Συμμετοχή Ε. Χαραλαμπίδου και Χ. Πιττοκοπίτη σε διαδικτυακή συζήτηση της ΚΣ ΟΑΣΕ

Συνεχίστηκαν χθες οι εργασίες της 20ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ). Oι βουλευτές Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας και Ειδική Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για την καταπολέμηση της Διαφθοράς και Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, μέλος της Συνέλευσης, συμμετείχαν σε διαδικτυακή συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος, με θέμα «Αντιμετώπιση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της πανδημίας: Η συμβολή της Κ.Σ. ΟΑΣΕ».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης, η κα. Χαραλαμπίδου, τόνισε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς πρέπει να παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα στην ευρύτερη περιοχή του ΟΑΣΕ, ακόμη και σε περιόδους κρίσεων. Σημείωσε δε τον ουσιαστικό ρόλο της Κ.Σ.ΟΑΣΕ, ειδικότερα δε της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος, στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, ο οποίος, όπως επεσήμανε, υπονομεύει σημαντικά τη συλλογική ασφάλεια.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή κρίση, η οποία έχει προκαλέσει τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και μεγάλες αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Ο κ. Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία είναι εκτεθειμένη σε εξωτερικούς κινδύνους, καθότι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους τομείς του τουρισμού και της παροχής υπηρεσιών. Επεσήμανε δε ότι, από την έναρξη της πανδημίας, η ευρύτερη τουριστική βιομηχανία (ταξίδια, μεταφορές, ξενοδοχειακός τομέας) έχουν πληγεί ιδιαίτερα, ενώ τα στοχοθετημένα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επεσήμανε επίσης ότι το παρατεταμένο κλείσιμο των καταστημάτων λιανικού εμπορίου και των χώρων εστίασης έχει αυξήσει το ποσοστό ανεργίας, τον ιδιωτικό δανεισμό ενώ έχουν μειωθεί τα κρατικά έσοδα.

Ανέφερε ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ, έλαβε οικονομική στήριξη, με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου προστασίας των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων, που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Σημείωσε δε ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στη διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, στο πλαίσιο του τρίπτυχου «τεστ – ιχνηλάτηση – εμβολιασμός», στο οποίο βασίζεται η στρατηγική της Κύπρου για περιορισμό της διασποράς του ιού.

Υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία έχει ως στόχο να καταστήσει την ΕΕ κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050, γίνεται το βασικό εργαλείο στις προσπάθειες ανάκαμψης από την πανδημία.  Σημείωσε δε ότι η Κύπρος, στα πλαίσια του Εθνικού της Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προωθεί έργα και δράσεις, τα οποία στοχεύουν στη μετάβασή της στην πράσινη ανάπτυξη.

Οι ενέργειες που αναλαμβάνουμε τώρα θα καθορίσουν την ταχύτητα και τη ποιότητα της ανάκαμψής μας, η οποία θα πρέπει να είναι βιώσιμη και καινοτόμος, κατέληξε ο κ. Πιττοκοπίτης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου