Εκφράζει έκπληξη και αδειάζει Οδυσσέα για τα περί δικαίωσης ο Εισαγγελέας

Την έκπληξη του εκφράζει ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, σε σχέση με την ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που εκδόθηκε χθες αναφορικά με την δικαίωση, όπως την χαρακτήριζε από την οργάνωση INTOSAI, υποδεικνύοντας παράλληλα πως οι λόγοι για προσωρινό περιορισμό της πρόσβασης στους φακέλους των πολιτογραφήσεων, επεξηγήθηκαν κατ’ επανάληψη στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία με ρητή δήλωσή της επέλεξε να μην τους αμφισβητήσει με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, ως είχε δικαίωμα να πράξει.

Παράλληλα ο Γιώργος Σαββίδης διευκρινίζει, ότι η INTOSAI, στη δήλωσή της αυτή, από τη μία θεωρεί ότι ο προσωρινός περιορισμός της πρόσβασης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε φακέλους είναι αντίθετος με το «πνεύμα» των διαφόρων διακηρύξεων στις οποίες αναφέρεται, αλλά, από την άλλη, αναγνωρίζει –πολύ ορθά- ότι, δεν είναι σε θέση να κρίνει τη νομιμότητα αυτού του προσωρινού περιορισμού, αφού ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να υπεισέλθει σε νομικά θέματα, τα οποία εξετάζονται από τα αρμόδια Όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανήλθε δριμύτερος με ασπίδα INTOSAI ο Οδυσσέας-Ζητά φακέλους για διαβατήρια

«Υπό το φως των πιο πάνω, δημιουργεί έκπληξη ο ισχυρισμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για πλήρη δικαίωση των θέσεων της, εφόσον η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για προσωρινό περιορισμό της πρόσβασης βασίστηκε αποκλειστικά σε νομικούς λόγους, οι οποίοι επεξηγήθηκαν, μεταξύ άλλων, και στη δωδεκασέλιδη επιστολή μου προς την INTOSAI ημερομηνίας 29 Ιανουαρίου 2021», σημειώνει ο Γιώργος Σαββίδης και προσθέτει: «Οι λόγοι επεξηγήθηκαν επίσης κατ’ επανάληψη και στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία με ρητή δήλωσή της επέλεξε να μην τους αμφισβητήσει με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, ως είχε δικαίωμα να πράξει».

Παράλληλα ο Γενικός Εισαγγελέας επισημαίνει ότι η INTOSAI, στη δήλωσή της, έχει παραγνωρίσει την οποιαδήποτε αναφορά στο Πρότυπο 5270 των κατευθυντήριων αρχών της (INTOSAI Guides), που αποτρέπει τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες να διεξάγουν παράλληλους ελέγχους σε υποθέσεις που ενέχουν ποινικό στοιχείο όταν αυτοί διεξάγονται παράλληλα από ανακριτικές ή άλλες Αρχές. «Σε τέτοια περίπτωση οι ανακριτικές Αρχές έχουν, με βάση το πιο πάνω Πρότυπο, δικαίωμα να ζητούν ακόμα και τον τερματισμό έστω και εν εξελίξει διαδικασιών ελέγχου Ελεγκτικών Υπηρεσιών», σημειώνει.

«Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, υποδεικνύω την τελευταία παράγραφο της δήλωσης της INTOSAI, η οποία αναφέρει ότι η δήλωση δεν είναι τίποτα παραπάνω από «μία εθελοντική, μη δεσμευτική δήλωση, της οποίας το περιεχόμενο […] δεν έχει οποιαδήποτε νομική υπόσταση κάτω από το διεθνές δίκαιο» (“is a voluntary and non-binding statement, whose content is […] without legal status under international laws”.)», καταλήγει στην ανακοίνωση του ο Γενικός Εισαγγελέας.

Τα συμπεράσματα του Τριανταφυλλίδη
Την ίδια ώρα, σε γραπτή δήλωση του ο νομικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ Χρίστος Τριανταφυλλίδης σημειώνει πως κατά την άποψη του, «τα δύο πλέον σημαντικά αποσπάσματα αυτής δεν έχουν προβληθεί ή τουλάχιστον δεν έχουν προβληθεί ως τα κυρίαρχα. Αυτά είναι τα εξής:

(α) Ότι η δήλωση δεν αποτελεί την άποψη ή την απόφαση του INTOSAI σχετικά με τη νομιμότητα της άρνησης της Κυβέρνησης σχετικά με το πότε θα δώσει πρόσβαση στον Γενικό Ελεγκτή γεγονός το οποίο διέπεται από τους Νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(β) Ότι η δήλωση είναι εθελοντική και όχι δεσμευτική χωρίς νομική υπόσταση με βάση το Διεθνές Νομικό Δίκαιο.

«Είναι εύκολα αντιληπτό ότι τα δύο ανωτέρω αποτελούν το υπόβαθρο όλων των άλλων τα οποία αναφέρονται στην εν λόγω δήλωση και τα οποία λανθασμένα προβλήθηκαν ως τα κυρίαρχα», καταλήγει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

 

Δειτε Επισης

Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ