Βουλευτής ΕΔΕΚ στη Λευκωσία

  • Τι σας ώθησε να κατέλθετε ως υποψήφιος στις Βουλευτικές Εκλογές;

Η ενασχόληση μου με τα κοινά πάει αρκετά χρόνια πίσω και προσπαθώ να βελτιώνω συνεχώς την ζωή των συμπολιτών μου. Αυτό με έκανε να διεκδικήσω μια θέση στις Βουλευτικές, γιατί πιστεύω μέσα από τη συμμετοχή και την ενασχόληση, μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα για την κοινωνία μας. Μια κοινωνία η οποία είδε πάρα πολλά το τελευταίο διάστημα, κυρίως στα θέματα της διαφθοράς, που πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι, έχουν και θέσεις και απόψεις και μπορούν να την καταπολεμήσουν με σκοπό να την εξαλείψουν.

  • Σε περίπτωση εκλογής σας, ποια θα είναι η προτεραιότητά σας;

Προτεραιότητα, είναι ξεκάθαρα τα ζητήματα της διαφθοράς. Με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες κατέχω τόσο προσωπικά αλλά και η ομάδα η οποία με πλαισιώνει. Σίγουρα είναι και το κυπριακό ένα τεράστιο ζήτημα, αλλά στην παρούσα φάση είναι το θέμα της διαφθοράς που χρήζει επίλυσης.  

  • Πώς απαντάτε στους συνομήλικούς σας που απαξιώνουν την πολιτική;

Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι νέοι είναι ότι δεν συμμετέχουν. Δίνουν την ευκαιρία στους μεγαλύτερους να παίζουν μπάλα στο γήπεδο μόνοι τους και εμάς απλά να μας ανακοινώνουν τα αποτελέσματα. Αν δεν συμμετέχουμε, πως θα αλλάξει κάτι; Προσωπικά εγώ ως Πάμπος Χριστοδούλου, προσφέρω μια εναλλακτική πρόταση και ένα λόγο για ψηφίσουν. Είναι ώρα για τους νέους, άρα αν ένας νέος στηρίξει ένα νέο με καθαρές ιδέες και νέα μυαλά, τότε θα αλλάξουν πολλά πράγματα και στην κοινωνία.

Σωτήρης Παπακυριακού – 27 ετών – Υποψήφιος Βουλευτής ΕΛΑΜ στη Λευκωσία

  • Τι σας ώθησε να κατέλθετε ως υποψήφιος στις Βουλευτικές Εκλογές;

Αυτό που με ώθησε είναι ότι με εκφράζει απόλυτα το κίνημα με το οποίο κατέρχομαι ως υποψήφιος, πιστεύω ότι το συγκεκριμένο κίνημα είναι ένας πολιτικός σχηματισμός καθαρός, τίμιος και πατριωτικός. Μέσα από αυτόν αγώνα, πιστεύω ότι θα μπορέσω να προσφέρω για την πατρίδα μου και για το κοινό όφελος.

  • Σε περίπτωση εκλογής σας, ποια θα είναι η προτεραιότητά σας;

Προτεραιότητά μου θα επικεντρώνεται τόσο στην επίλυση των διάφορων κοινωνικών ζητημάτων, στην πρόοδο ευπαθών και ευάλωτων ομάδων και στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ειδικότερα οι νέοι και ο απλός πολίτης. Σίγουρα θα δώσω έμφαση επίσης και στο ζήτημα του εθνικού ζητήματος.

  • Πώς απαντάτε στους συνομήλικούς σας που απαξιώνουν την πολιτική;

Πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους οι νέοι, ότι με την ψήφο τους πρέπει να έρχονται στις κάλπες ώστε να έχουν λόγο για το μέλλον τους. Κάθε εκλογική διαδικασία κρίνει το μέλλον των ίδιων και των οικογενειών τους και ευρύτερα της πατρίδας και του λάου τους. Είναι καλό να λαμβάνουν μέρος στις εκλογικές διαδικασίες, ώστε να καθορίζουν εκείνοι το μέλλον της πατρίδας και της κοινωνίας που ζούνε.

Γκοργκοριάν Ρόζαλη – 28 ετών - Επικεφαλής Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης - Υποψήφια Βουλευτής ΔΗΠΑ στη Λευκωσία

  • Τι σας ώθησε να κατέλθετε ως υποψήφιος στις Βουλευτικές Εκλογές;

Είμαι Αρμένια της Κύπρου και έχω προγόνους που ζήσαν τη γενοκτονία και ζούμε σε μια Κύπρο, η οποία έχει βιώσει πόλεμο και βλέπει τις επιπτώσεις μέχρι σήμερα. Άρα η πολιτική ήταν κάτι που έζησα και έμαθα από μικρή ηλικία. Οι σπουδές μου αλλά και οι χώροι που εργάστηκα μέχρι σήμερα, με βοήθησαν να ανοίξουν οι ορίζοντες μου και να μάθω περισσότερα στον πολιτικό κόσμο. Επίσης, τα τελευταία τρία χρόνια είμαι ενεργό μέλος της ΔΗΠΑ και τώρα που μου δόθηκε η ευκαιρία, κατέρχομαι ως υποψήφια.

  • Σε περίπτωση εκλογής σας, ποια θα είναι η προτεραιότητά σας;

Εγώ σαν νέα όταν έπρεπε να αποφασίσω να έρθω πίσω Κύπρο από τις σπουδές μου, έπρεπε να αποφασίσω αν θα συνεχίσω μια καριέρα η οποία είχε μέλλον, ή αν θα ερχόμουν πίσω Κύπρο και να ρισκάρω την καριέρα μου. Οπότε το πρώτο πράγμα που έχω ως προτεραιότητα, είναι οι νέοι όταν επαναπατρίζονται, να γνωρίζουν υπάρχει μέλλον στην καριέρα τους. Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε,  κάνοντας στρατηγικές μακροπρόθεσμες. Πιο συγκεκριμένα τα θέματα που με ενδιαφέρουν, είναι της ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές, επίσης γενικά τα θέματα οικονομικών στην κοινωνίας μας, και η τεχνολογία παράλληλα, είναι κάτι που με ενδιαφέρει. Ένα άλλο θέμα σημαντικό επίσης είναι η ισότητα των φύλων. Και τέλος, η διαφθορά είναι ένα κομμάτι που πρέπει να προσεχθεί αλλά και να εξαλειφθεί.

  • Πώς απαντάτε στους συνομήλικούς σας που απαξιώνουν την πολιτική;

Αυτό που ακούω γενικά, είναι ότι οι νέοι δεν θέλουν να ψηφίσουν γιατί είναι απογοητευμένοι με τους πολιτικούς και με τα όσα έχουν γίνει. Εγώ αυτό που θέλω να πω, είναι ότι με το να κρίνουμε και να μην είμαστε ενεργοί στην αλλαγή, θα έχουμε τα ίδια για πάντα και ότι η πολιτική είναι κάτι που πρέπει να ενδιαφέρει όλους γιατί έχει να κάνει με τα πάντα στη ζωή μας. Η έννοια της πολιτικής στο μυαλό των νέων, δυστυχώς, είναι λανθασμένη και αυτό πρέπει να αλλάξει μέσω διαφόρων μηνυμάτων που πρέπει να στείλουμε. Πολλοί πιο μεγάλοι επίσης λένε, ‘δεν είσαστε πολύ μικροί για να είστε υποψήφιοι;’. Εμένα η απάντησή μου είναι ότι, αν θέλουν την αλλαγή και αν θέλουν να δουν νέα πρόσωπα, πρέπει να μας δώσουν την ευκαιρία να μπούμε στην πολιτική ως νέοι και όχι δεν είμαστε μικροί.

Κυριακή Μαυράκη – 28 ετών - Δικηγόρος - Υποψήφια Βουλευτής με Κίνημα Αλληλεγγύης στην Πάφο

  • Τι σας ώθησε να κατέλθετε ως υποψήφιος στις Βουλευτικές Εκλογές;

Είναι δύσκολοι οι καιροί που βιώνουμε και θα ήθελα και γω με τη σειρά μου, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του κόσμου. Μπορεί να ακούγεται πολύ γενικό, αλλά αυτός είναι ο στόχος μου. Δηλαδή θέλω να ακούσω τους συμπολίτες μου και να βρω λύσεις στα προβλήματα. Επίσης με το Κίνημα Αλληλεγγύη, συνυπάρχουν η εμπειρία και το νέο, και όταν αυτά τα δυο συνδέονται παράγουν καινοτόμες ιδέες και αποτελεσματικές λύσεις.

  • Σε περίπτωση εκλογής σας, ποια θα είναι η προτεραιότητά σας;

Τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Πιο συγκεκριμένα, η παιδεία γιατί οι νέοι μας είναι αυτοί που θα στελεχώσουν και την αυριανή κοινωνία. Οπόταν το κράτος, πρέπει να επενδύει στους νέους και έτσι θα αναδείξω κάποια προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος για να μπορούν να επιλυθούν άμεσα. Θέλω επίσης, να βοηθήσω να μειωθούν τα φαινόμενα διαφθοράς ή ακόμη και να εξαλειφθούν. Γιατί και αυτό είναι πολύ σημαντικό και η διαφθορά τώρα στην Κύπρο είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

  • Πώς απαντάτε στους συνομήλικούς σας που απαξιώνουν την πολιτική;

Αυτό που λέω στους νέους, είναι ότι η αποχή δεν βοηθά κανένα. Δεν έχουν κάτι να κερδίσουν με το να απέχουν από τις εκλογές. Πρέπει ο κάθε πολίτης να έχει λόγο, για το ποιοι μας αντιπροσωπεύουν στη Βουλή. Οπόταν πρέπει και οι νέοι να είναι πολιτικά ενεργοί.

Μιχάλης Ιωάννου – 28 ετών - Δικηγόρος - Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΠΑ στη Λευκωσία

  • Τι σας ώθησε να κατέλθετε ως υποψήφιος στις Βουλευτικές Εκλογές;

Η βασική πτυχή της υποψηφιότητας μου είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η νεολαία. Οι προοπτικές της, η στεγαστική της ανεπάρκεια και κυρίως η προοπτική που υπάρχει και σε ανέλιξη και σε σταθερότητα. Κατά αναλογία βεβαίως είναι και το θέμα της διαφθοράς, που έχει απωθήσει τη νεολαία από την πολιτική και επίσης η κατάσταση που επικρατεί νομοθετικά και με τις τράπεζες και πως αντιμετωπίζονται οι δανειολήπτες.

  • Σε περίπτωση εκλογής σας, ποια θα είναι η προτεραιότητά σας;

Καταρχήν προτεραιότητα είναι η αναζωογόνηση των προοπτικών της νεολαίας. Δηλαδή, ξεκινώντας από το κυρίαρχο ζήτημα που είναι η στέγαση, που είναι και το κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νεολαία αυτή τη στιγμή, η επιχειρηματικότητα, που υπάρχουν τεράστια εμπόδια και όπως επίσης η εργοδότηση με ένα αξιοπρεπή μισθό.

  • Πώς απαντάτε στους συνομήλικούς σας που απαξιώνουν την πολιτική;

Θεωρώ ότι η απαξίωση είναι δικαιολογημένη. Ταυτόχρονα όμως δεν θεωρώ ότι αυτή η απαξίωση πρέπει να μεταφράζεται σε αποχή από τις κάλπες. Ότι υπάρχει σοβαρό θεσμικό πρόβλημα με την πολιτική του τόπου και με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι κρίσεις, δικαιολογείται και η απεμπλοκή ανάμιξης με την πολιτική. Την ίδια ώρα όμως, είναι σημαντικό οι νέοι να πάρουν τις αποφάσεις, να ψηφίσουν στις εκλογές, για να έχουν τη δύναμη και τον λόγο για να έρθουν οι απαραίτητες αλλαγές στον τόπο μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ψήφο.

Ορέστης Μάτσας – 28 ετών - Μηχανολόγος Μηχανικός - Υποψήφιος Βουλευτής με Κίνημα Οικολόγων στην Πάφο

  • Τι σας ώθησε να κατέλθετε ως υποψήφιος στις Βουλευτικές Εκλογές;

Αυτό που με ώθησε να κατέλθω είναι η σημερινή πολιτική κατάσταση, δεδομένου ότι υπάρχει διευρυμένη πολιτική σήψη και διαπλοκή, θεωρώ ότι είναι αναγκαία η αλλαγή κουλτούρας και γενιάς στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, που δεν μπορούν να υπηρετήσουν παλιές νοοτροπίες τις οποίες υπηρετούν τα τέσσερα μεγάλα κόμματα.

  • Σε περίπτωση εκλογής σας, ποια θα είναι η προτεραιότητά σας;

Οι προτεραιότητές μου θα βασιστούν σε τρεις πυλώνες. Ο ένας είναι η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία, γιατί μπορεί να τελειώνει η υγειονομική κρίση αλλά ξεκινά μια βαθιά οικονομική κρίση. Δεύτερος πυλώνας είναι η πράσινη ανάπτυξη και η βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και να σταματήσει να βασίζεται η ανάπτυξη πάνω σε βραχυπρόθεσμα σχέδια, όπως ήταν το σχέδιο πολιτογραφήσεων. Και ο τρίτος πυλώνας είναι το κράτος δικαίου και η καταστολή της διαφθοράς, μέσα από την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των θεσμών και των ελεγκτικών υπηρεσιών του κράτους.

  • Πώς απαντάτε στους συνομήλικούς σας που απαξιώνουν την πολιτική;

Τα πάντα γύρω μας είναι πολιτική. Από τον μισθό που παίρνουμε, μέχρι το αν στο τέλος του μήνα το νερό και το ρεύμα είναι ακριβά. Τα πάντα προέρχονται από την πολιτική και με το να απέχουμε τους μόνους που τιμωρούμε είναι τους εαυτούς μας και κανένα κόμμα.

Κλεάνθης Κουτσόφτας - 29 ετών - Δικηγόρος - Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΣΥ στην Αμμόχωστο 

  • Τι σας ώθησε να κατέλθετε ως υποψήφιος στις Βουλευτικές Εκλογές;

Αυτό που με έχει ωθήσει να κατέλθω ως υποψήφιος, είναι η ανάγκη για αλλαγή και ανανέωση της πολιτικής κουλτούρας που υπάρχει στην κοινωνία. Ο σκοπός μου είναι η επανένωση και η επανένωση με την κοινωνία, δηλαδή η προσέγγιση προς τους πολίτες. Θεωρώ ότι έχει δημιουργηθεί ένα χάσμα μεταξύ της πολιτικής και των πολιτών και δεν εισακούονται όσο πρέπει να προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Ο ρόλος των βουλευτών άλλωστε, είναι να βρίσκουν τρόπους επίλυσης των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών.

  • Σε περίπτωση εκλογής σας, ποια θα είναι η προτεραιότητά σας;

Καταρχάς να σημειώσουμε ότι πριν από την υποβολή υποψηφιότητάς μου θα προχωρήσω σε παράδοση των προτάσεων μου στον πρόεδρο του κόμματος μου. Η πρώτη προτεραιότητα που θέτω ως αρχή μου είναι να βελτιώσω με προτάσεις την καθημερινότητα των πολιτών μέσα από τα προβλήματα που τους ταλανίζουν.

  • Πώς απαντάτε στους συνομήλικούς σας που απαξιώνουν την πολιτική;

Η νέα γενιά, δικαίως έχει απογοητευτεί από τη διαχρονική στάση αυτών που πολιτεύονται στην Κύπρο, όμως είναι ευθύνη και χρέος της νέας γενιάς να συμμετέχει και να καθορίσει με τη δική της ψήφο, αυτούς που θα αποφασίσουν το δικό τους αύριο.

Κωνσταντίνος Λεμονάρης – 29 ετών – Επαγγελματίας αυτοτελώς εργαζόμενος - Υποψήφιος Βουλευτής με Ανεξάρτητους στην Πάφο

  • Τι σας ώθησε να κατέλθετε ως υποψήφιος στις Βουλευτικές Εκλογές;

Μέσα από την μουσική, ως ράππερ, εκφράζω εδώ και χρόνια τις απόψεις μου για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Σ’ ένα τραγούδι μου στο τελευταίο άλμπουμ καταλήγω στο συμπέρασμα: «Ποιον πολεμώ τελικά; Είναι εκλεγμένοι νόμιμα, δημοκρατικά»; Άρα με το πρόβλημα δεν είναι οι κυβερνώντες, αλλά η έλλειψη πολιτικών προσώπων που έχουν όραμα και διάθεση για αλλαγή. Ακολούθως δημιουργήθηκε το Κίνημα Ανεξάρτητων. Το μόνο κίνημα που πραγματικά εκφράζει τις θέσεις και τις απόψεις μου. Με πρακτικές λύσεις και όχι υποσχέσεις. Οι πολίτες χόρτασαν από λόγια, υποσχέσεις και φανφάρες. Καιρός για πράξεις. Καιρός για αλλαγή. Και ήθελα να γίνω μέρος αυτής της αλλαγής.

  • Σε περίπτωση εκλογής σας, ποια θα είναι η προτεραιότητά σας;

Προτεραιότητα μου αν εκλεγώ θα είναι η παροχή μιας πιο δίκαιης, πιο ευημερούσας κοινωνίας για τους πολλούς, όχι για τους λίγους. Γιατί η ουσιώδεις ανάπτυξη είναι να ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Όχι από τον αριθμό των πλουσίων και των εύπορων. Ακολούθως, την οικοδόμηση πράσινης οικονομίας γιατί είναι χρέος μας να το μεταβιβάσουμε στις μελλοντικές γενιές. Την διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις με όρους που σέβονται πρώτιστα το φορολογούμενο και το δημόσιο συμφέρον και που αποσκοπούν στην κερδοφορία του Κράτους και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων. Η προσιτή στέγαση. Μετράμε χιλιάδες ακίνητα που παραμένουν άδεια μετά την παραχώρηση ιθαγένειας και παράλληλα νέους να επιστρέφουν στο παιδικό δωμάτιο μέχρι και την ηλικία των τριάντα. Με τις τιμές των ακινήτων να είναι αποτρεπτικές, τις τράπεζες να μην παραχωρούν στεγαστικά δάνεια και τα ενοίκια να ξεπερνούν πολλές φορές το 50% του μισθού ενός νέου.

  • Πώς απαντάτε στους συνομήλικούς σας που απαξιώνουν την πολιτική;

Καταλαβαίνω απόλυτα την απαξίωση των συνομήλικων μου προς την πολιτική. Νιώθουν ότι όλοι είναι το ίδιο και πως ότι και να κάνουν δεν θα αλλάξει κάτι. Ίσως αυτό να θέλει το πολιτικό κατεστημένο. Την απαξίωση των νέων. Γιατί οι νέοι είναι αμόλυντοι και δεν κάνουν υποχωρήσεις. Η ψήφος μας έχει τεράστια δύναμη. Ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις. Όντως, μέχρι σήμερα, δεν είχαμε εναλλακτική επιλογή. Και πολλοί σαν εμένα δεν είχαμε φωνή γιατί δεν «είχαμε κόμμα». Αν οι συνομήλικοι μου είναι ευχαριστημένοι με το πολιτικό κατεστημένο, δεν χεριάζετε να κάνουν κάτι. Αν όχι, να ξέρουν πως η αποχή βοηθά τα μεγάλα κόμματα να διατηρηθούν στην εξουσία. «Μην αφήσεις αυτό που σε τρώει να χορτάσει.» Η αλλαγή απαιτεί συμμετοχή. Πάμε για αλλαγή γενιάς.

Μάριος Μούγης – 29 ετών - Φαρμακοποιός - Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΚΟ στη Λευκωσία

  • Τι σας ώθησε να κατέλθετε ως υποψήφιος στις Βουλευτικές Εκλογές;

Εκείνο που με ώθησε να κατέλθω υποψήφιος είναι ότι θέλω και γω ως νέος και ως νέα γενιά να δώσω την επιλογή στους νέους για τις επόμενες εκλογές, για να έρθουν στις κάλπες. Το δεύτερο είναι διότι βλέπω καθημερινώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά και γι’ αυτό ήθελα έμπρακτα να μπορέσω να πολεμήσω για όλα αυτά τα προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των νέων. Βλέπουμε ανεργία, ανασφάλιστη εργασία, προβλήματα με το γενικό σύστημα υγείας, θέματα που αφορούν το κυπριακό και άλλα τόσα. Επίσης, θεωρώ σαν νέα γενιά πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά στα κοινά, για να σχηματίσουμε και να διαμορφώσουμε το μέλλον το οποίο εμείς οι ίδιοι θα ζήσουμε και τα παιδιά μας.

  • Σε περίπτωση εκλογής σας, ποια θα είναι η προτεραιότητά σας;

Η δική μου προτεραιότητα θα είναι στα θέματα ανεργίας και ασφάλισης της εργασίας. Βλέπουμε πολλούς νέους, να δουλεύουν και να μην τους βάζουν σωστές κοινωνικές ασφαλίσεις ή να μην έχουν καθόλου κοινωνικές ασφαλίσεις από τους εργοδότες τους. Δεύτερο είναι θέματα στέγασης των νέων ζευγαριών. Το άλλο κομμάτι είναι τα θέματα του ΓΕΣΥ και ως φαρμακοποιός που είμαι δυστυχώς βλέπω καθημερινά προβλήματα και στρεβλώσεις του συστήματος. Εννοείται θέματα που αφορούν το κυπριακό, γιατί κατάγομαι από τον κατεχόμενο Καραβά και με πονά πάρα πολύ το κυπριακό πρόβλημα.

  • Πώς απαντάτε στους συνομήλικούς σας που απαξιώνουν την πολιτική;

Εγώ εκείνο που λέω είναι ότι υπάρχουν επιλογές, υπάρχουν νέα παιδιά, άφθαρτα, μακριά από πολιτικά παιχνίδια, πολιτικές ίντριγκες και διαφθορά. Οπόταν τα παιδιά που θα κληθούν να ψηφίσουν, πρέπει να σκεφτούν ότι έχουν επιλογές, πρέπει να πάνε στις κάλπες και είναι το αναφαίρετο δικαίωμα που μας δίνει το κράτος, για να διαμορφώσουν το μέλλον τους και των παιδιών τους που τους αξίζει.

Σταύρος Αγαθού – 29 ετών – Υποψήφιος Βουλευτής ΑΚΕΛ στη Λάρνακα

  • Τι σας ώθησε να κατέλθετε ως υποψήφιος στις Βουλευτικές Εκλογές;

Από μικρή ηλικία είχα ενασχόληση με τα κοινά. Πριν μερικούς μήνες δέχθηκα την πρόταση από μέλη του ΑΚΕΛ και μετά είχα τη μεγάλη τιμή να εκλεγώ ως υποψήφιος στη διαδικασία του κόμματος. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι η νέα γενιά πρέπει να βγαίνει μπροστά.

  • Σε περίπτωση εκλογής σας, ποια θα είναι η προτεραιότητά σας;

Όσοι θα εκλεγούν και θα αποτελούν τη νέα βουλή, θα ανήκουν σε κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες θα είναι εκείνες που θέτουν και τις προτεραιότητες. Ως ΑΚΕΛ θα εξακολουθήσουμε να βάζουμε ως προτεραιότητα τις ανάγκες και την επίλυση προβλημάτων της νέας γενιάς, μεταξύ άλλων. Έχουμε ήδη και θα συνεχίσουμε να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη νέα γενιά, όπως το στεγαστικό, για την ανεργία και την παιδεία.

  • Πώς απαντάτε στους συνομήλικούς σας που απαξιώνουν την πολιτική;

Δεν ωφελεί σε κάτι η απαξίωση, γιατί δεν φέρνει κάποια αλλαγή. Όσο ψηλά και να είναι το ποσοστό των νέων που απέχουν, θα εκλεγούν 56 βουλευτές. Από τη στιγμή που θα εκλεγούν αυτοί που θα απαρτίζουν τη βουλή, έχουμε το δικαίωμα ως πολίτες και πόσο μάλλον ως νέοι να επιλέξουμε ποιοι θα είναι αυτοίο που θα μας εκπροσωπούν. Ας καθήσει ο κάθε νέος να μελετήσει τις θέσεις και τις εισηγήσεις των υποψηφίων, να ρωτήσουν και να αποταθούν ακόμη και σε εμάς και με εκείνο που συμφωνούν να πάνε να ψηφίσουν. Το δικαίωμα της ψήφου δεν ήταν ποτέ δεδομένο και χρειάστηκαν πολλοί αγώνες σε βάθος δεκαετιών και αιώνων, επομένως αφού κατάφερε η κοινωνία να κερδίσει αυτό το δικαίωμα, ας μην το χαρίσει η νέα γενιά σε κανέναν, απαξιώνοντας το.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα