Κάνουν ένα βήμα πίσω, ενώνουν δυνάμεις για Κυπριακό Άντρος και Αβέρωφ

Το μήνυμα ότι ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες εξελίξεις που αναμένονται στο Κυπριακό, ενόψει και της άτυπης πενταμερούς στο τέλος Απριλίου, έστειλαν μετά τη συνάντηση τους στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αφετηρίες πριν την πενταμερή, ο ρόλος των τρίτων και το εσωτερικό μέτωπο

Στη συνάντηση που κράτησε ακριβώς μια ώρα, οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το αποτέλεσμα της συζήτησης που είχαν, τονίζοντας την ανάγκη για σύμπνοια, ενόψει της άτυπης πενταμερούς.

Η συνάντηση αποτελεί προϊόν δημόσιας εισήγησης του Αβέρωφ Νεοφύτου προς τον κ. Κυπριανού, με αφορμή τις κρίσιμες εξελίξεις που αναμένονται στο Κυπριακό το επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια να υπάρξει μίνιμουμ συνεννόηση μεταξύ των δύο κομμάτων, ώστε να δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η απαιτούμενη ώθηση ενόψει της άτυπης πενταμερούς. 

Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης, θέλησε να ξεκαθαρίσει πως «ως ΑΚΕΛ δεν αρνηθήκαμε ποτέ το διάλογο για το κυπριακό γιατί θεωρούμε ότι το μέλλον, η επιβίωση  του τόπου και του λαού μας είναι κάτι το οποίο πρέπει να ξεπερνά τα στενά κομματικά πλαίσια κάτι στο οποίο δεν χωρούν ούτε μικροκομματικά συμφέροντα ούτε στενόκαρδες προσεγγίσεις. Χρειάζεται όλοι να συνεργαστούμε σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουμε ότι ο τόπος και ο λαός μας θα έχουν μέλλον και προοπτική, η πατρίδα μας λοιπόν πρέπει να είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο. Έτσι προσεγγίζουμε εμείς το Κυπριακό».

Όπως είπε, «οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές, είμαστε στο σημείο μηδέν. Η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητα και την αδιαλλαξία της, επιχειρεί νέα τετελεσμένα τα οποία αν υλοποιηθούν θα μας φέρουν πολύ πιο κοντά την οριστική διχοτόμηση του τόπου. Χρειάζεται  εμείς με τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, να απαντήσουμε στα προσχήματα τα οποία η Τουρκία εφευρίσκει για να προωθεί τα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου αλλά και τις αδιάλλακτες θέσεις της και να κλιμακώνει την επιθετικότητά της».

Ο Άντρος Κυπριανού στη συνέχεια διερωτήθηκε «τι χρειάζεται να πράξουμε εμείς;», προσθέτοντας πως  «χρειάζεται σίγουρα επιμονή στις αρχές λύσης του Κυπριακού αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται και αποφασιστικότητα. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρους στόχους τί θέλουμε και να τους διεκδικήσουμε με συνέπεια. Εμείς έχουμε δώσει ολοκληρωμένη πρόταση στον ΠτΔ από τις 8 του Δεκέμβρη για το πώς κατά την άποψή μας θα έπρεπε να χειριστεί τις εξελίξεις. Επιμένουμε ότι το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού πρέπει να είναι η Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, η λύση πρέπει να οδηγεί σε ενωμένη Κύπρο η οποία θα αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρέπει να οδηγεί σε κράτος το οποίο θα έχει μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Πρέπει η λύση να μας απαλλάσσει από τις εγγυήσεις και το δικαίωμα επέμβασης στα εσωτερικά μας και βέβαια να μας απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα, πρέπει να επανενώνει το λαό, τους θεσμούς και το χώρο βέβαια».

Όπως είπε, «πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να πω ότι είχαμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση με τον κ. Νεοφύτου και θεωρώ ότι έχουμε καταλήξει ομόφωνα στις πιο πάνω διαπιστώσεις τις οποίες έχω αναφερθεί. Ξέρετε πολύ καλά ότι είμαστε αντιπολίτευση, είμαστε ένα κόμμα το οποίο διαφωνεί με τις πολιτικές τις οποίες  προωθεί η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ σε πάρα πολλά ζητήματα. Επαναλαμβάνω όμως ότι το Κυπριακό πρέπει να είναι πάνω από όλα τα υπόλοιπα. Έχει να κάνει με το μέλλον και την προοπτική της χώρας μας. Ανεξάρτητα λοιπόν από την στάση που τηρούμε έναντι της κυβέρνησης, έναντι των πολιτικών που αυτή προωθεί και εφαρμόζει, αν ο ΠτΔ χειριστεί το κυπριακό με τον σωστό τρόπο, αν αποφασίσει να προχωρήσει με αποφασιστικότητα, επιμονή στις αρχές και συνέπεια, τότε το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τη διαδικασία, θα αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες. Μας χρειάζεται ο τόπος, επαναλαμβάνω έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν, δεν έχουμε άλλα περιθώρια χρόνου να χάνουμε».

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ανέφερε πως «χρειάζεται να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την άτυπη διάσκεψη την οποία θα πραγματοποιηθεί το τέλος του Απρίλη, να υποχρεώσουμε την Τουρκία με την στάση την οποία θα τηρήσουμε, τα επιχειρήματα τα οποία θα αναπτύξουμε να επιστρέψει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης έτσι ώστε να έχουμε σύντομα ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνία. Η βάση για εμάς είναι τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το Διεθνές Δίκαιο οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια είναι το πλαίσιο το οποίο έχει καταθέσει ο ΓΓ των ΗΕ, οι συγκλίσεις οι οποίες έχουν επιτευχθεί αλλά και το Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβάρη του 2014. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να επιδείξουμε την απαραίτητη ευελιξία για να μπορέσουμε να επαναρχίσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και να καταλήξουμε επαναλαμβάνω το συντομότερο δυνατόν. Είναι πεποίθηση μας ότι αν υπάρχει από όλες τις πλευρές πολιτική βούληση για να λύσουμε το Κυπριακό δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Χρειάζεται απλά ένα μικρό χρονικό διάστημα για να συμφωνήσουμε στα πολιτικά ζητήματα και να τύχουν επεξεργασίας βέβαια στη συνέχεια οι λεπτομέρειες».

Από την πλευρά του ο Αβέρωφ Νεοφύτου ευχαρίστησε τον Αντρο Κυπριανού, «για την ευκαιρία», όπως είπε, «που του έδωσε να συζητήσουν για το Κυπριακό, ενώ τόνισε πως φεύγει από τη συνάντηση πιο αισιόδοξος, «και μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας», είπε.

«Δεν θα γίνω ούτε αριστερός, ούτε κουμουνιστής, ούτε αναμένω ότι θα γίνεις εσύ καμιά φορά σύμφωνος με τα δικά μου πιστεύω για την οικονομία. Του ΑΚΕΛ και του Συναγερμού κάποτε αυξάνονται κάποτε μειώνονται τα ποσοστά τους», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Και πρόσθεσε: «Αν χάσουμε πατρίδα δεν πρόκειται να την ξανακερδίσουμε. Έχεις πει και συμφωνώ απόλυτα ότι συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών. Θα είμαστε καταγεγραμμένοι και για αυτή τη γενιά και τις επόμενες, αν αφήσουμε το μεγάλο πρόβλημα του τόπου. Δεν έχουμε χρόνια μπροστά μας. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν, δεν μπορούν να υπηρετήσουν αυτό που χρειάζεται ο τόπος. Δεν μπορεί να περιμένει, ούτε μήνες, ούτε εξάμηνα, ούτε χρόνια». 

«Στις αρχές λύσεις του Κυπριακού», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «ήταν οι πάγιες θέσεις της δικής μας πλευράς, αυτές πρέπει να υπηρετήσουμε με συνέπεια και επιμονή. Γνωρίζουμε την τουρκική συμπεριφορά που προκαλεί. Δεν έχουμε άλλο χρόνο να την αντιμετωπίσουμε μέσα από την αποφασιστικότητα μας. Να μη στέλνουμε λανθασμένα μηνύματα και να παρεξηγούνται πολλές φορές οι αιτιάσεις μας». 

«Φεύγω αισιόδοξος γιατί διαπίστωσα πως μας ενώνει ο κοινός μας στόχος για επανένωση της πατρίδας», κατέληξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. «Θα δώσουμε μάχη για τον τόπο και έχουμε πολλούς μήνες και χρόνια, αλλά και τώρα στα θέματα που έχουμε τις διαφορές μας ο καθένας να εκφράζεται με πολιτικό πολιτισμό». 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Άντρος Κυπριανού, επανέλαβε πως αυτό που επιθυμεί να ακούσει το ΑΚΕΛ, σε σχέση με την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, είναι «ποιες εξουσίες και αρμοδιότητες από αυτές που έχουν συμφωνηθεί, γιατί έχουν συμφωνηθεί ήδη, θα μεταφερθούν στις συνιστώσες οντότητες, όταν μας επεξηγηθούν ποιες από αυτές θα πάνε στις συνιστώσες οντότητες θα τοποθετηθούμε. Δεν απορρίπτουμε την ιδέα της αποκεντρωμένης από θέση αρχής, αλλά θέλουμε να ξέρουμε ποιες από αυτές τις εξουσίες και αρμοδιότητες που έχουν ήδη συμφωνηθεί για την κεντρική κυβέρνηση θα παν στις συνιστώσες οντότητες. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει από τον κ. Αναστασιάδη, όταν μας πουν λοιπόν θα τοποθετηθούμε».

Ερωτηθείς για την άτυπη πενταμερή, ο Άντρος Κυπριανού, εξήγησε πως, «σε ότι μας αφορά να πω ότι διατηρούμε έντονες επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο ο ΠτΔ, θα μεταβεί στην άτυπη διάσκεψη, με βάση το τι έχουμε δει μέχρι στιγμής. Έχουμε μπροστά μας ακόμα περίπου δύο μήνες. Εύχομαι και ελπίζω να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και να λειτουργήσει με τρόπο ο οποίος θα αφαιρεί κάθε πρόσχημα από την Τουρκική πλευρά για να επιμείνει στις απαράδεκτές θέσεις τις οποίες διατυπώνει μέχρι σήμερα. Έχουμε πει πως κατά την άποψή μας πρέπει να λειτουργήσει  ο κ. Αναστασιάδης. Θα τον κρίνουμε από το πώς θα συμπεριφερθεί και αυτό το διάστημα μέχρι το τέλος του Απρίλη αλλά ιδιαίτερα και στην ίδια τη διάσκεψη.»

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως για το ΑΚΕΛ οι τοποθετήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες είναι σαφέστατες. «Ότι εγώ, είπε, είμαι δεσμευμένος από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ το οποίο είναι ξεκάθαρο, μιλά για λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Και προχωρά ο κ. Γκουτιέρες και λέει.  Εάν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε μια διαφορετική βάση και έρθουν και μου προτείνουν από κοινού μια άλλη βάση, τότε εγώ έχω την υποχρέωση να απευθυνθώ στο ΣΑ, να μεταφέρω την άποψη των δύο πλευρών και το ΣΑ θα αποφασίσει.

Και διερωτήθηκε ο Άντρος Κυπριανού: «Εμείς θα πάμε να υποστηρίξουμε εκεί είτε δύο κράτη, είτε συνομοσπονδία; Εάν συμβεί κάτι τέτοιο το ΑΚΕΛ θα διαχωρίσει πολύ έντονα τη θέση του. Το ένα είναι αυτό που ήθελα να πω. Το δεύτερο, επειδή γίνεται πάρα πολλή συζήτηση για την πρόσκληση και με ποια ιδιότητα μεταβαίνει εκεί ο κ. Αναστασιάδης. Όπως είχε γίνει στη Γενεύη, στο Κρανς Μοντανά και σήμερα θεωρώ ότι ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι πάω εκεί ως ΠτΔ και ως εκπρόσωπος της Ε/Κ κοινότητας ταυτόχρονα. Πήγαμε στη Γενεύη με αυτό το καθεστώς, πήγαμε στο Κρανς Μοντανά, επιστρέψαμε πίσω. Χάθηκε η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας; Σε καμιά περίπτωση, ως εκ τούτου αυτό το συγκεκριμένο σημείο τουλάχιστον εμάς δεν μας ανησυχεί και προεκτείνω λίγο για να πω κάτι παρόμοιο με αυτό που είπε ο κ. Νεοφύτου».

«Δικαιολογημένα, πρόσθεσε, «ανησυχούν κάποιοι για την άτυπη  διάσκεψη. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι και συνεπείς στις αρχές λύσης του κυπριακού. Αν δεν πάμε όμως στην άτυπη διάσκεψη, τι θα γίνει; Με μαθηματική ακρίβεια θα πάμε βήματα πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση που θα είναι καταστροφή. Τώρα σε ότι αφορά τις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ. Το καθοριστικό είναι τι θα πράξουν οι δύο πλευρές, εννοώ εμείς και οι Τ/Κ αλλά κυρίως η Τουρκία στις διαπραγματεύσεις εάν και εφόσον αρχίσουν. Εμείς είμαστε οι καθοριστικοί παράγοντες που θα οδηγήσουμε προς την κατεύθυνση της λύσης ή μη. Η Βρετανία θα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει κατά την άποψή μου».

Την ίδια ώρα διευκρίνισε ότι, «εμείς θα θέλαμε να υπάρξει μία όσο το δυνατόν ευρύτερη στήριξη από τα πολιτικά κόμματα στη λύση του κυπριακού, στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται από τον ΟΗΕ».

Ερωτηθείς για διευκρινίσεις για το θέμα της πολιτικής ισότητας ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, είπε πως, «ως Ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεκτήκαμε την πολιτική ισότητα από το 1991 όταν πρωτοκατατέθηκε από τον τότε ΓΓ των ΟΗΕ, τον κ. Μπούτρος Γκάλι. Είναι γεγονός ότι κάποια πολιτικά κόμματα στο αρχικό στάδιο δεν την εδέχονταν αλλά στην εξέλιξη καθιερώθηκε ως κοινή γραμμή του συνόλου των πολιτικών κομμάτων η πολιτική ισότητα. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι στο κοινό ανακοινωθέν του κ. Τ. Παπαδόπουλου το 2006 με τον κ. Μεχμέτ Αλή Ταλάτ καταγράφεται το πλαίσιο λύσης είναι λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας  με πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για εμάς λοιπόν αυτό το θέμα θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο, δεν πρέπει να χρειάζεται να το συζητούμε δημόσια».

 

 

Δειτε Επισης

Στο κελί ο 60χρονος που παρέσυρε με το όχημα του αστυνομικό
Στις φλόγες συνεργείο στη Λευκωσία-Κάηκαν ολοσχερώς δώδεκα αυτοκίνητα (pics)
Κλάπηκε όχημα αξίας 30 χιλιάδων στη Λεμεσό-Συνελήφθη 21χρονος
Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση σε εκκλησία στο Σίδνεϊ-Δεκαπεντάχρονος ο δράστης
Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
Πάνω από 100 οι μετανάστες που έφθασαν τη Δευτέρα στην Κύπρο-Δύο συλλήψεις
LIVE: Νετανιάχου: Η ανταπόδοση της επίθεσης του Ιράν πρέπει να είναι έξυπνη, θα προειδοποιήσουμε τις ΗΠΑ
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο