Χαραλαμπίδου: Οι ρόλοι δημοσιογράφων-βουλευτών για καταπολέμηση διαφθοράς αλληλοενισχύονται

Οι ρόλοι των δημοσιογράφων και των βουλευτών στην καταπολέμηση της διαφθοράς αλληλοενισχύονται, εφόσον οι βουλευτές είναι υπεύθυνοι για την υιοθέτηση σχετικού νομοθετικού πλαισίου κατά της διαφθοράς και τη δημιουργία ανεξάρτητων θεσμών, ενώ οι δημοσιογράφοι διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας μέσω της αποκάλυψης διεφθαρμένων πρακτικών και στην καταπολέμηση της ατιμωρησίας των ενόχων, είπε η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας και Ειδική Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Υπογράμμισε δε ότι η ύπαρξη ισχυρού νομοθετικού πλαισίου είναι απόλυτα αναγκαία για την αποτελεσματική προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και για τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας για τους δημοσιογράφους. 

Μιλώντας στις εργασίες της 20ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, (ΚΣ ΟΑΣΕ), οι οποίες πραγματοποιούνται διαδικτυακά μεταξύ 24 και 26 Φεβρουαρίου 2021, η κ. Χαραλαμπίδου παρουσίασε το έργο που επιτέλεσε το τελευταίο διάστημα.

Σημείωσε τα βασικά συμπεράσματα Διαδικτυακού Διαλόγου με τίτλο «Βουλευτές και Δημοσιογράφοι: Συνεργάτες ενάντια στη διαφθορά».

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέδειξε τη σημασία θέσπισης σε ολόκληρη την περιοχή του ΟΑΣΕ νομοθεσιών για την αποκάλυψη του τελικού δικαιούχου. Πρέπει, τόνισε η Κύπρια Ειδική Αντιπρόσωπος, τα συστήματα απονομής δικαιοσύνης να είναι προστατευμένα από επιρροές που στοχεύουν στην αποσιώπηση της διερευνητικής δημοσιογραφίας μέσω περιοριστικών δικαστικών εντολών και πρέπει οι δημοσιογράφοι να ενθαρρύνονται να συνεχίζουν τις έρευνές τους ανεξάρτητα, υπεύθυνα και αποκλειστικά προς το συμφέρον του κοινού.

Διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΑΣΕ, ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου, μπορούν να παρέχουν ένα προνομιακό φόρουμ για την προώθηση στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ βασικών εταίρων στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς.  

Η Ειδική Αντιπρόσωπος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ ενημέρωσε, εξάλλου, τη Μόνιμη Επιτροπή, για τη συμμετοχή της σε διαδικτυακό σεμινάριο του ΟΑΣΕ, με τίτλο «Ανοιχτά δεδομένα σε δράση: τελικοί δικαιούχοι και δημόσιες συμβάσεις», στις 9 Δεκεμβρίου 2020, διεθνή ημέρα κατά της διαφθοράς.

Η κ. Χαραλαμπίδου χαιρέτισε επίσης  αναφορά του Συμβουλίου Υπουργών του ΟΑΣΕ, τον Δεκέμβριο 2020, σε απόφασή του με τίτλο «Πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω της ψηφιοποίησης και της αυξημένης διαφάνειας», στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι βουλευτές στην καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και στη σημαντική συμβολή της Κ.Σ. ΟΑΣΕ.

Η πολιτική βούληση είναι το άλφα και το ωμέγα οποιασδήποτε αποτελεσματικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, γιατί χωρίς πολιτική βούληση, το νομοθετικό πλαίσιο παραμένει κενό γράμμα, κατέληξε η κ. Χαραλαμπίδου.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της Χειμερινής Συνάντησης, κυκλοφόρησε έγγραφο σχετικά με τις μέχρι τώρα δραστηριότητες της Ειδικής Αντιπροσώπου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, καθώς και προγραμματισμένες δραστηριότητες για το 2021.

Αυτές περιλαμβάνουν διαβουλεύσεις της κ. Χαραλαμπίδου με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Προεδρίας του ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της διαφθοράς, την υποβολή  ψηφίσματος για τον ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης και των βουλευτών στην καταπολέμηση της διαφθοράς, το οποίο θα συμπεριληφθεί στην Τελική Διακήρυξη της επόμενης Ετήσιας Συνόδου της Κ.Σ.ΟΑΣΕ, τον προσεχή Ιούλιο, καθώς και συμμετοχή της σε σχετικές συνεδριάσεις του ΟΑΣΕ για το θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ