Κλειδώνει τη διαδικασία, αποσαφηνίζει τις θέσεις των δύο πλευρών η Λουτ

Στην Κύπρο για ένα τελευταίο γύρο επαφών πριν από την κρίσιμη συνάντηση της Γενεύης, βρίσκεται ήδη η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα έχει σήμερα ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Στόχος της κ. Λουτ, είναι σε αυτή την τελευταία φάση πριν την άτυπη πενταμερή, να επιδιώξει ώστε να κλειδώσει η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Γενεύη, καθώς επίσης και να καταγράψει τις τελικές θέσεις των δύο πλευρών. 

Μέσα στα διαδικαστικά θέματα, που αναμένεται να απασχολήσουν την ειδική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες, θα βρίσκεται και η φόρμουλα συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία. Με δεδομένη την αρνητική στάση της άλλης πλευράς, τα Ηνωμένα Έθνη καλούνται να βρουν τον τρόπο που θα διασφαλίσει τη συμμετοχή Ευρωπαίου αξιωματούχου, κατά πάσα πιθανότητα του Ζοζέπ Μπορέλ στη Γενεύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ε. Κ. Μαρκουλλή: Η κρισιμότερη συνάντηση του Κυπριακού η πενταμερής της Γενεύης

Η Λευκωσία συνεχίζει την προετοιμασία της ενόψει της άτυπης πενταμερούς με βάση συγκεκριμένα δεδομένα, που θα φροντίσει να καταθέσει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα. Το πρώτο αφορά το σημείο έναρξης των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πως οι συνομιλίες θα πρέπει να επαναρχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα, ώστε να μην πάει χαμένη όλη η προηγούμενη εργασία που έγινε για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φρόντισε να στείλει το συγκεκριμένο μήνυμα και στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα με την απαντητική επιστολή που του απέστειλε, μετά τον πρόσκληση που έλαβε για τη συμμετοχή του στην άτυπη πενταμερή.

Το δεύτερο δεδομένο, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στην Αμερικανίδα διπλωμάτη, είναι πως θα πρέπει ο Γενικός Γραμματέας, να διασφαλίσει πως ακόμα και στην περίπτωση που δεν εξευρεθεί κοινό έδαφος κατά την άτυπη πενταμερή, ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν θα τερματίσει τις προσπάθειες του, αφού σε τέτοια περίπτωση, θα άνοιγε ο δρόμος για την Άγκυρα να δημιουργήσει, νέα, ακόμα χειρότερα τετελεσμένα στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη πλευρά, ο κατοχικός ηγέτης που θα συναντηθεί με την Τζέιν Χολ Λουτ αμέσως μετά τη συνάντηση της με τον Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να επαναλάβει τις γνωστές αναθεωρημένες τουρκικές θέσεις περί λύσης δύο κρατών, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το χάσμα που αυτές δημιουργούν.  Αυτό δήλωσε και σε συνέντευξη του χθες Κυριακή στην εφημερίδα Σαμπάχ, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου ο οποίος επανέλαβε ότι η Τουρκία υποστηρίζει στην Κύπρο, «τη βούληση για λύση δύο κρατών με βάση την κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού».

Όπως και κατά τον περασμένο γύρο επαφών της στην περιοχή, η Τζέιν Χολ Λουτ δεν θα καταφέρει να κάνει το ταξίδι στην Άγκυρα για να συναντήσει τον Μελβούτ Τσαβούσογλου, αφού η Τουρκία δεν έδωσε ημερομηνία για μια τέτοια συνάντηση. Με αυτό το δεδομένο, η συνάντηση της με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Πέραν των δύο ηγετών η κ. Λουτ θα συναντηθεί νωρίς το πρωί και με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και αντιπροσωπεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί στην Αθήνα και με τον Νίκο Δένδια. Κατά την παραμονή της στο νησί, η κ. Λουτ αναμένεται επίσης να έχει συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δυο πλευρών. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα της ειδικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες ξεκινά με συνάντηση στις εννέα το πρωί, όπου θα παρακαθίσει σε σύσκεψη με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και τα μέλη της ομάδας για το Κυπριακό στην Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ, για να ενημερωθεί σε σχέση με τις όποιες εξελίξεις και επαφές γίνονται επί του εδάφους.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι προγραμματισμένη για τις 10 και 30 ενώ αργότερα θα συναντηθεί και με τον Ερσίν Τατάρ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει για λύση δυο κρατών και πολιτική ισότητα ο Τσαβούσογλου

Εξάλλου στάση στην Κύπρο μετά το ταξίδι του στο Κάιρο θα κάνει σήμερα και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δενδιας, ο οποίος θα έχει το απόγευμα συνομιλίες με τον ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο του συντονισμού Λευκωσίας και Αθήνας για το Κυπριακό, ενόψει και της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη, αλλά και ενόψει της συζήτησης στην ΕΕ για τα ευρωτουρκικά.

Δεν αποκλείεται ωστόσο στο τραπέζι να βρεθεί και το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον EastMed και τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Φατάχ αλ Σίσι να παρουσιάζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια πρόταση για αλλαγή της όδευσης του αγωγού. Μάλιστα όπως σημείωναν συγκεκριμένες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη πρόταση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι ωστόσο που διέψευσε η Λευκωσία.

Η επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το θολό σκηνικό σε σχέση με την πρόθεση της Αιγύπτου να συνεργαστεί με την Τουρκία για ανακήρυξη ΑΟΖ. Λάδι στη φωτιά έριξαν και οι χθεσινές δηλώσεις του Μελβούτ Τσαβούσογλου ο οποίος δήλωσε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει διαπραγμάτευση περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Αίγυπτο. Ο ίδιος είπε ότι είχε πολύωρες συζητήσεις με τον ομόλογό του της Αιγύπτου πολλές φορές.

Μάλιστα αποκάλυψε πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την τηλεδιάσκεψη  με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ έστειλε θετικά μηνύματα περί ομαλοποίησης των σχέσεων. Ανέφερε ακόμη ότι υπήρξαν συντονισμένες επαφές με την Αίγυπτο τόσο στο επίπεδο Υπηρεσιών Πληροφοριών όσο και Υπουργείων Εξωτερικών.

Ουσιαστικά κατά την επίσκεψη του ο Νίκος Δένδιας στην Αίγυπτο θα επιχειρήσει να αποσαφήνισει τις σκέψεις και της προθέσεις το Καίρου ως προς το θέμα των μη οριοθετημένων θαλασσίων ζωνών. Στην ουσία ο κ. Δένδιας σπεύδει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για «να αποκρούσει» τον διπλωματικό επεκτατισμό της Άγκυρας, ο οποίος εκφράστηκε και από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλεί τους ηγέτες να πάνε έτοιμοι για συμβιβασμό στην πενταμερή ο Μπορέλ

Δειτε Επισης

Απαντά στο ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος-«Δεν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με ανεδαφικές προτάσεις»
Στην Κύπρο την Τρίτη ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας για επίσκεψη εργασίας
Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
Σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών
Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες