Μ. Τσαβούσογλου: Μπορεί να υπογράψουμε συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον απόηχο της δημοσίευσης από την Αίγυπτο των θαλασσίων οικοπέδων τα οποία συμφωνούν πλήρως με τις τουρκικές διακηρύξεις περί υφαλοκρηπίδας, δήλωσε πως πιθανόν Αίγυπτος και Τουρκία να υπογράψουν συμφωνία για ΑΟΖ στο μέλλον. 

Οι περιοχές προς έρευνα του Καϊρου ακολούθησε την μονομερή διχοτόμηση των θαλασσίων ζωνών που επιδιώκει η Τουρκία.

Κι αυτό διότι το ένα από τα θαλάσσια τεμάχια που αδειοδοτεί το Κάιρο εφάπτεται στην περιοχή που δημιουργείται από τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά έχουν οριστεί μονομερώς από την Άγκυρα και τα οποία καταπατούν πλήρως την ελληνική υφαλοκηπίδα.

Χωρίς να το ανακοινώνουν δημόσια δηλαδή, στην αιγυπτιακή γραφειοκρατία του υπουργείου Ενέργειας μοιάζουν να αποδέχονται ότι ανατολικά του 28ου μεσημβρινού - που είναι το όριο της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, το Κάιρο έχει κυριαρχικά δικαιώματα σε μια περιοχή που εφάπτεται με την ζώνη την οποία μονομερώς η Άγκυρα έχει ανακοινώσει σαν υπαγόμενη στη δικαιοδοσία της για την εκμετάλλευση των θαλασσίων ζωνών.

Κατά την άποψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα σεβάστηκε τα νότια σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί μονομερώς στα Ηνωμένα Έθνη.

«Αυτό το δείχνουν και οι σεισμικές έρευνες εντός της αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας, χωρίς να υπεισέρχεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, και οι αδειοδοτήσεις τις οποίες παρέχει. Αυτό δείχνει ότι σέβεται την υφαλοκρηπίδα μας και αυτό το καλωσορίζουμε θετικά» υποστήριξε ο Τσαβούσογλου και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι οι  δύο χώρες με τα μεγαλύτερα σύνορα και ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.

«Μπορούμε να διαπραγματευτούμε το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών και να υπογράψουμε μια συμφωνία μεταξύ μας στο μέλλον, με βάση την πορεία των σχέσεών μας» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας για το ενδεχόμενο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου,  κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας.

Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Γεωργιανό ΥΠΕΞ Νταβίτ Ζαλκαλιάνι, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έχασε ευκαιρία να προβάλλει και το καλό πρόσωπο της Τουρκίας εκφράζοντας την αλληλεγγύη της Άγκυρας στην Αθήνα για τον μεγάλο σεισμό των έξι Ρίχτερ στην Ελασσόνα και προτείνοντας την αποστολή τουρκικής βοήθειας στη Θεσσαλία, εάν το επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: pronews.gr

Δειτε Επισης

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024