Ο Επίτροπος Προεδρίας συζήτησε με τον Κινέζο Πρέσβη το ζήτημα των αγνοουμένων

O Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο  Liu Yantao, τον ενημέρωσε για τα σοβαρά προβλήματα και τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του τραγικού προβλήματος των αγνοουμένων, επισημαίνοντας τον πόνο και την αγωνία που βιώνουν καθημερινά  οι οικογένειες για τόσες δεκαετίες. Η κατάσταση, ανέφερε ο Επίτροπος, έχει επιδεινωθεί λόγω και της πανδημίας αν και τα κύρια και ουσιαστικά προβλήματα δεν μπορούν να αποδοθούν στην πανδημία.

Ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά για τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για την επίλυση του Κυπριακού και του ανθρωπιστικού προβλήματος της διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων προς όφελος των δοκιμαζομένων οικογενειών.

Σε σχετική ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, προστίθεται ότι κ. Φωτίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο και τις ευθύνες που έχει η Τουρκία, τόσο στη δημιουργία όσο και στη μη επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων, τονίζοντας ότι επιτέλους η χώρα αυτή θα πρέπει να συνεργαστεί ουσιαστικά και με ειλικρίνεια.

Επεσήμανε ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων δεν μπορεί να επιλυθεί, χωρίς η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες και υποχρεώσεις της απέναντι στις δοκιμαζόμενες οικογένειες των αγνοουμένων, όπως και στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και άλλων διεθνών οργανισμών.

«Η Τουρκία έχει πολιτική, ηθική και νομική υποχρέωση να παράσχει όλες τις πληροφορίες που κατέχει για την τύχη των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων από τα αρχεία που διατηρεί και ειδικά για τους μαζικούς τάφους που δημιουργήθηκαν από τα πεδία των μαχών από τις περισυλλογές των νεκρών, καθώς και για τις σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων από τους πρωτογενείς χώρους ταφής», πρόσθεσε και τόνισε ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται.

Είπε ακόμα ότι οι περισσότεροι συγγενείς ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους όπως και οι μάρτυρες και ως εκ τούτου επείγει η επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής της τραγωδίας των αγνοουμένων χωρίς άλλες καθυστερήσεις, προσκόμματα και τακτικισμούς.

Επίσης ο κ. Φωτίου, ζήτησε από τον κ. Yantao του οποίου η χώρα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τη συμβολή και βοήθεια της Κίνας για επίλυση του τραγικού προβλήματος προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε τον Κνέζο Πρέσβη για θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους και συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα Διασποράς, ιδιαίτερα μεταξύ οργανώσεων των δύο χωρών στο εξωτερικό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης