Συνάντησε εκπροσώπους τ/κ κομμάτων η Σπέχαρ-Το μήνυμα Ατάογλου για πενταμερή

Το Κυπριακό ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης και το θέμα της προμήθειας εμβολίων λόγω πανδημίας, συζήτησαν με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι ηγεσίες των τ/κ κομμάτων Κοινοτικής Δημοκρατίας και Δημοκρατικό.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ανακοίνωση του ΚΚΔ αναφέρει ότι ο πρόεδρος του κόμματος Τζεμάλ Όζγιτγιτ και ο «βουλευτής» Ζεκί Τσελέρ είπαν στην κ. Σπέχαρ ότι η πιο εφικτή και ρεαλιστική μορφή λύσης στην Κύπρο είναι η ομοσπονδία για την οποία έχουν συμφωνήσει οι πλευρές. Διαβιβάστηκε στην κ. Σπέχαρ ότι πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στη βάση του κειμένου που προέκυψε στην Συνάντηση Κορυφής στο Βερολίνο, του εγγράφου της 11ης Φεβρουαρίου και του Πλαισίου Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου.

Για το Βαρώσι, η ηγεσία του ΚΚΔ είπε ότι θέση τους ήταν από την αρχή ότι πρέπει να γίνονται βήματα εντός του διεθνούς δικαίου και ότι αυτά τα βήματα πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη συνολικής λύσης. 

Είναι σημαντικά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι επαφές ανάμεσα στις δύο κοινότητες και πρέπει να αυξηθούν, προστέθηκε. Λέχθηκε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι επέδειξαν ξεκάθαρα την στάση τους υπέρ της λύσης κατά την διαδικασία του Σχεδίου Ανάν και στο Κραν Μοντάνα, αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση. Είναι σημαντικό, είπαν, η διεθνής κοινότητα να καθορίσει την προσέγγισή της λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις πραγματικότητες.

Σε σχέση με το θέμα των εμβολίων, ελέχθη ότι στην Κύπρο εστάλησαν 60.000 δόσεις και ζητήθηκε αύξηση των δόσεων που δίδονται στα κατεχόμενα, αφού, σύμφωνα με τους ίδιους, μέχρι σήμερα τους παραδόθηκαν μόνο 6.600 δόσεις. Έθεσαν επίσης θέμα όπως ενταθούν οι προσπάθειες για να επωφεληθεί και η τουρκοκυπριακή κοινότητα από τους οικονομικούς πόρους που παρέχουν η ΕΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί στις χώρες που επηρεάστηκαν από την πανδημία.

Στην τηλεδιάσκεψη με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ το τ/κ ΔΚ εξέφρασε ετοιμότητα να συμβάλει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό σε περίπτωση που αυτή πραγματοποιηθεί με καθεστώς δύο ίσων πλευρών.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Φικρί Ατάογλου πρόσθεσε ότι σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος στην άτυπη πενταμερή, οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τον δρόμο τους ως μία από τις δύο ίσες πλευρές στο νησί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΚ, ο κ. Ατάογλου είπε επίσης ότι σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στην πενταμερή διάσκεψη και έναρξης διαπραγματεύσεων, το κόμμα του είναι έτοιμο να συμβάλει αν επιτευχθεί μια λύση την οποία θα αποδέχονται και οι δύο πλευρές.

Πόρρω απέχει από του να είναι ένδειξη καλής βούλησης η απόφαση της ε/κ πλευράς να απαγορεύει την διέλευση στα κατεχόμενα πολιτών που προέρχονται από χώρες μη μέλη της ΕΕ και φθάνουν στο νησί μέσω αεροδρομίων που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Ατάογλου στην κ. Σπέχαρ, ζητώντας αυτή η απόφαση να αρθεί.

Αναφερόμενος στο θέμα των εμβολίων, ο πρόεδρος του ΔΚ είπε ότι παραδόθηκαν 84.000 δόσεις στα κατεχόμενα και οι 80.000 ήταν από τη «μητέρα πατρίδα» Τουρκία και οι υπόλοιπες 4.000 από την ΕΕ μέσω της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», κατά την έκφρασή του.

Υποστήριξε ότι αυτός ο αριθμός είναι πολύ μικρός τόσο σε σχέση με τα εμβόλια που έλαβε η ε/κ πλευρά όσο και με βάση τον πληθυσμό στα κατεχόμενα, λέγοντας στην κ. Σπέχαρ ότι πρέπει η ΕΕ και ο ΟΗΕ να «επιδείξουν πιο ευαίσθητη προσέγγιση» για να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα ο εμβολιασμός στα κατεχόμενα.

Στο μεταξύ, η Χαλκίν Σεσί αναφέρεται σε δήλωσε του γγ της συντεχνίας τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ εμποδίζει την παραλαβή εμβολίων από την ΕΕ. Στη γραπτή του δήλωση, ο κ. Ελτζίλ πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ένα κομμάτι του εμβολιαστικού προγράμματος της ΕΕ κατά του Covid-19 και ότι κατά την περίοδο της ηγεσίας του Μουσταφά Ακιντζί είχε συμφωνηθεί να δοθούν 400,000 δόσεις εμβολίων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα μέσω της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας.

Από δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο, είπε, μαθαίνουν ότι ο κ. Τατάρ εμποδίζει την παράδοση εμβολίων στην τ/κ κοινότητα υποβάλλοντας προς τον  Τ/κ ηγέτη ερωτήματα όπως γιατί δεν λειτουργεί την Δικοινοτική Επιτροπή Υγείας, γιατί δίδει στην ε/κ πλευρά ένα εμβολιαστικό πλάνο που περιέχει λανθασμένες και ελλιπείς πληροφορίες. Γιατί αποφεύγετε να πάρετε τις ποσότητες εμβολίων που προτείνονται και γιατί απορρίπτετε τα οχήματα και τον εξοπλισμό υγείας που έρχεται από την ΕΕ, ρώτησε ο Σενέρ Ελτζίλ τον Ερσίν Τατάρ.

«Θέλουμε να τονίσουμε ότι είστε η μόνη διοίκηση που επιβάλλει εμπάργκο στους πολίτες της», ανέφερε ο τ/κ συνδικαλιστής δάσκαλος απευθυνόμενος στον Τ/κ ηγέτη, τον οποίο κατηγόρησε ότι παίζει με την υγεία των Τ/κ λέγοντάς τους: «η ΕΕ να μας βοηθήσει απευθείας, οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να κυριαρχήσουν».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης