Ο ρόλος της Ε.Ε. στην πενταμερή-Έθεσε το πλαίσιο εμπλοκής των Βρυξελλών ο Μισέλ

Η Ε.Ε. έχει μετάσχει στο παρελθόν στην πενταμερή για το κυπριακό και θα παραμείνει δεσμευμένη στη υπόθεση καθώς εκτιμά ότι πράγματι μπορεί να διαδραματίσει θετικό και, καρποφόρο ρόλο για μεγαλύτερη πρόοδο στην περιοχή, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά το πέρας της 2ης ημέρας τηλεδιάσκεψης των 27, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις χθεσινές τοποθετήσεις του «υπουργού» εξωτερικών του ψευδοκράτους, Ερτουγρούλογλου.

Συγκεκριμένα, κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να εξηγήσει το πως λαμβάνουν υπόψιν τις εξελίξεις σε σχέση με την Τουρκία στην όλη συζήτηση για την ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ και τι ρόλο θα πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ στην επικείμενη πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε πως, «Γνωρίζετε ότι σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε και πάλι τον Μάρτιο μια στρατηγική συζήτηση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Και θα προετοιμάσουμε αυτήν τη συζήτηση τις επόμενες εβδομάδες. Και φυσικά γνωρίζετε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι ένα σημαντικό στοιχείο, και ταυτόχρονα δεν είναι μυστικό ότι τους τελευταίους μήνες είχαμε κάποιες δυσκολίες με την Τουρκία, αλλά ο στόχος μας λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία συμπεράσματα, τις τελευταίες αποφάσεις που ελήφθησαν όλοι μαζί σε ευρωπαϊκό επίπεδο - είναι να διεξαγάγουμε ξανά αυτή τη συζήτηση τον Μάρτιο και να λάβουμε πάλι αποφάσεις μαζί για το θέμα αυτό τον Μάρτιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε τροχιά πενταμερούς με επιφυλάξεις, καρφιά και έντονο προβληματισμό

Τόνισε δε ότι «όσον αφορά τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών (για το κυπριακό), έχετε δίκιο, στο παρελθόν η ΕΕ έχει μετάσχει ως παρατηρητής και είμαστε ακόμα παρατηρητής σε αυτήν τη διαδικασία 5 + 1 σχετικά με την επίλυση του κυπριακού. Και θα είμαστε πολύ δεσμευμένοι ως ΕΕ επειδή πιστεύουμε πράγματι ότι μπορούμε να παίξουμε θετικό ρόλο, καρποφόρο ρόλο προκειμένου να υποστηρίξουμε όλες τις θετικές προσπάθειες, προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερη πρόοδο στην περιοχή».

«Τι θέλουμε για την περιοχή; Περισσότερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, κάποιες διαφορές, και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να προωθήσουμε το ευρωπαϊκό συμφέρον, το συμφέρον των κρατών μελών και επίσης να δώσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα σε αυτήν τη σημαντική περιοχή για εμάς», κατέληξε ο Πρόεδρος Μισέλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ανοικτά μέτωπα ενόψει πενταμερούς και το θρυμματισμένο γυαλί στο εσωτερικό

Έμμεση απάντηση στους Τούρκους
Η τοποθέτηση του Σαρλ Μισέλ για την άτυπη πενταμερή, έρχεται 24 ώρες μετά από τις νέες δηλώσεις από το ψευδοκράτος ότι δεν επιθυμούν την παρουσία της Ε.Ε. στην πενταμερή. 

Σε δηλώσεις του ο ψευδο-υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, είπε ότι η διαδικασία στην πενταμερή διάσκεψη 5+1 που θα διεξαχθεί στην Γενεύη μεταξύ 27 και 29 Απριλίου δεν πρέπει να αρχίσει και δεν θα αρχίσει από το σημείο που έμεινε στο Κραν Μοντάνα.

Ανέφερε επίσης ότι δεν θα αποδεχθούν να υπάρχει αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τραπέζι που θα διεξαχθεί η συνάντηση 5+1 και πρόσθεσε ότι αν κάποιοι αξιώνουν την παρουσία της ΕΕ και  θέλουν να βρίσκονται στη "γειτονιά" στην οποία θα διεξάγεται η συνάντηση, μπορούν να βρίσκονται και να έχουν διμερείς επαφές σε χρόνο που δεν θα διεξάγεται η πενταμερής. Πρόσθεσε ότι λόγω της πείρας από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις έχουν «δικαιολογημένες αμφιβολίες» και ανάφερε ότι θα συμμετάσχουν στην συνάντηση με καλή θέληση για να δημιουργηθεί ευκαιρία για πρόοδο σε περίπτωση που και η άλλη πλευρά ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο.  

Εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα είναι το τέλος του κόσμου αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από την πενταμερή και ότι «δεν είναι η μοναδική επιλογή των Τουρκοκυπρίων να γίνουν εταίροι με τους Ελληνοκύπριους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο… Γολγοθάς των εξήντα ημερών για το Κυπριακό και ο κίνδυνος αυτογκόλ

Στις 7 Μαρτίου ο νέος γύρος επαφών της Λουτ
Σε μια άλλη εξέλιξη, στις 7-9 Μαρτίου θα επισκεφθεί την Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Η επίσκεψη της κ. Λουτ εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άτυπη συνάντηση τύπου 5+1 για το Κυπριακό, στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η κ. Λουτ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Αναμένεται επίσης να έχει συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δυο πλευρών. Πριν τις επαφές της με τις δυο πλευρές, η κ. Λουτ θα έχει, εξάλλου, συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και τα μέλη της ομάδας για το Κυπριακό στην Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ, για να ενημερωθεί σε σχέση με τις όποιες εξελίξεις και επαφές γίνονται επί του εδάφους. 

Υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, ανακοίνωσε με γραπτή του δήλωση, την περασμένη Τετάρτη, πως "μετά τις διαβουλεύσεις που διεξήγαγε εκ μέρους του ΓΓ η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, τους περασμένους μήνες, ο Γενικός Γραμματέας προτίθεται να συγκαλέσει μία άτυπη συνάντηση 5+1 για το κυπριακό ζήτημα, στη Γενεύη της Ελβετίας, από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου".

Πρόσθεσε πως «ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η δέσμευση Μπάιντεν, οι ταλαιπωρημένες κυρώσεις και στο βάθος πενταμερής

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων