Πολιτική συμφωνία στο ΣΕΥ για κυρώσεις κατά προσώπων στη Ρωσία

Πολιτική συμφωνία για περιοριστικά μέτρα για όσους συμμετείχαν στη σύλληψη Ναβάλνι και την καταστολή της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο του νέου κανονισμού της ΕΕ για κυρώσεις για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επήλθε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.

Όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, οι προτάσεις για τα ονόματα στα οποία θα επιβληθούν οι κυρώσεις θα κατατεθούν από τον ίδιο σήμερα και θα εγκριθούν με γραπτή διαδικασία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανακοινωθούν από τώρα τα σχετικά ονόματα καθώς η συζήτηση είναι απόρρητη μέχρι τη δημοσίευση στην εφημερίδα της ΕΕ.

Όπως τόνισε είναι “κοινή πεποίθηση στο Συμβούλιο ότι η Ρωσία μετατρέπεται σε αυταρχικό καθεστώς και απομακρύνεται από την Ευρώπη”.

“Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι οι κινήσεις της Ρωσίας σημαίνουν ότι η χώρα αυτή δεν θέλει να συζητήσει με την ΕΕ”, ξεκαθάρισε.  

Τόνισε δε ότι οι 27 επαναβεβαίωσαν την ενότητα της ΕΕ επί του θέματος. “Σήμερα κανείς δεν άσκησε κριτική στο ταξίδι μου στη Μόσχα”, τόνισε ο Μπορέλ. “Δεν πήγα στη Ρωσία γιατί ήθελα, αλλά γιατί είχα πολιτική εντολή, η πλειοψηφία των Κρατών Μελών ήθελε να πάω”, επεσήμανε και σημείωσε ότι ούτε το 10% των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν στήριξαν το αίτημα ορισμένων για την παραίτησή του.

Περιέγραψε δε την τριπλή προσέγγιση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας με απόκρουση των επιθέσεων της Ρωσίας σε θέματα κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με άμυνα έναντι των απειλών της Ρωσία, όπως για παράδειγμα σε σχέση με την παραπληροφόρηση και συνεργασία μόνο σε συγκεκριμένα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ρωσία, Ιράν και Χονγκ Κονγκ όπου καταγράφεται επιδείνωση της κατάστασης, ήταν τα βασικά θέματα της εξαιρετικά πυκνής, όπως τη χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, ατζέντας του ΣΕΥ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι Υπουργοί αποφάσισαν να αναβάλουν τη συζήτηση για τη στρατηγική πυξίδα της ΕΕ για μελλοντική συνεδρίαση.

Οι 27 εξέτασαν αναλυτικά το ζήτημα της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, αλλά και το πραξικόπημα στη Μιανμάρ, το οποίο καταδίκασαν και επέβαλαν σχετικές κυρώσεις, όπως καταγράφεται σε κείμενο συμπερασμάτων που εκδόθηκε νωρίτερα. Οι 27 εξέτασαν και το ενδεχόμενο επιβολής επιπρόσθετων κυρώσεων και στη Λευκορωσία για τις παράτυπες εκλογές και την καταστολή των πολιτών στη χώρα.

Σε σχέση με την τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο Ζοζέπ Μπορέλ εξήγησε ότι αυτή διεξήχθη σε θετικό και ενθαρρυντικό κλίμα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν στο θέμα του Ιράν, να προσεγγίσουν από κοινού την κατάσταση που διαμορφώνεται με την Ρωσία και την Κίνα, αλλά και τη στρατηγική ασφάλειας για την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επίθεση στο ανθρωπιστικό κομβόι του ΟΗΕ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το θάνατο του Ιταλού πρέσβη Λούκα Ατανάζιο.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση
Ανεξάρτητη υποψηφιότητα αντιδημάρχου για τον «Στρόβολο του αύριο» υπέβαλε ο Αιμίλιος Μιχαήλ
ΔΗΣΥ για την έλλειψη πτητικών μέσων-«Η παραδοχή της αρμόδιας υπουργού δεν αρκεί»