Προκαλούν και πάλι οι Τούρκοι-«Θα απαντήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο στην Ελλάδα»

Η Αίγυπτος είναι μια σημαντική χώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, λέγοντας ότι τώρα υπάρχει μια νέα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι συνεχίζει τις δραστηριότητές της εναντίον της Τουρκίας παρά τις διερευνητικές συνομιλίες, λέγοντας να μην αμφιβάλλει κανείς ότι θα απαντήσουν με τον κατάλληλο τρόπο στη διπλωματία και στο πεδίο.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι “είμαστε βαθιά λυπημένοι που βλέπουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις δραστηριότητές της εναντίον της Τουρκίας παρά τις διερευνητικές συνομιλίες”.

Πρόσθεσε ότι είπα στην ελληνική πλευρά «να σταματήσει να χρησιμοποιεί το ίδιο στυλ, την ίδια ρητορική».

Υποστήριξε ότι “η Ελλάδα προσπαθεί να οργανώσει ένα φόρουμ εχθρότητας προς την Τουρκία υπό το όνομα Φόρουμ Φιλίας”, προσθέτοντας ότι “κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα απαντήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο στη διπλωματία και στο πεδίο”.

Ο κ. Τσελίκ υποστήριξε ότι η Ελλάδα σήμερα παράγει επιθετικότητα εναντίον της Τουρκίας σε τακτικές συμμαχίες, αλλά αυτές οι χώρες “αύριο θα φύγουν, η Ελλάδα θα μείνει μόνη με την Τουρκία σε αυτήν την περιοχή”.

Είναι, συνέχισε, πιο πολύτιμο από οτιδήποτε άλλο για την Ελλάδα να αναζητήσει αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σεβασμό προς το ψευδοκράτος και την Τουρκική Δημοκρατία. «Αυτό θα φανεί πιο ξεκάθαρα στο μέλλον”, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι “αυτή τη στιγμή, έχουμε μπροστά μας το παράθυρο μίας ευκαιρίας”. “Υπάρχει ένα κλίμα, όπου μπορούμε να επικαιροποιήσουμε τόσο την Τελωνειακή Ένωση όσο και τη συμφωνία για τη μετανάστευση. Επαναλαμβάνουμε την άποψή μας ότι η ΕΕ πρέπει να  προωθήσει αυτήν τη θετική ατζέντα και να επιτύχει καλύτερα πράγματα με την Τουρκία”, ανέφερε.

“Εδώ παρουσιάσαμε ξανά τις δραστηριότητες της Frontex. Η επαναπροώθηση των πλοιαρίων από τους Έλληνες και οι φρικαλεότητες τους όπως και οι σχετικές αποδείξεις, παρουσιάστηκαν επανειλημμένα στους συνομιλητές τους από τον Πρόεδρό μας. Η ΕΕ δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορα της Ευρώπης, χτίζοντας τείχη του Βερολίνου. Όσο περισσότερα τείχη του Βερολίνου χτίζετε στα σύνορα της Ευρώπης τόσο περισσότερο θα βλέπετε ακροδεξιούς εξτρεμιστές εντός της ΕΕ να χτίζουν ιδεολογικά τείχη του Βερολίνου εντός της ΕΕ”, υποστήριξε.

 Ερωτηθείς για τις προσπάθειες ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο, ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι “η Αίγυπτος είναι μια σημαντική χώρα”, προσθέτοντας ότι “τώρα υπάρχει μια νέα κατάσταση στη Μεσόγειο».

Δεν είναι, είπε, μόνο μία κατάσταση, που προκαλείται από το φυσικό αέριο στην περιοχή, αλλά, μετά το συριακό ζήτημα, πολεμικά πλοία σχεδόν από ολόκληρο τον κόσμο βρέθηκαν στη Μεσόγειο. Στη συνέχεια, ενισχύθηκε με το ζήτημα της Λιβύης. «Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιήθηκε η φράση ‘λόγω των πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο, οι ψαράδες δεν είχαν πού να πάνε’. Δεύτερον, η μεγάλη κινητικότητα σχετικά με τη χρήση αυτών των πόρων υδρογονανθράκων απαιτεί από τις παράκτιες χώρες της Μεσογείου να μιλήσουν μεταξύ τους περισσότερο και να βρουν κοινές φόρμουλες», είπε.

«Έχουμε το έδαφος να μιλήσουμε με την Αίγυπτο επ’ αυτού. Φυσικά, αυτό είναι το θέμα. Η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει την στάση αρχών της στο παρελθόν. Εντούτοις, αυτοί οι μηχανισμοί είναι πάντοτε εφικτοί αναφορικά με τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με τη συζήτηση αυτών των εξελίξεων στην περιοχή. Αυτό, φυσικά, βασίζεται στο γεγονός ότι αμφότερες πλευρές έχουν την ίδια προσέγγιση», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα