Αιφνιδιαστική πρόταση Νουρή για ΤΑ-Ενιαίο δημοψήφισμα ταυτόχρονα με βουλευτικές

Δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές στις 30 Μαΐου, εισηγείται η Κυβέρνηση. Τα κόμματα ενημερώθηκαν ήδη για την πρόθεση αυτή. Για το θέμα, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, εξασφαλίστηκε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι δεν μπορεί να τίθεται ενώπιον του λαού ένας νόμος, ο οποίος έχει ήδη ψηφιστεί.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σε δηλώσεις το πρωί στη Βουλή επανέλαβε ότι τα ν/σ για την ΤΑ συζητούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο επίπεδο της Βουλής, αλλά και με τους κοινωνικούς εταίρους και στην τελευταία συνεδρίασή της η Επιτροπή Εσωτερικών αποφάσισε πλειοψηφικά να περιλάβει στο ν/σ διάταξη για προκήρυξη δημοψηφίσματος μεταγενέστερα της ψήφισης του νόμου, υπενθυμίζοντας ότι το ΥΠΕΣ κατέθεσε προς τούτο τη διαφωνία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι βουλευτικές βάζουν σε περιπέτειες τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο Υπουργός είπε ότι την 1η Φεβρουαρίου αποστάληκε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα για γνωμοδότηση επί της διάταξης και λειτουργικότητας του νόμου. Ο κ. Νουρής είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας τον ενημέρωσε πως δεν είναι δυνατή η διενέργεια δημοψηφισμάτων μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο, γιατί κάτι τέτοιο θα έθετε υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή του συνόλου των διατάξεων του ψηφισθέντος Νόμου.

Σημειώνει επίσης, είπε ο κ. Νουρής, ότι, αν και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν προβλέπει καμία δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος, κάτι τέτοιο προβλέπεται στον περί Δημοψηφισμάτων Νόμο του 1989 (Ν.206/1989).

Ο Νίκος Νουρής είπε ότι με αφορμή τα πιο πάνω και σεβόμενος την τοποθέτηση της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προτίθεται να εισηγηθεί προς το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την αυριανή του συνεδρία, όπως αποφασίσει να αποστείλει σχετική πρόταση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δυνάμει του εδαφίου (1) του άρθρου 3  του περί Δημοψηφισμάτων Νόμου του 1989, με την οποία να εισηγείται τη διεξαγωγή ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος, για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ταυτόχρονα με τις εκλογές για ανάδειξη των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 30 Μαΐου 2021. 

"Για την πρόθεση μου αυτή έχω ήδη αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ πέραν της επιστολής έχω ενημερώσει σήμερα και τηλεφωνικά την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής", είπε.

Σε ερώτηση αν χρειάζεται έγκριση από τη Βουλή για να διεξαχθεί δημοψήφισμα ή αν μπορεί η Κυβέρνηση από μόνη της να προχωρήσει σε διεξαγωγή, ο ΥΠΕΣ είπε ότι η νομοθεσία περί δημοψηφισμάτων ορίζει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει για το θέμα της διενέργειας δημοψηφίσματος, αλλά αυτή η πρόταση θα πρέπει να τύχει της έγκρισης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Υπουργός είπε πως η ουσία της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα έγκειται στο γεγονός ότι δεν μπορείς να θέτεις ενώπιον του λαού ένα νόμο, ο οποίος έχει ψηφιστεί.

«Εκείνο το οποίο θα πρέπει να ρωτηθεί ο λαός και αυτό το οποίο έχουμε συνηγορήσει ακριβώς, είναι ότι σεβόμενοι τη θέση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εισηγούμαστε, πάντοτε υιοθετώντας και τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ότι μπορεί να ρωτηθεί ο κυρίαρχος λαός κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών, ώστε να υπάρχει και οικονομία και προσέλευση όσον αφορά τη συμμετοχικότητα, εάν επιθυμεί να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση", ανέφερε.

Ο ΥΠΕΣ προχώρησε λέγοντας ότι οι πρόνοιες του νόμου είναι σαφέστατες, οι απαντήσεις πρέπει να είναι καταφατικές ή αρνητικές, το ορίζει το σχετικό άρθρο του νόμου, "θα διατυπωθεί προφανώς το ερώτημα, αν η Βουλή θα υιοθετήσει τη θέση της Κυβέρνησης, άρα θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο αφενός μεν σεβόμενοι τις απόψεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, δίνουμε τη δυνατότητα ακριβώς μετά τις τόσες πολλές συζητήσεις να υπάρχει και η άποψη του κυρίαρχου λαού".

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα