Διαβάζουν διαφορετικά τα συμπεράσματα του INTOSAI Εισαγγελέας και Ελεγκτής

Νέο πεδίο κόντρας, αντιπαράθεσης και διαφωνιών, προκάλεσε μεταξύ των δύο κορυφαίων θεσμικών αξιωματούχων του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή, η χθεσινή ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI), σε σχέση με τη γνωμάτευση του Γιώργου Σαββίδη, που έβαλε φρένο στην λήψη των φακέλων και την έναρξη έρευνας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. 

Στη χθεσινή ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που γινόταν λόγος για πλήρη δικαίωση των θέσεων της, απάντησε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξη του για το γεγονός ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, δηλώνει πλήρως δικαιωμένος. Η απάντηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ήταν άμεση, αφού με νέα μακροσκελή ανακοίνωση απαντά στον Γιώργο Σαββίδη, εκφράζοντας τη διαφωνία του και καλώντας εκ νέου την Κυβέρνηση να επιτρέψει την παράδοση των φακέλων των πολιτογραφήσεων. 

Η έκπληξη Σαββίδη
Ο Γιώργος Σαββίδης υποδεικνύει, πως οι λόγοι για προσωρινό περιορισμό της πρόσβασης στους φακέλους των πολιτογραφήσεων, επεξηγήθηκαν κατ’ επανάληψη στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία με ρητή δήλωσή της επέλεξε να μην τους αμφισβητήσει με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, ως είχε δικαίωμα να πράξει.

Παράλληλα ο Γιώργος Σαββίδης διευκρινίζει, ότι η INTOSAI, στη δήλωσή της αυτή, από τη μία θεωρεί ότι ο προσωρινός περιορισμός της πρόσβασης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε φακέλους είναι αντίθετος με το «πνεύμα» των διαφόρων διακηρύξεων στις οποίες αναφέρεται, αλλά, από την άλλη, αναγνωρίζει –πολύ ορθά- ότι, δεν είναι σε θέση να κρίνει τη νομιμότητα αυτού του προσωρινού περιορισμού, αφού ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να υπεισέλθει σε νομικά θέματα, τα οποία εξετάζονται από τα αρμόδια Όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανήλθε δριμύτερος με ασπίδα INTOSAI ο Οδυσσέας-Ζητά φακέλους για διαβατήρια

«Υπό το φως των πιο πάνω, δημιουργεί έκπληξη ο ισχυρισμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για πλήρη δικαίωση των θέσεων της, εφόσον η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για προσωρινό περιορισμό της πρόσβασης βασίστηκε αποκλειστικά σε νομικούς λόγους, οι οποίοι επεξηγήθηκαν, μεταξύ άλλων, και στη δωδεκασέλιδη επιστολή μου προς την INTOSAI ημερομηνίας 29 Ιανουαρίου 2021», σημειώνει ο Γιώργος Σαββίδης και προσθέτει: «Οι λόγοι επεξηγήθηκαν επίσης κατ’ επανάληψη και στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία με ρητή δήλωσή της επέλεξε να μην τους αμφισβητήσει με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, ως είχε δικαίωμα να πράξει».

Παράλληλα ο Γενικός Εισαγγελέας επισημαίνει ότι η INTOSAI, στη δήλωσή της, έχει παραγνωρίσει την οποιαδήποτε αναφορά στο Πρότυπο 5270 των κατευθυντήριων αρχών της (INTOSAI Guides), που αποτρέπει τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες να διεξάγουν παράλληλους ελέγχους σε υποθέσεις που ενέχουν ποινικό στοιχείο όταν αυτοί διεξάγονται παράλληλα από ανακριτικές ή άλλες Αρχές. «Σε τέτοια περίπτωση οι ανακριτικές Αρχές έχουν, με βάση το πιο πάνω Πρότυπο, δικαίωμα να ζητούν ακόμα και τον τερματισμό έστω και εν εξελίξει διαδικασιών ελέγχου Ελεγκτικών Υπηρεσιών», σημειώνει.

«Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, υποδεικνύω την τελευταία παράγραφο της δήλωσης της INTOSAI, η οποία αναφέρει ότι η δήλωση δεν είναι τίποτα παραπάνω από «μία εθελοντική, μη δεσμευτική δήλωση, της οποίας το περιεχόμενο […] δεν έχει οποιαδήποτε νομική υπόσταση κάτω από το διεθνές δίκαιο» (“is a voluntary and non-binding statement, whose content is […] without legal status under international laws”.)», καταλήγει στην ανακοίνωση του ο Γενικός Εισαγγελέας.

Εκφράζει έκπληξη και ο Οδυσσέας
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα, η Ελεγκτική Υπηρεσία επανήλθε με ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων κατηγορεί τη Νομική Υπηρεσία για προσπάθεια αμφισβήτησης της εγκυρότητας του INTOSAI. Αναφορικά με σημερινή ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, εκφράζουμε την έκπληξη μας από την προσπάθεια αμφισβήτησης της εγκυρότητας του Διεθνούς Οργανισμού Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI), ακόμη και ως προς την ερμηνεία των δικών του αρχών και προτύπων».

«Η Νομική Υπηρεσία στην απάντηση της προς τον INTOSAI είχε προβάλει τον ισχυρισμό ότι τα γεγονότα διαφοροποιούνται λόγω του Προτύπου του INTOSAI GUID - 5270 (Guideline for the Audit of Corruption Prevention Guide). Όπως ήταν αναμενόμενο, ο INTOSAI απέρριψε το επιχείρημα αυτό, αφού το πρότυπο τούτο πρόδηλα δεν έχει εφαρμογή, ούτε και ερμηνεύεται με τον τρόπο που ισχυρίζεται η Νομική Υπηρεσία», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Η ανακοίνωση του INTOSAI μιλά αφ’ εαυτής, προσθέτει. «Ο διεθνής αυτός οργανισμός συμμερίζεται τις ανησυχίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που προκύπτουν λόγω των περιορισμών που τέθηκαν σχετικά με το δικαίωμά της στην πρόσβαση πληροφοριών, άμεσα, και χωρίς περιορισμό, σε όλα τα απαραίτητα έγγραφά και πληροφορίες, για την ορθή εκπλήρωση των νόμιμων υποχρεώσεων της».

«Με σαφήνεια ο INTOSAI», συνεχίζει, «αναδεικνύει την παραβίαση τριών από τους οκτώ πυλώνες ανεξαρτησίας της Διακήρυξης του Μεξικό, την οποία με τη ψήφο της παρούσας Κυβέρνησης υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2014 (Ψήφισμα αρ. A/69/228, ημερ. 19.12.2014.), ενώ προηγουμένως είχε υιοθετηθεί και το 2011 (Ψήφισμα αρ. A/66/209, ημερ. 22.12.2011). Τα ψηφίσματα αυτά τονίζουν τη σημασία της διασφάλισης της ανεξαρτησίας των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων στη διαφάνεια, που αποτελεί βασικό εργαλείο πάταξης της διαφθοράς».

«Στο Σημείωμα που είχαμε υποβάλει στον INTOSAI την 1η Δεκεμβρίου 2020, ζητούσαμε τα ακόλουθα, αναφέρει:

«Οι πιο πάνω σοβαρές παραβιάσεις των αρχών ανεξαρτησίας συνιστούν σοβαρή απειλή για την ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία θεωρεί επιβεβλημένη την παρέμβαση του INTOSAI, το οποίο μέσω του SIRAM θα εξηγήσει στην Κυβέρνηση, την Βουλή και τον Γενικό Εισαγγελέα την αναγκαιότητα τήρησης των αρχών αυτών.»

«Τούτο ζητούσαμε», αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής και τονίζει ότι ο INTOSAI δικαίωσε πλήρως τις θέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κάτι που, όπως σημειώνει, είναι πασιφανές.

Την ίδια ώρα ο Γενικός Ελεγκτής καλεί εκ νέου την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να επιτρέψει πλέον την απρόσκοπτη διεξαγωγή ελέγχου στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. «Έχουμε ήδη εξηγήσει ότι τούτο σέβεται και τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας, έστω κι αν διαφωνούμε με αυτές, αφού η Έκθεση μας εκ των πραγμάτων θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση του έργου της Ερευνητικής Επιτροπής (7 Ιουνίου 2021)», καταλήγει η απαντητική ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Τα συμπεράσματα του Τριανταφυλλίδη
Την ίδια ώρα, σε γραπτή δήλωση του ο νομικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ Χρίστος Τριανταφυλλίδης σημειώνει πως κατά την άποψη του, «τα δύο πλέον σημαντικά αποσπάσματα αυτής δεν έχουν προβληθεί ή τουλάχιστον δεν έχουν προβληθεί ως τα κυρίαρχα. Αυτά είναι τα εξής:

(α) Ότι η δήλωση δεν αποτελεί την άποψη ή την απόφαση του INTOSAI σχετικά με τη νομιμότητα της άρνησης της Κυβέρνησης σχετικά με το πότε θα δώσει πρόσβαση στον Γενικό Ελεγκτή γεγονός το οποίο διέπεται από τους Νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(β) Ότι η δήλωση είναι εθελοντική και όχι δεσμευτική χωρίς νομική υπόσταση με βάση το Διεθνές Νομικό Δίκαιο.

«Είναι εύκολα αντιληπτό ότι τα δύο ανωτέρω αποτελούν το υπόβαθρο όλων των άλλων τα οποία αναφέρονται στην εν λόγω δήλωση και τα οποία λανθασμένα προβλήθηκαν ως τα κυρίαρχα», καταλήγει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

To tweet του Νικόλα
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, συνέχισε στο μοτίβο των τελευταίων μηνών, ζητώντας την παράδοση των φακέλων στον Γενικό Ελεγκτή. «Σε ότι αφορά τον ΙΝΤΟSAI, το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, αντιλαμβάνεται τι λέει η επιστολή, αντιλαμβάνεται τι ζημιά προκαλεί στην Κύπρο αλλά συνεχίζει να εμποδίζει την Ελεγκτική Υπηρεσία και και αρνείται τον έλεγχο, προκειμένου να συγκαλύψει τις ευθύνες της», αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter, o Νικόλας Παπαδόπουλος.

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ