Δεν αλλάζει το σενάριο όδευσης του EastMed-Διαψεύδει ελλαδικά δημοσιεύματα η Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση δια του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βίκτωρα Παπαδόπουλου διαψεύδει το δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας «Το Βήμα» σύμφωνα με το οποίο συζητείται σενάριο αλλαγής όδευσης του αγωγού EastMed και παράκαμψη της κυπριακής ΑΟΖ.

Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει το δημοσίευμα, στο οποίο αναπαράγεται και από άλλα ΜΜΕ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «δεν ισχύει κάτι τέτοιο». Δεν έχει αλλάξει ο προγραμματισμός ή τα σχέδια για την όδευση του EastMed», ξεκαθάρισε.

Εξάλλου, είπε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Αναστασιάδη, «είναι σημαντικό και πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι μελέτες έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ», προσθέτοντας ότι «οι χώρες στην περιοχή που εμπλέκονται και η Κυπριακή Δημοκρατία κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες και καταβάλλουμε όλες εκείνες τις προσπάθειες, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα, οι επιλογές να υπάρχουν ενώπιον των εταιρειών που θα αναλάβουν το έργο για να αποφασίσουν».

Άρα, επισήμανε, «δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα». Ερωτηθείς διευκρινιστικά αν από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας το δημοσίευμα διαψεύδεται, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά.

H ελληνική εφημερίδα σε δημοσίευμά της, τη Δευτέρα, επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες, αναφέρθηκε σε σενάριο «αλλαγής όδευσης του πολυδιαφημισμένου αγωγού φυσικού αερίου EastMed ώστε αυτός να εκκινεί μεν από το γιγαντιαίο κοίτασμα «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ και ακολούθως, αντί να πηγαίνει προς Κύπρο, να κατευθύνεται προς Αίγυπτο». Από εκεί, προστίθεται, «ο αγωγός θα συνεχίζει στην ξηρά – και όχι πλέον υποθαλασσίως στα αβυσσαλέα βάθη της Ανατολικής Μεσογείου – ως τα σύνορα Αιγύπτου – Λιβύης και έπειτα να ανεβαίνει προς την Κρήτη διερχόμενος από την περιοχή της οριοθετημένης ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα το σενάριο αυτό πρότεινε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των ηγετών των εμπλεκόμενων χωρών.

Δειτε Επισης

Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Σαραντατετράχρονος έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό στην Πάφο-Συνελήφθη για υπόθεση ρατσισμού
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας