Βλέπουν συγκάλυψη ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ, απαντά με αμοιβές εκ. στο γραφείο Νικόλα ο ΔΗΣΥ

Ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, προκάλεσε η παρουσία του Προέδρου της Τριμελούς Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, Γιώργου Αρέστη, στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, ο οποίος μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για ευθύνες που οδήγησαν στην κατάρρευση του Συνεργατισμού, αλλά και σε απαξιωτική στάση της Κυβέρνησης απέναντι στο πόρισμα.

Τα όσα είπε ο κ. Αρέστη, έδωσαν το έναυσμα σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ να επιτεθούν εκ νέου στην Κυβέρνηση. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, υπέδειξε πως «το τεράστιο έγκλημα ξεπουλήματος του Συνεργατισμού δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο. Ούτε πολιτικά, ούτε και δικαστικά», προσθέτοντας πως, «η ευθύνη για την καταστροφική εξέλιξη βρίσκεται στην κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού».

«Η ΕΕ για να δεχθεί την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού από το κράτος, έκρινε πως είναι βιώσιμος. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ, που ανέλαβε εκ μέρους του κράτους τη διαχείριση του Συνεργατισμού, συνεχώς διαβεβαίωνε ότι ποτέ προηγουμένως δεν γινόταν τόσο καλή δουλειά και ότι όλοι οι στόχοι καλύπτονται».

Και πρόσθεσε: «Αυτοί είναι οι λόγοι που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όχι μόνο δεν αποδέχθηκε το πόρισμα αλλά προκλητικά το απαξίωσε, μαζί και τα ίδια τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής. Ο κυπριακός λαός και οι επερχόμενες γενιές φορτώθηκαν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ζημιά στις πλάτες τους. Το δημόσιο χρέος της Κύπρου εκτινάχτηκε. Οι ιδιωτικές τράπεζες έβγαλαν από τη μέση ένα μεγάλο ανταγωνιστή που ήταν αντίβαρο στην ασυδοσία τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Όπως το λάθος ιατροδικαστών για τη γυναίκα που έφαγαν οι σκύλοι η Ερευνητική»

Επιχειρείται συγκάλυψη
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε πως, «η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ επιχειρεί να συγκαλύψει και το σκάνδαλο της κατάρρευσης του Συνεργατισμού»

«Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και τέως Υπουργός Οικονομικών παραμένει  αμετανόητος για το σκάνδαλο του Συνεργατισμού. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητά να του δώσουμε και συγχαρητήρια για την πτώχευση», είπε η κ. Ερωτοκρίτου.

«Το χειρότερο είναι ότι δυο χρόνια μετά το πόρισμα Αρέστη και ένα χρόνο μετά τις σχετικές οδηγίες του τέως Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για τη διερεύνηση ποινικών αδικημάτων, οι διωκτικές αρχές δεν έχουν λάβει ούτε μια κατάθεση από τους Νίκο Αναστασιάδη, Χάρη Γεωργιάδη και Νικόλα Χατζηγιάννη», πρόσθεσε.

Η απάντηση του ΔΗΣΥ
Στην αντεπίθεση πέρασε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αφού σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πινδάρου υπενθυμίζεται πως οι αποφάσεις για τον Συνεργατισμό οδήγησαν στην αναβάθμιση της οικονομίας μας στην επενδυτική βαθμίδα.

Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, τονίζεται πως αυτές οι αποφάσεις, «διασφάλισαν τις καταθέσεις του κόσμου, ισχυροποίησαν το τραπεζικό σύστημα και τερμάτισαν οριστικά την κακοδιαχείριση και την κομματική ανάμειξη στις τραπεζικές υποθέσεις. Για αυτό αντιδρούν ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ, που διαχρονικά λυμαίνονταν τον Συνεργατισμό».

«Ειδικά για τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο σημειώνουμε ότι το οικογενειακό του δικηγορικό γραφείο ήταν ο νομικός σύμβουλος του Συνεργατισμού, όπως ήταν και της Λαϊκής Τράπεζας. Μάλιστα, όπως ρητά αναφέρεται στην έκθεση, το γραφείο Παπαδόπουλου παρείχε τη νομική υποστήριξη στη συναλλαγή με τη Ελληνική Τράπεζα, με αμοιβές εκατομμυρίων», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Ακόμα περιμένουμε τιμωρία των ενόχων
«Είναι σε όλους γνωστό ότι ο Συνεργατισμός κατέρρευσε λόγω της κακοδιαχείρισης, της ευνοιοκρατικής παραχώρησης δανείων χωρίς εξασφάλιση, της επιλεκτικής διαγραφής δανείων, της διασπάθισης και οικειοποίησης χρημάτων από διοικούντες, τις κομματικές παρεμβάσεις, τις επιλεκτικές προσλήψεις προσωπικού με ψηλές απολαβές και πολλά άλλα», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ.

Μάλιστα υπενθυμίζει την πρόταση του Μαρίνου Σιζόπουλου το 2013, αντί κρατικοποίησης του Συνεργατισμού το 1.5 δις ευρώ να δοθεί στον Συνεργατισμό για σκοπούς ενίσχυσης της ρευστότητάς του και αντιμετώπισης των προβλημάτων που τον ταλάνιζαν. Να ενισχυθεί ο εποπτικός έλεγχος για να περιορισθεί η κακοδιαχείριση των προηγούμενων χρόνων και να τερματισθούν οι εξωγενείς παρεμβάσεις. Αντίστοιχα το κράτος να παραλάβει από τον Συνεργατισμό 3.0-3.5 δις ευρώ ΜΕΔ, τα οποία να παραχωρήσει στον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης για να τα διαχειριστεί στη βάση κοινωνικών κριτηρίων. Από τα έσοδα που θα προκύπτουν από τη διαχείριση να αγοράζονται νέα ΜΕΔ ή/και να στηριχθεί η στεγαστική πολιτική του Οργανισμού με στόχο την παραχώρηση φτηνής κατοικίας σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

«Τελικά η κρατικοποίηση του Συνεργατισμού οδήγησε σε νέα κακοδιαχείριση για να έχει τελικά την ίδια κατάληξη που έχει και η Λαϊκή Τράπεζα. Ακόμα περιμένουμε την τιμωρία των ενόχων», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

Ζητά διερεύνηση ποινικών αδικημάτων η Συμμαχία
«Ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, Γεώργιος Αρέστης, μιλώντας χθες σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, κατονόμασε συγκεκριμένα πρόσωπα, εναντίον των οποίων θα έπρεπε να διερευνηθούν συγκεκριμένες ποινικές καθώς και αστικές ευθύνες», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών.

«Ως Συμμαχία Πολιτών αναμένουμε την άμεση διερεύνηση των εν λόγω ποινικών αδικημάτων. Το σκάνδαλο για την κατάρρευση του Συνεργατισμού έχει συγκεκριμένους υπαίτιους, όπως εντοπίζεται και στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. Απαιτούμε όπως αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες εκεί όπου εντοπίζονται. Επιτέλους ας μπει ένα τέλος στην ανοχή, η οποία οδηγεί στην επανάληψη των σκανδάλων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»