Τα ανοικτά μέτωπα ενόψει πενταμερούς και το θρυμματισμένο γυαλί στο εσωτερικό

Στις ράγες μιας νέας προσπάθειας που βήμα βήμα θα οδηγήσει στην εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης, εισέρχεται το Κυπριακό, μετά και την επίσημη πρόσκληση που απηύθυνε ο Αντόνιο Γκουτέρες στα εμπλεκόμενα μέρη που θα συμμετάσχουν στην άτυπη πενταμερή, το τριήμερο 27 με 29 Απριλίου στη Γενεύη.

Βέβαια μέχρι το Κυπριακό να εισέλθει στην επόμενη φάση, μια σειρά από ζητήματα, τόσο στη Λευκωσία όσο και στο εξωτερικό θα πρέπει να επιλυθούν, ώστε η διαδικασία να υποβοηθηθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η διαπραγματευτική του ομάδα, να έχουν ενώπιον τους ξεκάθαρους στόχους, που θα επιδιώξουν να πετύχουν ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της άλλης πλευράς, που θα εκπροσωπείται από τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Κακά τα ψέματα, η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα δεν εγκαινιάζεται με τους καλύτερους οιωνούς για τη δική μας πλευρά, αφού αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας, πως η άτυπη πενταμερής ορίστηκε τελικά σε χρόνο που βόλευε την άλλη πλευρά, με τον Αντόνιο Γκουτέρες να ικανοποιεί το αίτημα της Άγκυρας για μετάθεση της ημερομηνίας μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου. Κι αυτό διότι η Τουρκία επεδίωκε να περάσει αλώβητη, το θέμα των κυρώσεων και από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, όπως έπραξε με τη βοήθεια του Βερολίνου και τους προηγούμενους μήνες. Αυτή τη φορά βέβαια, η δικαιολογία που Βρυξέλλες και Βερολίνο θα χρησιμοποιήσουν, δεν θα είναι άλλη από τις επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο… Γολγοθάς των εξήντα ημερών για το Κυπριακό και ο κίνδυνος αυτογκόλ

Από εκεί και πέρα, διαφάνηκε και χθες από τις αντιδράσεις των εμπλεκομένων μερών, πως η άτυπη πενταμερής δεν θα είναι μια τυπική διαδικασία που στο τέλος της, τη Μεγάλη Πέμπτη, θα δώσει ξεκάθαρο αποτέλεσμα για το επόμενο βήμα που θα πρέπει να γίνει. Ούτε θα αποτελέσει μια διαδικασία όπου η κάθε πλευρά θα συμφωνήσει στο γενικό πλαίσιο που ο Γενικός Γραμματέας θα παρουσιάσει, για να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές ενόψει μιας διάσκεψης για την Κύπρο στα τέλη του καλοκαιριού.

Από τη στιγμή που ο Ερσίν Τατάρ προετοιμάζεται ώστε να καταθέσει κι επίσημα ενώπιον όλων των εμπλεκομένων τις νέες προτάσεις του για λύση δύο κρατών και εφόσον ο Αντόνιο Γκουτέρες αποδεχθεί να ξεγλιστρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία του Κυπριακού, η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει οπουδήποτε. Εναπόκειται στον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες πού επιθυμεί να οδηγήσει τη διαδικασία διαβλέποντας τις προθέσεις των εμπλεκομένων.

Ένα άλλο κομμάτι του παζλ που λείπει και πρέπει να συμπληρωθεί μέχρι τις 27 Απριλίου είναι ο ρόλος, τελικά, που θα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην όλη διαδικασία. Κι αυτό παρά την ήδη συμφωνηθείσα με τα Ηνωμένα Έθνη φόρμουλα συμμετοχής της ΕΕ, στα κατεχόμενα, αλλά και στην Άγκυρα εντείνονται οι δηλώσεις για αποκλεισμό των Βρυξελλών, ακόμα και από τον ρόλο του παρατηρητή στη Γενεύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η δέσμευση Μπάιντεν, οι ταλαιπωρημένες κυρώσεις και στο βάθος πενταμερής

Μόλις χθες ο ψευδο-υπεξ των κατεχομένων δήλωνε πως δεν πρόκειται η Τουρκία και το ψευδοκράτος να αποδεχθούν να υπάρχει αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τραπέζι που θα διεξαχθεί η συνάντηση 5+1 και πρόσθεσε ότι, αν κάποιοι αξιώνουν την παρουσία της ΕΕ και θέλουν να βρίσκονται στη γειτονιά στην οποία θα διεξάγεται η συνάντηση, μπορούν να βρίσκονται και να έχουν διμερείς επαφές σε χρόνο που δεν θα διεξάγεται η πενταμερής. Πρόσθεσε ότι λόγω της πείρας από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, έχουν «δικαιολογημένες αμφιβολίες» και ανάφερε ότι θα συμμετάσχουν στην συνάντηση με καλή θέληση για να δημιουργηθεί ευκαιρία για πρόοδο σε περίπτωση που και η άλλη πλευρά ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο. 

Ένα άλλο κεφάλαιο, που πολλοί διαβλέπουν ότι εμπερικλείει παγίδες, ειδικά για την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ο ρόλος που επιδιώκουν να διαδραματίσουν οι Βρετανοί, οι οποίοι όσο πιο κοντά φτάνουμε στην πενταμερή, τόσο αυξάνουν την ένταση της παρασκηνιακής τους δράσης με τα εμπλεκόμενα μέρη. Καθόλου τυχαία δεν ήταν άλλωστε και η επίσκεψη μετά από αρκετά χρόνια Βρετανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο, καθώς και οι συναντήσεις που ο Βρετανός ύπατος αρμοστής έχει καθημερινά στη Λευκωσία με εκπροσώπους κομμάτων και οργανώσεων.

Εξάλλου, οι Βρετανοί δεν έκρυψαν πως έχουν συγκεκριμένες ιδέες για το Κυπριακό και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να καθοριστεί η εκτελεστική εξουσία, οι οποίες ιδέες όμως, παρεκκλίνουν από τους όρους εντολής που ο ο Γενικός Γραμματέας έλαβε από το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και από τις μέχρι τώρα συγκλίσεις που υπήρξαν σε προηγούμενες διαδικασίες. Άλλωστε, ούτε η Λευκωσία, ούτε η άλλη πλευρά, εμφανίζονται διατεθειμένες να συζητήσουν τα όσα οι Βρετανοί έριξαν στο τραπέζι μετά την ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ ως νέου κατοχικού ηγέτη.

Πολλές από τις εκκρεμότητες, ενδεχομένως να κλείσουν κατά τη διάρκεια του νέου γύρου επαφών που η Τζέιν Χολ Λουτ θα έχει στην Κύπρο τον ερχόμενο μήνα. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης, μετά τις νέες οδηγίες που έλαβε από τον Γενικό Γραμματέα, αναμένεται ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της, αφενός θα προσπαθήσει να φέρει τα δύο μέρη όσο το δυνατό πιο κοντά και αφετέρου να ρίξει φως αναφορικά με τις προθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σαφάρι Αβέρωφ, το κεφάλαιο πολιτική ισότητα και το ραντεβού της Τσικνοπέμπτης

Το εσωτερικό μέτωπο
Ειδικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ευρεία συναίνεση των κομμάτων στη δύσκολη αποστολή του, αποτελεί την βασική προτεραιότητα το επόμενο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, ώστε να δώσει στην πολιτική ηγεσία, το στίγμα των προσπαθειών του, επιχειρώντας παράλληλα να τους πείσει πως δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή για τη δική μας πλευρά, πέραν από την εμπλοκή της στη νέα προσπάθεια με όσο το δυνατό πιο εποικοδομητικό  τρόπο.

Το έργο του Νίκου Αναστασιάδη δεν θα είναι καθόλου εύκολο, αφού το κλίμα παραμένει ακόμη τοξικό στον απόηχο των όσων προηγήθηκαν με τα ζητήματα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, του προϋπολογισμού και της διαφθοράς γενικότερα. Το γεγονός μάλιστα πως βρισκόμαστε εν μέσω προεκλογικής περιόδου, κάνει το όλο εγχείρημα πολύ πιο δύσκολο, αφού τα κόμματα και ιδιαίτερα αυτά που παραδοσιακά στηρίζουν τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στα πλαίσια της ΔΔΟ, θα πρέπει να ισορροπήσουν, μεταξύ της απαιτούμενης συναίνεσης στο Κυπριακό και της μετωπικής επίθεσης σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα με την Κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε τροχιά πενταμερούς με επιφυλάξεις, καρφιά και έντονο προβληματισμό

Η διεξαγωγή μάλιστα της άτυπης πενταμερούς μόλις ένα μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές, θα αποτελέσει μέχρι τέλους αγκάθι στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Για τούτο, δεν αποκλείεται ο Νίκος Αναστασιάδης να θέσει την πολιτική ηγεσία προ των ευθυνών της, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα των στιγμών, την ώρα ωστόσο, που ανάλογη ευθύνη βαραίνει και την κυβέρνηση, αλλά και το κυβερνών κόμμα.

Πόσο μάλλον, την ώρα που από πολλούς ερμηνεύεται πως ο εμφαντικός τρόπος με τον οποίο της τελευταίες ημέρες παρουσιάζει την ανάγκη αποδοχής της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν έχει ως αποδέκτες, ούτε τους ξένους, ούτε τα υπόλοιπα κόμματα αλλά τον λόφο του Προεδρικού. Αυτό το συμπέρασμα, αναδεικνύει την αδήριτη ανάγκη, πριν την άτυπη πενταμερή, η πολιτική ηγεσία να δώσει απαντήσεις σε σχέση με τις θέσεις και τους στόχους που θέτει ενόψει της Γενεύης και αφού διασφαλίσει πως υπάρχει το αναγκαίο κλίμα, να λάβει και την απαιτούμενη ώθηση ενόψει των δυσκολιών που η νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα θα φέρει στο διάβα της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Ισχυρή αποφασιστικότητα για επίτευξη λύσης του Κυπριακού

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων