Ο προεκλογικός με σφραγίδα Οδυσσέα, η απειλή-προαναγγελία και η κόκκινη γραμμή

Μπορεί να μην έλαβε τους φακέλους των πολιτογραφήσεων ως ήθελε, μπορεί να μην έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, μπορεί να προκάλεσε μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα μια πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα κρίση θεσμών, όμως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης βρίσκει τον τρόπο να διατηρείται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και με τις εκθέσεις του, να εμπλέκεται έμμεσα ή άμεσα στο έργο της Ερευνητικής Επιτροπής.

Το πιο σημαντικό όμως, πέραν από την ουσία των εκθέσεων του, που στην τελική είναι και ευθύνη της Ερευνητικής Επιτροπής να διερευνήσει, στη βάση των όρων εντολής που έλαβε από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο Γενικός Ελεγκτής καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τη δημόσια συζήτηση της προεκλογικής περιόδου, αφού οι εκθέσεις του τυγχάνουν άμεσης υιοθέτησης από το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ, ενισχύοντας το προεκλογικό τους αφήγημα περί κάθαρσης.

Η κάθαρση και η εμπιστοσύνη στην Ερευνητική
Ωστόσο, η απαίτηση για κάθαρση και πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν αποτελεί μονοπωλιακή απαίτηση των δύο κομμάτων αλλά του συνόλου της κοινωνίας, η οποία μάλιστα βάζει στο σακί όλα τα παραδοσιακά κόμματα. Η κοινωνία αναγνωρίζει το μέγεθος της διαφθοράς και απαιτεί, όχι από τον Γενικό Ελεγκτή, αλλά από την Ερευνητική Επιτροπή που διορίστηκε με βάση το Σύνταγμα, να πράξει το καθήκον της και να θέσει όλους όσους ευθύνονται προ των ευθυνών τους.

Δεν είναι εξάλλου, καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πιο μετριοπαθείς κύκλοι εντός των δύο κομμάτων, αλλά και το σύνολο σχεδόν των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν επιλέγουν τον δρόμο του άκρατου λαϊκισμού, αλλά περιμένουν να δουν το αποτέλεσμα των ερευνών της Ερευνητικής. Στο ερώτημα εάν η Ερευνητική θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δεν μπορεί να απαντηθεί επί του παρόντος. Ωστόσο η παρουσία της μέχρι τώρα και τα ερωτήματα που έθεσε σε πρώην και νυν αξιωματούχους και εμπλεκόμενους στο ΚΕΠ που βρέθηκαν ενώπιον της έδωσαν ένα πρώτο στίγμα προθέσεων. Επί τούτου μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως κανένας εξ όσων αυτοπροβάλλονται ως αμόλυντοι και αδιάφθοροι, δεν μπήκε στον κόπο να καυτηριάσει τις ερωτήσεις των μελών της Ερευνητικής.

Επιπλέον, κάτι τέτοιο θα διαφανεί και από τις έρευνες που ο ίδιος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και η υπηρεσία του θα διεξάγουν για το ΚΕΠ, όταν ολοκληρωθεί το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής.  Πάντως σε ότι αφορά τον Γενικό Ελεγκτή, αν και δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση από μέρους της Ερευνητικής Επιτροπής, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, όταν δημοσιοποίησε τις εκθέσεις για τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις στελεχών δύο εταιρειών, έτσι και τώρα, ουσιαστικά μπαίνει σε ζώνες που βρίσκονται στους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά το σύνθημα του Προεδρικού, συντονισμένη αντεπίθεση υπουργών κατά Νικόλα

Τάραξε τα ήρεμα νερά η Μαρίνα
Η νέα δημοσιοποίηση της έκθεσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ήρθε ουσιαστικά να ταράξει τα ήρεμα νερά μετά την κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ερευνητική Επιτροπή, όπου ο Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε πως δεν πρόκειται να προβεί ξανά σε δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα της Ερευνητικής Επιτροπής. Την ίδια ώρα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, από τη μια συμφωνούσε με την πρόταση που υπέβαλε ο τέως Γενικός Εισαγγελέας να μην προχωρήσει σε δημοσιοποίηση οποιασδήποτε έκθεσης μέχρι να ολοκληρώσει το έργο της η Ερευνητική, ταυτόχρονα όμως με κάθε ευκαιρία δημοσιοποιεί ειδικές εκθέσεις που σχετίζονται άμεσα με το θέμα των πολιτογραφήσεων.

Το όλο θέμα με τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις των επενδυτών της Μαρίνας της Αγίας Νάπας, γίνεται προσπάθεια να συνδεθεί και πάλι με το οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό, ότι δηλαδή ο γαμπρός του Νίκου Αναστασιάδη, ανέλαβε διευθυντικά καθήκοντα στην διαχειρίστρια εταιρεία της Μαρίνας, δεν μπορεί να αποτελεί ενοχοποιητικό στοιχείο. Η Ερευνητική Επιτροπή, η οποία θα πρέπει να έχει ενώπιον της όλα τα δεδομένα, θα πρέπει να διερευνήσει κατά πόσον έτυχε οποιασδήποτε προνομιακής μεταχείρισης  εν λόγω εταιρία λόγω της συγγένειας ενός εκ των διευθυντών της με τον Πρόεδρο.

Εξάλλου, στην ειδική έκθεση που δημοσιοποίησε την περασμένη Παρασκευή η Ελεγκτική Υπηρεσία, γίνεται αναφορά σε εκμίσθωση κρατικής γης στην εν λόγω εταιρεία, αφήνοντας υπονοούμενα πως σε αυτό έπαιξε ρόλο η συγγένεια του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Διευθυντή. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται ξεκάθαρα και με στοιχεία, αλλά αιωρείται και εναπόκειται στον αναγνώστη πως θα το εισπράξει.

Πάντως η διαχειρίστρια εταιρεία της Μαρίνας, δεν άφησε αναπάντητες τις αναφορές Μιχαηλίδη και σε ανακοίνωση της, σημειώνοντας πως αν και δεν επιθυμεί να εμπλακεί στον αδυσώπητο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στο πολιτικό σύστημα της χώρας με μοναδικό στόχο την εξουσία, είναι υποχρεωμένη να υπερασπίσει την τιμή και την αξιοπρέπεια της και ιδιαίτερα του Αιγύπτιου επενδυτή κ.Sawiris ο οποίος επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο για την πατρίδα μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο κάλεσε τον Γενικό Ελεγκτή, αντί να ερμηνεύει κατά το δοκούν τις πρόνοιες των σχετικών Κανονισμών και να αφήνει υπονοούμενα για πιθανή εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην όλη διαδικασία, θα ήταν δεοντολογικά ορθότερο, να καταθέσει τη διαφωνία του για το τι οι Κανονισμοί διαλαμβάνουν και να εισηγηθεί την τροποποίηση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυναμιτίζει το κλίμα το ΔΗΚΟ-Η ολομέτωπη επίθεση και η απάντηση του Προεδρικού

Έμμεσες απειλές Οδυσσέα
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επανήλθε απαντώντας πως στην Ειδική Έκθεση δεν άφησε υπονοούμενα και κατέγραψε μόνο τα γεγονότα. «Η εκμίσθωση αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, και ένας εκ των Διευθυντών της εταιρείας είναι πρόσωπο από το  οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσης, μεταξύ των ετών 2018 και 2020, οκτώ πρόσωπα που είναι διευθυντές σε μητρική (holding) εταιρείας έλαβαν κατ’ εξαίρεση την κυπριακή υπηκοότητα με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά παράβαση των ισχυόντων κριτηρίων, με πάροχο το δικηγορικό γραφείο στο οποίο έχουν συμφέρον οι θυγατέρες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα έπρεπε να αποσιωπήσουμε τα γεγονότα αυτά;», διερωτήθηκε ο Γενικός Ελεγκτής.

Μάλιστα θέλοντας να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και παρά το γεγονός ότι το έργο της Ερευνητικής βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενημέρωσε με τη νέα του ανακοίνωση ποως θα συνεχίσει με την εξέταση της διαδικασίας πολιτογράφησης των οκτώ προσώπων ώστε να διερευνηθούν και άλλες πτυχές της διαδικασίας.

«Με δεδομένη την άρνηση της Κυβέρνησης για παραχώρηση των σχετικών φακέλων, θα αρχίσουμε με τα πέντε πρόσωπα που πολιτογραφήθηκαν στις 21.8.2020, μετά δηλαδή που τέθηκαν σε ισχύ οι σχετικοί Κανονισμοί ΚΔΠ 379/2020, και εκτός της περιόδου των όρων εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής. Σε περίπτωση που υπάρξουν οποιαδήποτε άλλα ευρήματα, πέραν αυτών που έχουν ήδη περιληφθεί στη χθεσινή έκθεση, θα εκδώσουμε ειδική έκθεση" καταλήγει η ανακοίνωση», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανήλθε δριμύτερος με ασπίδα INTOSAI ο Οδυσσέας-Ζητά φακέλους για διαβατήρια

Η επόμενη ημέρα της αντεπίθεσης
Το νέο σκηνικό έντασης και σύγκρουσης που στήνεται, στην παρούσα φάση, δεν είναι καθόλου άσχετο χρονικά με το θέμα του INTOSAI και της απάντησης που έδωσε σχετικά με το ζήτημα της παράδοσης των φακέλων των πολιτογραφήσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μετά από μια περίοδο νηνεμίας και αποφυγής δημόσιων παρεμβάσεων, ανέμενε την έκθεση του INTOSAI, ώστε να βγει ξανά στην αντεπίθεση. Δεν αποκλείεται δηλαδή τις επόμενες εβδομάδες και ενόψει και των βουλευτικών εκλογών να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση και νέων ειδικών εκθέσεων που θα έχουν ως στόχο να καθορίσουν την προεκλογική ατζέντα και οι εκθέσεις να μετατραπούν εργαλείο στα χέρια συγκεκριμένων κομμάτων, όπως και η ίδια η Υπηρεσία έγινε τους τελευταίους μήνες.

Πλέον εναπόκειται αφενός στην Κυβέρνηση και αφετέρου στον Γενικό Εισαγγελέα, εάν θα τραβήξουν κόκκινες γραμμές,  ενόψει και των εκλογών, εν αναμονή πάντα του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής. Αυτό θα μπορούσε να γίνει, με αυτό που εδώ και μήνες πλανάται ως πιθανή κίνηση της Κυβέρνησης ή της Νομικής Υπηρεσίας με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα καθορίσει τις γραμμές μέσα στις οποίες η Ελεγκτική Υπηρεσία μπορεί να κινείται, σε συνδυασμό με την εν εξελίξει έρευνα της Ερευνητικής Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το δικηγορικό, οι γαμπρούδες και οι Σεϋχέλλες-Ετοιμόλογος στην Ερευνητική ο ΠτΔ

Δειτε Επισης

Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ