Ανακοινώθηκε κι επίσημα η ημερομηνία της πενταμερούς-Ο δρόμος μέχρι τη Γενεύη

Τη σύγκληση άτυπης συνάντησης 5+1 για την Κύπρο, στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη, ανακοίνωσε με γραπτή δήλωση το βράδυ της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζαρίκ, επιβεβαιώνοντας πλήρως της πληροφορίες των τελευταίων ημερών, που ήθελαν τον ΟΗΕ να ικανοποιεί το αίτημα των Τούρκων για μετάθεση της ημερομηνίας μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα εξετάσει τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

«Μετά τις διαβουλεύσεις που διεξήγαγε εκ μέρους του ΓΓ η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, τους περασμένους μήνες, ο Γενικός Γραμματέας προτίθεται να συγκαλέσει μία άτυπη συνάντηση 5+1 για το κυπριακό ζήτημα, στη Γενεύη της Ελβετίας, από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου», ανέφερε ο κ. Ντουζαρίκ.

Όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΓΓ, «ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο… Γολγοθάς των εξήντα ημερών για το Κυπριακό και ο κίνδυνος αυτογκόλ

Το πρώτο βήμα που θα φέρει τα εμπλεκόμενα μέρη πιο κοντά στην άτυπη πενταμερή, αναμένεται να γίνει με τη νέα κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Λευκωσία για νέο γύρο επαφών με τις εμπλεκόμενες μεριές. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν, πως δεν αποκλείεται η Τζέιν Χολ Λουτ, να πραγματοποιήσει δύο ταξίδια στην Κύπρο πριν από τις 27 Απριλίου, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο ενός τετ α τετ μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη, χωρίς να έχει κλειδώσει οτιδήποτε μέχρι στιγμής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Κύπρο τον Μάρτιο η Λουτ, βάζει τις τελευταίες πινελιές πριν την πενταμερή

Η άτυπη πενταμερής θα αποτελέσει σημείο καμπής στην νέα προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες, αφού θα καθορίσει τα επόμενα βήματα και με τον ένα ή τον άλλο, εκεί θα αποκτήσει μια πλήρη εικόνα για τις προθέσεις των εμπλεκόμενων μερών, πριν απευθυνθεί εκ νέου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να ανανεωθούν οι όροι εντολής του για το Κυπριακό.

Παρά τις περί αντιθέτου δημόσιες τοποθετήσεις των Τούρκων, δεν αποκλείεται στο τραπέζι της άτυπης πενταμερούς, να αιφνιδιάσουν, αφήνοντας κατά μέρος τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις που δημόσια θέτουν και προσπαθώντας με προτάσεις να κερδίσουν την εύνοια της διεθνούς κοινότητας. Από την άλλη πλευρά η Λευκωσία πάει στη Γενεύη με ξεκάθαρη θέση πως η διαπραγμάτευση θα πρέπει να συνεχισθεί από εκεί που διακόπηκε στο Κρανς Μοντανά το 2017. 

Στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης που θα διεξαχθεί εκτός απροόπτου στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στην Ευρώπη, θα πραγματοποιηθούν και διμερείς επαφές μεταξύ του Αντόνιο Γκουτέρες και της κάθε πλευράς ξεχωριστά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κατά την πρώτη ημέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα παραθέσει δείπνο σε όλους τους εμπλεκόμενους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η δέσμευση Μπάιντεν, οι ταλαιπωρημένες κυρώσεις και στο βάθος πενταμερής

Στόχος του Αντόνιο Γκουτέρες με το πέρας της άτυπης πενταμερούς, είναι να βάλει το τρένο στις ράγες, αφενός δεσμεύοντας κάθε πλευρά για τη συμμετοχή της σε μια επικείμενη διάσκεψη για την Κύπρο και αφετέρου, κατευθύνοντας τα εμπλεκόμενα μέρη για την προεργασία και τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά και πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης μέχρι τη σύγκληση της επίσημης διάσκεψης, που τοποθετείται χρονικά προς το τέλος του καλοκαιριού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων