Για την άτυπη πενταμερή ενημέρωσε τον ΟΟΣ ο Τατάρ ζητώντας άρση των «εμπάργκο»

Με καλή πρόθεση και δημιουργική στάση θα συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό στη Γενεύη, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ σε τηλεδιάσκεψη της 14ης συνόδου αρχηγών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ΣΣ: οργανισμός με χώρες της Ασίας και την Τουρκία που ιδρύθηκε το 1985 με έδρα την Τεχεράνη. Αριθμεί 10 χώρες - μέλη).

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ είπε ότι, όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ προβλέπει, στόχος αυτής της άτυπης συνάντησης είναι να ξεκαθαρίσει εάν μπορεί ή όχι να βρεθεί κοινό έδαφος για μια μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα τύχει διαπραγμάτευσης εντός ενός προβλεπτού χρονικού διαστήματος μεταξύ των πλευρών.

 Θα συμμετάσχει σε αυτή, συνέχισε, που γίνεται «στο όνομα μια συμφωνίας, που θα μπορεί να τύχει διαπραγμάτευσης κατά ελεύθερο τρόπο, και (θα είναι) αμοιβαία αποδεκτή» με καλή θέληση και δημιουργική στάση, για να υποστηρίξει το μοντέλο δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας που ανέπτυξαν σε συνεργασία 100% με την Τουρκική Δημοκρατία.

«Στόχος μας είναι η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών βάσει της κυριαρχικής ισότητας και του διεθνούς ίσου καθεστώτος των δύο μερών. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι υπάρχουν δύο πλήρη κράτη στο νησί», ισχυρίστηκε.

Μίλησε επίσης για «άδικα εμπάργκο» που εφαρμόζονται εναντίον των Τ/κ, τα οποία "είναι απάνθρωπα" και αυτό έχει λάβει μια άλλη διάσταση τώρα με την πανδημία. Ζήτησε δε από «τις αδελφές χώρες» να δώσουν ένα τέλος σε αυτά τα «εμπάργκο».

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι οι χώρες μέλη του Οργανισμού μοιράζονται μια κοινή ιστορία και πολιτισμό, λέγοντας ότι οι ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις του ψευδοκράτους με τα μέλη του Οργανισμού θα καθοδηγήσουν και την «οικονομική ολοκλήρωση» με την οικονομική συνεργασία να είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Ειδικά στον τομέα του τουρισμού, είπε, το ψευδοκράτος έχει μεγάλη εμπειρία και θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας.

Ευκαιρίες συνεργασίας, συνέχισε, υπάρχουν και στους τομείς του ιατρικού τουρισμού και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δήλωσε έτοιμος για την επεξεργασία «ενός οδικού χάρτη για τη διεύρυνση των σχέσεων με τον Οργανισμό». Επανέλαβε την επιθυμία το ψευδοκράτος να αναλάβει την φιλοξενία της 4ης συνάντησης ειδικών για οικολογικό τουρισμό.

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Τατάρ είπε ότι δεν επηρέασε αρνητικά μόνο τα συστήματα υγείας των χωρών αλλά και την κοινωνικό – οικονομική δομή κάνοντας λόγο για παγκόσμια κρίση που μπορεί να ξεπεραστεί μέσω της αλληλεγγύης. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας, πρόσθεσε, είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε μια σημαντική περιοχή.

Ευχαρίστησε την Τουρκία και τον Τούρκο Πρόεδρο, που φιλοξενούσε την 14η σύνοδο αρχηγών του Οργανισμού, για τη στήριξη στην οικονομία, εξωτερική πολιτική και υποδομή υγείας του ψευδοκράτους.

Δειτε Επισης

Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας