Πιάστηκαν στα συρματοπλέγματα Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ-«Άτοπη και επιζήμια διασύνδεση»

Άτοπη και επιζήμια η διασύνδεση της τοποθέτησης συρματοπλέγματος με το Εθνικό πρόβλημα, τονίζει το Προεδρικό, σημειώνοντας παράλληλα πως η Κυβέρνηση, εφαρμόζοντας μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου, προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα, αυτό της παράνομης μετανάστευσης, το οποίο εξελίσσεται, δυστυχώς, σε τεράστιο πρόβλημα. 

Όπως σημειώνεται σε γραπτή δήλωση του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρα Παπαδόπουλου οι άτυποι μετανάστες και οι αιτητές πολιτικού ασύλου έφτασαν στο 4% του πληθυσμού της χώρας μας, ενώ οι ροές συνεχίζονται στοχευμένα από την Τουρκία. «Ροές που ξεπερνούν τις δυνατότητες διαχείρισης τους από την Κυπριακή Δημοκρατία», σημειώνει ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει για το συρματόπλεγμα, εκπέμπει SOS για τις ροές μεταναστών από τα κατεχόμενα ο Νουρής

«Στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, πέραν των πολλών νομοθετικών και διοικητικών μέτρων που λήφθηκαν για να περιοριστεί τόσο ο χρόνος εξέτασης όσο και ο αριθμός αιτήσεων ασύλου, η Κυβέρνηση θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα, ώστε να περιορίσει τις οργανωμένες από την Τουρκία ροές μεταναστών μέσω των κατεχομένων εδαφών μας, με κάποια ενισχυτικά μέτρα επιτήρησης σε συγκεκριμένο σημείο της γραμμής αντιπαράταξης», προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος.

Και προσθέτει: «Για αυτό τον λόγο λήφθηκε η απόφαση για την τοποθέτηση αποτρεπτικών για τη παράνομη διέλευση εγκαταστάσεων, κρίνοντας αυτό το μέτρο αναγκαίο. Η οποιαδήποτε προσπάθεια διασύνδεσης του ζητήματος αυτού με το εθνικό θέμα είναι άτοπη και επιζήμια. Σημειώνω ότι πρόκειται για μια απόφαση που λήφθηκε πολύ νωρίτερα από την πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ για την άτυπη πενταμερή».

Την ίδια ώρα επισημαίνει ότι οι μετακινήσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από και προς τις ελεύθερες περιοχές ουδόλως εμποδίζονται αφού πραγματοποιούνται από τα σημεία διέλευσης και θέτει τρία ερωτήματα, που καλεί το ΑΚΕΛ να απαντήσει:

-Θεωρεί σοβαρό ή όχι το πρόβλημα της αυξανόμενης ροής παράνομων μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές;

-Θεωρεί πως οφείλει η Κυβέρνηση ή όχι να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση;

-Κατανοεί τους κινδύνους και τις αυξανόμενες απειλές από τις ροές των άτυπων μεταναστών;».

«Παίζεται το μέλλον του τόπου σε προεκλογικά ταμπλό»

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε πως, «όταν παλεύουμε για να πέσει το τείχος της κατοχής και να καταργηθούν τα συρματοπλέγματα της διαίρεσης, το τελευταίο που θα έπρεπε να κάνει η κυπριακή κυβέρνηση είναι να στήνει νέα συρματοπλέγματα. Πολύ περισσότερο, που αυτά δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές πέραν των προβλημάτων που προκαλούνται σε αγρότες της περιοχής». 

Και πρόσθεσε: «Η απόφαση της κυβέρνησης του Συναγερμού να στήσει συρματοπλέγματα στέλνει τα αντίθετα πολιτικά μηνύματα από αυτά που θα έπρεπε και συνιστά βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας και των κύκλων της διχοτόμησης. Είναι δε διπλά προκλητικό το γεγονός ότι οι κυβερνώντες αντί να προβληματιστούν για τις αντιδράσεις επιτίθενται σε όσους προειδοποιούν για τις επικίνδυνες πολιτικές παρενέργειες της απόφασής τους».

«Η κυβέρνηση Αναστασιάδη καλείται να συναισθανθεί σε ποιο σημείο βρίσκεται η Κύπρος και η υπόθεση του Κυπριακού. Δεν υπάρχει χώρος για άλλους πειραματισμούς, παλινωδίες και αλαζονεία. Η άτυπη συνάντηση του ερχόμενου Απρίλη έχει καθοριστική σημασία για να σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο και το διαπραγματευτικό κενό που δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για την πατρίδα και τον λαό μας. Δεν μπορεί το μέλλον του τόπου να παίζεται σε προεκλογικά ταμπλό», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα