Υπέρ κοινού πλαισίου για rapid test και πιστοποιητικό εμβολιασμού ο Υφυπουργός Τουρισμού

Στην ανάγκη υιοθέτησης κοινού πλαισίου σε σχέση με τα γρήγορα τεστ κορωνοϊού (Rapid Test) που διεξάγονται στην ΕΕ και τη στήριξη της Κύπρου στην υιοθέτηση κοινής προσέγγισης όσον αφορά στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, κατά την παρέμβασή του στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Τουρισμού της ΕΕ, υπό την Πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στην τηλεδιάσκεψη η οποία είχε αντικείμενο "την προώθηση μιας πιο αποτελεσματικής πανευρωπαϊκής προσέγγισης σε σχέση με τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού", αλλά και κοινά μέτρα για την ανάκαμψη του τουρισμού, τη διασυνοριακή κινητικότητα και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, ο Υπουργός τόνισε ότι μια κοινή προσέγγισης όσον αφορά στα πιστοποιητικά εμβολιασμού "θα επιτρέπει από τη μία πλευρά, στους εμβολιασμένους πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς τη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων, ενώ παράλληλα δεν θα αποκλείει στα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί να ταξιδέψουν, εφόσον θα μπορούν να το πράττουν με την προσκόμιση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό".

Το Υπουργείο υπενθυμίζει ότι "όσον αφορά το άκρως σημαντικό θέμα του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού (Digital Green Pass), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε, στα πλαίσια της τηλεδιάσκεψης, να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα εντός Μαρτίου".

Επιπλέον ο Υφυπουργός "παρουσίασε τις δραματικές επιπτώσεις που είχε η πανδημία του κορωνοϊού για τον τουριστικό τομέα στην Κύπρο", αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "οι μειώσεις σε έσοδα και αφίξεις τουριστών για το έτος 2020 αγγίζουν το 85%". "Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους", υπογράμμισε και επεσήμανε "ότι η Κύπρος είναι το κράτος μέλος του οποίου η τουριστική βιομηχανία δέχθηκε ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα στην ΕΕ".

Ο Υπουργός εξήγησε ότι η τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αεροπορική σύνδεση της χώρας μας με τον υπόλοιπο κόσμο και είπε ότι το τρέχον πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων προς την αεροπορική βιομηχανία θα πρέπει να επεκταθεί, τόσο σε σχέση με τη διάρκεια όσο και με το ύψος των κρατικών ενισχύσεων.

Τέλος, εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου υπέρ μιας μακροπρόθεσμης ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον τουρισμό, η οποία θα έχει ως κύριο πυλώνα τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, σύμφωνα και με τους ευρύτερους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας.

Όπως έγινε γνωστό, ακολούθως, ο Υφυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα εσωτερικής αγοράς Τιερί Μπρετόν, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030, καθώς και για τα εθνικά σχέδια της Κύπρου, υπό το Μέσο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. 

Οι δύο αξιωματούχοι είχαν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με τους τρόπους στήριξης της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας, από πλευράς της Κομισιόν, καθώς και γενικότερα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»