Το ποσοστό εδρών που κατέχουν οι γυναίκες στα εθνικά κοινοβούλια στην ΕΕ-Στοιχεία για Κύπρο

Οι γυναίκες κατείχαν το 33% των εδρών στα εθνικά κοινοβούλια στην ΕΕ το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Αυτό το μερίδιο αυξάνεται συνεχώς από το 2004, όταν οι γυναίκες αντιπροσώπευαν περίπου το ένα πέμπτο (21%) των μελών στα εθνικά κοινοβούλια.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ το μερίδιο των εδρών που κατέχουν οι γυναίκες στα εθνικά κοινοβούλια διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καμία χώρα της ΕΕ δεν είχε περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες που κατέχουν έδρες στο κοινοβούλιο της.

Το 2020, το υψηλότερο μερίδιο γυναικών μελών στα εθνικά κοινοβούλια καταγράφηκε στη Σουηδία, όπου οι γυναίκες αντιπροσώπευαν σχεδόν τους μισούς βουλευτές (σχεδόν 50%), μπροστά από τη Φινλανδία (46%), το Βέλγιο (43%) και την Ισπανία (από 42%).

Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία και τη Μάλτα (από 13%). Η Ρουμανία και η Τσεχία ακολουθούν στο 20% και στη συνέχεια η Σλοβενία ​​στο 21%, ενώ στη συνέχεια, η Ελλάδα και η Κύπρος με 22%, κατατάσσονται 7η και 8η από το τέλος.

Εν τω μεταξύ, τα τελευταία χρόνια, το μερίδιο των γυναικών μελών Κυβέρνησης (Υπουργοί και Υφυπουργοί) στην ΕΕ αυξήθηκε επίσης, από 20% το 2004 σε 33% το 2020.

Το 2020, η Φινλανδία είχε το υψηλότερο ποσοστό γυναικών μελών στην Κυβέρνησή της (55%). Ακολούθησε η Αυστρία (53%), η Σουηδία (52%), η Γαλλία (51%) και το Βέλγιο (50%). Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (8%), στην Ελλάδα (11%) και στην Εσθονία (13%). Στην Κύπρο, το ποσοστό αυτό είναι 25%, στην 8η χαμηλότερη θέση.

Τέλος, ο αριθμός των γυναικών Προέδρων και Πρωθυπουργών στην ΕΕ αυξήθηκε επίσης από το 2004. Σήμερα, 4 στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είναι γυναίκες, ενώ δεν υπήρχε καμία το 2004. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν υπήρξαν ποτέ περισσότερες από τέσσερις γυναίκες Πρόεδροι ή Πρωθυπουργοί ταυτόχρονα στην ΕΕ.

Πηγή: KYΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ