Τετάρτη 21 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Η Ε. Χαραλαμπίδου στηλίτευσε ενώπιον της ΚΣ ΟΑΣΕ την επιδίωξη Τουρκίας για λύση δύο κρατών

  26/02/2021 13:32
Η Ε. Χαραλαμπίδου στηλίτευσε ενώπιον της ΚΣ ΟΑΣΕ την επιδίωξη Τουρκίας για λύση δύο κρατών

Η Ε. Χαραλαμπίδου στηλίτευσε ενώπιον της ΚΣ ΟΑΣΕ την επιδίωξη Τουρκίας για λύση δύο κρατών

  26/02/2021 13:32

Την επιδίωξη της Τουρκίας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο στηλίτευσε η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας  στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

"Τέτοιες απαράδεκτες θέσεις", ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου, "δεν είναι προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι θα κληθούν να εργαστούν για να καταστεί βιώσιμη η λύση". Πρέπει, τόνισε, η λύση που θα εξευρεθεί στο Κυπριακό να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και όχι τρίτων μερών, όπως η Τουρκία.

Η κ. Χαραλαμπίδου, η οποία μιλούσε κατά τις εργασίες της 20ης Χειμερινής Συνάντησης της ΚΣ του ΟΑΣΕ που συνεχίστηκαν χθες, επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κατέστησε σαφές ότι λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή και ότι η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες και αρχές της ΕΕ. Σημείωσε, εξάλλου, τη σύγκληση από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, στη Γενεύη, τον Απρίλιο.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία Covid-19, η κ. Χαραλαμπίδου επεσήμανε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ότι εξακολουθεί να επηρεάζει σημαντικά την υγεία, την οικονομία και τη δημοκρατία. Ανέφερε ότι ο μόνος τρόπος για επιστροφή στην κανονικότητα είναι ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα εμβολιασμού και ότι ο ρυθμός εμβολιασμού εντός της ΕΕ ήταν μέχρι τώρα απογοητευτικός.

Η Κύπρια βουλευτής προειδοποίησε ότι η συνέχιση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά, επικαλούμενη επικριτικές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς εκείνες τις κυβερνήσεις, που χρησιμοποιούν την πανδημία ως πρόσχημα για να αποσιωπήσουν διαφωνούντες και να περιορίσουν αχρείαστα βασικές ελευθερίες. Δυστυχώς, επεσήμανε, η κ. Χαραλαμπίδου, παρατηρείται ότι η πανδημία χρησιμοποιείται επίσης για να αποσπάσει την προσοχή, τόσο από εσωτερικά προβλήματα όσο και από σκάνδαλα διαφθοράς.

Η Κύπρια βουλευτής χαιρέτισε, εξάλλου, μηνύματα ανανεωμένης δέσμευσης και υποστήριξης εκ μέρους ισχυρών χωρών στην πολυμέρεια, τόσο μέσω της συμμετοχής τους σε διεθνείς οργανισμούς όσο και με την επιστροφή τους σε σημαντικές διεθνείς συνθήκες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας