Ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά ο Οδυσσέας-Τα διαβατήρια με εμπλοκή συγγενών ΠτΔ

Εύφλεκτη ύλη στο ΔΗΚΟ για να ανάψει νέες φωτιές στο πολιτικό σκηνικό έριξε με τη νέα έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελεγκτική Υπηρεσία, σε σχέση με το υφυπουργείο Τουρισμού και τη διαχείριση των Μαρίνων, όπου μεταξύ άλλων εντοπίζει εμπλοκή συγγενών του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Μαρίνα της Αγίας Νάπας.

Συγκεκριμένα στην έκθεση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη αναφέρεται πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε αίτηση του Παραχωρησιούχου της Σύμβασης για την Ανάπτυξη της Μαρίνας Αγίας Νάπας, για εκμίσθωση όμορου κρατικού τεμαχίου έκτασης 3.093 τ.μ. για τουριστικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για την ενσωμάτωσή του µε τον χώρο της Μαρίνας Αγίας Νάπας, για χρονική διάρκεια όση και η Σύμβαση Μίσθωσης της Μαρίνας Αγίας Νάπας, τροποποιώντας ουσιωδώς τόσο τους όρους του διαγωνισμού που είχε γίνει, όσο και την ίδια τη συναφθείσα Σύμβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανήλθε δριμύτερος με ασπίδα INTOSAI ο Οδυσσέας-Ζητά φακέλους για διαβατήρια

Παράλληλα σημειώνει, «χάριν διαφάνειας, και ιδίως δεδομένου πως η εκμίσθωση αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ότι ένας εκ των Διευθυντών του Παραχωρησιούχου είναι πρόσωπο από το  οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Επίσης, αναφέρεται στην έκθεση, «διευθυντές της μητρικής εταιρείας έλαβαν μεταξύ των ετών 2018 και 2020 την κυπριακή υπηκοότητα στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος χωρίς να πληρούν τα επενδυτικά κριτήρια που καθορίζει η σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η πολιτογράφηση τους έγινε με πάροχο το δικηγορικό γραφείο στο οποίο έχουν συμφέρον οι θυγατέρες του Προέδρου της Δημοκρατίας», προστίθεται.

Σημειώνεται πως η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέφρασε την άποψη ότι η σύναψη της Σύμβασης Μίσθωσης του εν λόγω κρατικού τεμαχίου από το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν συνάδει με τη νομοθεσία και ότι πρέπει να ακολουθείται ανοικτή, διαφανής και ανταγωνιστική διαδικασία στις περιπτώσεις εκμίσθωσης κρατικής γης, η οποία να διασφαλίζει τη διαχείριση της περιουσίας της Δημοκρατίας με τον πιο οικονομικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο, ενώ δεν μπορεί να τροποποιούνται εκ των υστέρων βασικοί όροι δημοσίων συμβάσεων.

Το γάντι που έριξε ο Ελεγκτής έσπευσαν να σηκώσει το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωση του εξαπολύει νέα επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπλοκή του γαμπρού και του δικηγορικού γραφείου που διευθύνουν οι θυγατέρες του, στις πολιτογραφήσεις των επενδυτών της Μαρίνας.

Σε δήλωση της η διευθύντρια του γραφείου Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος, Κατέρινα Χριστοφίδου, αναφέρει πως «η ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υφυπουργείο Τουρισμού και ειδικά η αναφορά στην Μαρίνα της Αγίας Νάπας, δίνει απαντήσεις για τα όσα τόσο καιρό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, δεν έδιναν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβάζουν διαφορετικά τα συμπεράσματα του INTOSAI Εισαγγελέας και Ελεγκτής

«Για πρώτη φορά», πρόσθεσε, «διαπιστώνεται η άμεση και απευθείας εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου των θυγατέρων του Νίκου Αναστασιάδη σε παράνομη πολιτογράφηση, καθώς με βάση την έκθεση, το Υπουργικό Συμβούλιο του κ. Αναστασιάδη, ενέκρινε την πολιτογράφηση οκτώ προσώπων της κοινοπραξίας της Μαρίνας της Αγίας Νάπας, χωρίς όμως αυτά να πληρούν τα κριτήρια».

Ενέκρινε δηλαδή τις αιτήσεις που υπέβαλε το δικηγορικό γραφείο των θυγατέρων του Νίκου Αναστασιάδη κατά παράβαση των ισχυόντων κριτηρίων. Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν επίσης από τον ύποπτο και περίεργο τρόπο με τον οποίο ο γαμπρός του Προέδρου Αναστασιάδη ξαφνικά διορίστηκε διευθυντής στο Διοικητικό Συμβούλιο της κοινοπραξίας για την μαρίνα της Αγία Νάπας, ενώ κατά μεγάλη σύμπτωση, την ίδια στιγμή έλαβε ειδική  απόφαση το Υπουργικό Συμβούλιο για την έγκριση της αλλαγής της μετοχικής δομής της κοινοπραξίας που κέρδισε αυτή τη δημόσια σύμβαση», πρόσθεσε η κ. Χριστοφίδου.

Παράλληλα υπενθυμίζει πως ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής Νικολάτου «ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίστηκε πως «δεν γνώριζε που εργάζεται ο γαμπρός του… Το Υπουργικό του όμως Συμβούλιο εξυπηρέτησε την συγκεκριμένη εταιρεία και αυτή τον διόρισε τον γαμπρό του στο Διοικητικό της Συμβούλιο», πρόσθεσε.

«Σημειώνεται πως η ειδική έκθεση της Ε.Υ. αποκαλύπτει σημαντικές απώλειες εσόδων για το κράτος ενώ ταυτόχρονα φανερώνει τους προφανείς λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ αρνείται με μανία τον έλεγχο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ για ακόμη μία φορά είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι», κατέληξε η Κατερίνα Χριστοφίδου.

Δειτε Επισης

Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία