Για περιβάλλον, χαλούμι και «Πράσινη Συμφωνία» συζήτησαν Υπουργός Γεωργίας και Πρέσβειρα Γαλλίας

Την πολιτική βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, με στόχο την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σε κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και στους τομείς της αγροτικής έρευνας και ανάπτυξης, εξέφρασαν σήμερα στο πλαίσιο εθιμοτυπικής συνάντησης, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, και η νέα Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Salina Grenet-Catalano.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, ο Υπουργός ενημέρωσε την κα. Grenet-Catalano για τους τομείς δράσης και τις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, μεταξύ άλλων, στην πρωτοβουλία που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για περιφερειακή συνεργασία και συντονισμό δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Στο πλαίσιο της υλοποίησης της πρωτοβουλίας αυτής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού διακεκριμένων επιστημόνων, η Κύπρος, σε συνεργασία με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, έχει θέσει ως στόχο την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση και προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συνεισφέροντας έτσι στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Παρισίων», ανέφερε ο κ. Καδής.

Κατά τη συνάντηση έγινε επίσης αναφορά στη διαδικασία προετοιμασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και επιβεβαιώθηκαν οι κοινές θέσεις των δύο χωρών, ιδιαίτερα σε σχέση με την επίτευξη της διατήρησης του Προϋπολογισμού στα επίπεδα της προηγούμενης ΚΑΠ, καθώς και με την αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων των χωρών μελών της ΕΕ, ώστε να μπορούν να επιτευχθούν οι νέοι φιλόδοξοι περιβαλλοντικοί στόχοι που τίθενται με βάση τις πρόνοιες που έχουν διαμορφωθεί στη νέα ΚΑΠ.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι στο πλαίσιο του εθνικού στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ, προωθείται η πράσινη και βιώσιμη γεωργία, με στόχο τη μείωση της χρήσης γεωργικών και κτηνιατρικών φαρμάκων και λιπασμάτων και παράλληλη προώθηση της βιολογικής γεωργίας.

Ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης την Πρέσβειρα της Γαλλίας για τις εξελίξεις στην προσπάθεια κατοχύρωσης του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης καθώς και για τη μεγάλη σημασία που έχει το προϊόν αυτό για την Κύπρο.

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε στην Πράσινη Συμφωνία, η οποία αποτελεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της ΕΕ.

Συζητήθηκαν στο πλαίσιο αυτό θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η κυκλική οικονομία, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».

Τέλος, ο κ. Καδής επεσήμανε ότι τα θέματα αυτά και η υλοποίηση των σχετικών επιμέρους στρατηγικών της Πράσινης Συμφωνίας, αποτελούν προτεραιότητα για την Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αναμένει την ολοκλήρωση του λιμανιού στη Γάζα η Κυβέρνηση για να ξαναρχίσουν οι αποστολές
Το μεταναστευτικό συζήτησαν χώρες ΕΕ του Νότου με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
Ν. Χριστοδουλίδης: Ακρογωνιαίος λίθος των πολιτικών μας ο εκσυγχρονισμός κράτους και θεσμών
Κόβει τη κουβέντα ο Πρόεδρος για την κόντρα Εισαγγελίας με Ελεγκτή-«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας»
ΠτΒ: Στην Κύπρο εργαζόμαστε για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή