Ερωτοκρίτου: Καταλυτική η σημασία αποτελεσματικού κοινοβουλευτικού ελέγχου

Στην καταλυτική σημασία της άσκησης αποτελεσματικού κοινοβουλευτικού ελέγχου για αύξηση της λογοδοσίας της εκτελεστικής εξουσίας όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών και επενδυτικών προγραμμάτων, που έχουν περιληφθεί στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σε παρέμβασή της σε ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, χθες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού συμμετείχε χθες μέσω διαδικτύου στην Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Εβδομάδα 2021 και στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που συνδιοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η τρέχουσα Πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σε παρέμβασή της σε συζήτηση για τα εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ), η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) τίθεται υπό την αίρεση της επίτευξης προκαθορισμένων επιδόσεων, ορόσημων και στόχων που θα αξιολογούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η προϋπόθεση αυτή, πρόσθεσε, υπογραμμίζει την καταλυτική σημασία άσκησης αποτελεσματικού κοινοβουλευτικού ελέγχου, με στόχο την αύξηση της λογοδοσίας της εκτελεστικής εξουσίας όσον αφορά στην υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών και επενδυτικών προγραμμάτων που περιλήφθηκαν στα ΕΣΑΑ.  

Προστίθεται ότι η κ. Ερωτοκρίτου επεσήμανε ότι, στο παρόν στάδιο, θα πρέπει να εγκύψουμε στη σύσταση επαρκών εποπτικών μηχανισμών παρακολούθησης της προόδου υλοποίησης των επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που διατίθενται στο πλαίσιο του ΜΑΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κύπρια Βουλευτής αναφέρθηκε στη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του προσχεδίου Ανάκαμψής της, για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που καταγράφονται στις ειδικές συστάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ για την Κύπρο, μέσω της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Η κ. Ερωτοκρίτου, αναφέρεται, τόνισε την ανάγκη μιας ισχυρής επικοινωνιακής στρατηγικής, καθώς και ενημέρωσης των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα για τα πολλαπλά οφέλη που θα αποφέρει μακροπρόθεσμα η οικολογική μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ώστε να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα.

Καταλήγοντας, η κ. Ερωτοκρίτου υπογράμμισε ότι δεν μπορεί οποιοδήποτε σχέδιο ανάκαμψης να έχει επιτυχία χωρίς ένα δυναμικό πρόγραμμα εμβολιασμών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας