Πέμπτη 11 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Αναγκαία η εκπροσώπηση της ΕΕ στην πενταμερή συμφώνησαν Αναστασιάδης-Ούρσουλα

  20/02/2021 19:39
Αναγκαία η εκπροσώπηση της ΕΕ στην πενταμερή συμφώνησαν Αναστασιάδης-Ούρσουλα

Αναγκαία η εκπροσώπηση της ΕΕ στην πενταμερή συμφώνησαν Αναστασιάδης-Ούρσουλα

  20/02/2021 19:39

Στην ανάγκη εκπροσώπησης της ΕΕ στην άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό, συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το απόγευμα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Ι. Κούσιου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της οποίας αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με αφορμή την απόφαση του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο, με στόχο την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά και με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κ. φον ντερ Λάιεν, «συμφώνησαν στην ανάγκη εκπροσώπησης της ΕΕ στην εν λόγω διάσκεψη, αλλά και ουσιαστικής εμπλοκής της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, λαμβάνοντας υπόψη, ανάμεσα σε άλλα, και το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη όπως η Κύπρος συνεχίσει να είναι ένα λειτουργικό και αξιόπιστο κράτος μέλος της ΕΕ».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσαν τα εμπλεκόμενα μέρη για τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής της άτυπης πενταμερούς, στη Γενεύη την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγάλη εβδομάδα για το Κυπριακό-Κλείδωσε στα τέλη Απρίλη στη Γενεύη η πενταμερής

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, ερωτηθείς για το θέμα , εκτίμησε πως η ανακοίνωση για την άτυπη πενταμερή θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα. Την ίδια ώρα έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών, υποδεικνύοντας, πως «ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μια βιώσιμη, διαρκή λύση στο Κυπριακό εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα».

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα διαδραματίσει στην διαδικασία, η Λευκωσία, τονίζει πως ς ο ρόλος του δεν θα είναι επιδιαιτητικός και δεν πρόκειται να αποδεχθεί, ούτε επιδιαιτησίες, ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Όπως αναφέρεται στη δήλωση του ΚΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κα φον ντερ Λάιεν αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις σε σχέση με το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. «Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ανάγκη όπως η Τουρκία, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, αποδείξει στην πράξη τη δημόσια εκφρασθείσα θέση της για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, οι οποίες δεν θα ξεφεύγουν του πλαισίου της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας, ενώ παράλληλα θα έχουν συνέπεια και διάρκεια», σημειώνεται.

Τέλος, ο κ. Κούσιος αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κα φον ντερ Λάιεν αντάλλαξαν απόψεις για την παρούσα κατάσταση σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού. Ο Πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του «για τον ρόλο και τη στήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ιδιαίτερα η Πρόεδρος της και η Επίτροπος για την Υγεία κα Στέλλα Κυριακίδου, στις προσπάθειες που καταβάλλουν τα κράτη μέλη τόσο για αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και για την επίτευξη του στόχου για τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων πολιτών», καταλήγει η γραπτή δήλωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας