Οι έξι προτάσεις του Ανδρέα Θεμιστοκλέους για στήριξη του τουρισμού

Οδεύοντας προς την καλοκαιρινή περίοδο, δεδομένα η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να ανακοινώσει αποφάσεις και κίνητρα που να στηρίξουν και να υποβοηθήσουν την τουριστική βιομηχανία της χώρας. Ο τουρισμός είναι ένα προϊόν που προσφέρει περίπου 20% του ΑΕΠ της Κύπρου, από το οποίο σημαντικό μερίδιο μεταφράζεται σε έσοδα του κράτους από φορολογίες.

Η συνεργασία των αρμόδιων σε θέματα υγείας, εργασίας και τουρισμού κρίνεται επιβεβλημένη και άμεση, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η οικονομία και ο τουρισμός να αντέξουν ένα δεύτερο πλήγμα, εφάμιλλο της περσινής χρονιάς. Αυτό ακριβώς το θέμα, αναδεικνύεται με πρόσφατη τοποθέτηση του Υποψήφιου Βουλευτή Αμμοχώστου, στη ΔΗΠΑ, κ. Αντρέα Θ. Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους προτείνει έξι άμεσα μέτρα για στήριξη του τουρισμού και όπως ο ίδιος αναφέρει, θα πρέπει ιδιαίτερη βαρύτητα να δοθεί στην Επαρχία Αμμοχώστου, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος του τουριστικού μας ρεύματος. Το πρώτο μέτρο αφορά τον άμεσο εμβολιασμό όλων των εργαζομένων στον τουρισμό και τις μεταφορές, εντός Μαρτίου. Τα αεροδρόμια μας θα πρέπει να ανοίξουν για αφίξεις από το εξωτερικό από την 01 Απριλίου, με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών ανά εβδομάδα και μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κατηγοριοποίηση χωρών. Αυτό θα προετοιμάσει το καθολικό και ελεύθερο άνοιγμα των αφίξεων τουριστών, που καλό θα ήταν να γίνει από την 1η Μαΐου και όχι νωρίτερα.

Επιπλέον, προτείνει όπως η κυβέρνηση επιδοτήσει την εργασία στην τουριστική βιομηχανία, για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο τουλάχιστον, έτσι ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις και οι ξενοδοχειακές μονάδες να λειτουργήσουν και να ετοιμαστούν για τους καλοκαιρινούς μήνες, στηρίζοντας έτσι και τις θέσεις εργασίας Κυπρίων εργαζομένων. Ταυτόχρονα, εισηγείται όπως η κυβέρνηση επιδοτήσει τον εγχώριο τουρισμό για το Πάσχα και το καλοκαίρι του 2021, έτσι ώστε να συνδυαστεί η ενίσχυση του τουρισμού και της οικονομίας, αλλά και να δοθούν κίνητρα στους Κύπριους να απολαύσουν διακοπές εντός Κύπρου.  

Περαιτέρω, σημειώνει ότι ο τραπεζικός τομέας οφείλει να δώσει ελαφρύνσεις, με αναστολή δόσεων για έξι μήνες σε υγιή δάνεια που σχετίζονται με τον τουρισμό, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να εργαστούν και να ορθοποδήσουν, χωρίς να επηρεάζεται η θέση τους με τις τράπεζες.  Τέλος, καταλήγει ο κ. Θεμιστοκλέους, θα πρέπει το Υφυπουργείο Τουρισμού να προετοιμάσει σχέδια διαφοροποιημένου τουρισμού, όπως αθλητικό, θρησκευτικό και άλλα είδη, τα οποία θα βοηθήσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση τουριστών.

Δειτε Επισης

Απαντά στον Στεφάνου ο ΔΗΣΥ για την πράσινη φορολογία-«Ας δεσμευτεί να στηρίξει την πρότασή μας»
Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων