Καταγγελίες στη Βουλή για υπηρεσίες κόκκινου κουμπιού από μη αδειοδοτημένες εταιρείες

Σε καταγγελίες ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής προέβη σήμερα η Διευθύντρια Διεύθυνσης Ασθενοφόρων, Ριάνα Κωνσταντίνου, οι οποίες κάνουν λόγο για μη αδειοδοτημένες εταιρείες, που παρέχουν αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες κόκκινου κουμπιού σε ηλικιωμένους.

Η κ. Κωνσταντίνου είπε ότι δεν είναι γνωστό ποιες είναι αυτές οι εταιρείες, από ποια εκπαίδευση έχει περάσει το προσωπικό τους και ποιες διαδικασίες έχουν υιοθετήσει, σημειώνοντας ότι η χρέωση για τη συγκεκριμένη υπηρεσία ανέρχεται στα 200 με 300 ευρώ τον χρόνο.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Ζαχαριάδης, είπε ότι το Υπουργείο έχει ζητήσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιώτες, ώστε να διαπιστωθούν οι δυνατότητες και οι επιλογές που υπάρχουν στην αγορά, σε σχέση με την εισαγωγή ενός συστήματος με το οποίο ηλικιωμένοι ή άτομα με κινητικά προβλήματα, θα μπορούν να ειδοποιούν με το πάτημα ενός κουμπιού τους κατάλληλους φορείς, για την παροχή βοήθειας.

Είπε ακόμα ότι η συγκεκριμένη προκήρυξη έληξε την Παρασκευή, ενώ πρόσθεσε πως το θέμα αντιμετωπίζεται κατά προτεραιότητα και αναμένεται ότι όλες οι διαδικασίες για την προμήθεια του καταλληλότερου συστήματος θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο.

Σε δηλώσεις της η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας έχει ενημερώσει ότι η διαδικασία προκήρυξης με τους τεχνολογικούς παρόχους, οι οποίοι θα δώσουν τις τεχνοκρατικές πληροφορίες σε σχέση με το κόκκινο κουμπί, έχει ήδη ολοκληρωθεί την προηγούμενη Παρασκευή, οπότε το Υπουργείο Εργασίας προτίθεται να προχωρήσει μέσα στον Ιούνιο με Σεπτέμβριο στην προκήρυξη προσφορών, για την εφαρμογή του κόκκινου κουμπιού για τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Σε σχέση με την καταγγελία ότι μη αδειοδοτημένες εταιρείες παρέχουν αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες κόκκινου κουμπιού σε ηλικιωμένους, η κ. Κωνσταντίνου είπε ότι «πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσο το κόστος είναι ασύμφορο, κατά πόσο το επίπεδο της παρεχόμενης ασφάλειας, υγείας και προσβασιμότητας στις υπηρεσίες άμεσης ανάγκης είναι το αναμενόμενο».

«Γι’ αυτό το λόγο έχουμε ζητήσει ένα κατάλογο αυτών των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Υπουργείο Εργασίας, με σκοπό να γίνει αυτό ο έλεγχος από την ίδια την πολιτεία, αλλά και στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικοί Ελέγχου», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»