Το μαινόμενο ΑΚΕΛ, οι εκλογές και η νέα «καυτή πατάτα» στα χέρια Αναστασιάδη

Το σήμα για την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις επικείμενες εκλογές, δόθηκε προ πολλού, με τα κόμματα να βρίσκονται σε θέσεις μάχης και εκμεταλλευόμενα, πολλές φορές, το… ρεύμα και την ψυχολογία των πολιτών, να επιχειρούν να αυξήσουν τις μετοχές τους.

Η κατάσταση που επικρατεί εδώ και μήνες, μοιάζει χαοτική και παντού μυρίζει μπαρούτι, αφού το ένα μέτωπο διαδέχεται το άλλο, είτε γιατί υπάρχει, είτε ακόμη γιατί κατασκευάζεται, πάντα με ορίζοντα τον Μάιο. 

Ψηλά στην ατζέντα των κομμάτων, βρίσκονται μια σειρά από θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν την κοινή γνώμη, και προκαλούν την οργή και το μένος των πολιτών, με κορυφαίο στη σχετική λίστα, αυτό της διαφθοράς.

Παρά το γεγονός ότι η ιστορία δείχνει πως η διαφθορά είναι βαθιά ριζωμένη και προέρχεται από όλους τους πολιτικούς χώρους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά τη δημοσιοποίηση του ντοκιμαντέρ από τον Αl jazeera, βγήκαν για τα καλά στην αντεπίθεση, κατακεραυνώνοντας την Κυβέρνηση για λάθη και παραλείψεις στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ενώ εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τη διαφωνία της Κυβέρνησης με τον Γενικό Ελεγκτή, στον οποίο δεν παραδόθηκαν οι φάκελοι ώστε να διερευνήσει το θέμα των πολιτογραφήσεων.

Παρά το γεγονός πως στο ντοκιμαντέρ του Αl jazeera πρωταγωνιστούσε βουλευτής του ΑΚΕΛ, το κόμμα της αριστεράς, αφού έκοψε άμεσα τον ομφάλιο λώρο με τον Χριστάκη Τζιοβάνη, βγήκε… μαινόμενο στην επίθεση, εξαπολύοντας, με κάθε ευκαιρία, πυρά κατά της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.

Μια από τις βασικές εστίες, που το ΑΚΕΛ επιλέγει να επικεντρώνει τις επιθέσεις του κατά της Κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελεί αυτή του Κυπριακού. Με αιχμή του δόρατος το ζήτημα της λύσης των δύο κρατών και με πιο πρόσφατο όχημα της δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου που απέδωσε σχετικές σκέψεις στον Νίκο Αναστασιάδης, το ΑΚΕΛ κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ασυνέπεια έναντι της δέσμευσής του για επίλυση του Κυπριακού.

Οι βασικές κατηγορίες της Εζεκία Παπαϊωάννου προς το Προεδρικό, είναι πως ο Νίκος Αναστασιάδης απώλεσε την αξιοπιστία του με παλινδρομήσεις και σκοπιμότητες και πως εξ υπαιτιότητας του, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την οριστική διχοτόμηση. Βέβαια αν και για τα θέματα διαφθοράς ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ βρίσκονται σχεδόν σε πλήρη ταύτιση, σε ότι αφορά το Κυπριακό, το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου, βρίσκεται στην αντίπερα όχθη, κατηγορώντας τον Πρόεδρο πως ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε μια διαδικασία, (σ.σ. την άτυπη πενταμερή) με εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξάλλου πρόσφατα το ΑΚΕΛ παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια ολοκληρωμένη, όπως την χαρακτήρισε για να διεξέλθουμε του αδιεξόδου στο Κυπριακό, με τον Άντρο Κυπριανού να κατηγορεί τον Νίκο Αναστασιάδη, πως όχι μόνο δεν την έλαβε υπόψη, αλλά προχώρησε χωρίς προηγουμένως να υπάρξει διαβούλευση στην αποστολή επιστολής στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με τις θέσεις της δικής μας πλευράς.

Αναμφίβολα, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, ο προεκλογικός αγώνας κλιμακώνεται, με τα κόμματα, τόσο της αντιπολίτευσης όσο και το κυβερνών, να μην αφήνουν τίποτα στην τύχη, αφού κάθε ψήφος, είναι πολύτιμη.

Αφήνοντας στην άκρη τα προβλήματα που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα (σ.σ Γενικός Ελεγκτής, πολιτογραφήσεις, διαφθορά κτλ), στο επίκεντρο, δικαίως ή αδίκως, βρίσκεται το ζήτημα που φέρει το όνομα Έμιλυ Γιολίτη, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, με το ΑΚΕΛ να παίρνει τον παλμό της κοινής γνώμης και να ζητά επίμονα, είτε την παύση, είτε την παραίτηση της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε η υπουργός για τρόπο που ενήργησε με τον λογαριασμό παρωδία και το ένταλμα που εξασφαλίστηκε για έρευνα σε οικία γυναίκας, έκοψε κάθε κουβέντα, διαμηνύοντας πως δεν τίθεται θέμα παραίτησης της. «Εγώ είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εγώ την διόρισα την κ. Γιολίτη, της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και δεν τίθεται θέμα ανάληψης ευθυνών. Απλούστατα, τελεία και παύλα», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης με έντονο ύφος, για να ξεσηκώσει νέα θύελλα αντιδράσεων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Έμιλυ Γιολίτη βρέθηκε στο στόχαστρο των πυρών από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το parody account, με την ίδια, κληθείσα να απαντήσει εάν πρόκειται να παραιτηθεί, να απαντά πως η παραίτηση της είναι καθημερινά στην διάθεση του Προέδρου.

Η απάντηση της υπουργού, δείχνει ξεκάθαρα πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ενώ είχε μιλήσει και για στημένο σκηνικό και ένα τοξικό κλίμα.

Και πριν προλάβει να κοπάσει ο σάλος για τον λογαριασμό παρωδία, την ίδια ώρα, τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το περασμένο Σάββατο στο κέντρο της Λευκωσίας, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας, ανέβασαν ακόμη πιο ψηλά στην ατζέντα του ΑΚΕΛ το θέμα της παραίτησης της.

Παρά το γεγονός, ότι ο Πρόεδρος έβαλε «τελεία και παύλα», στον απόηχο των όσων διαδραματίστηκαν, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ζήτησε συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος θα τον δεχθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Είναι ξεκάθαρο, πως ο Άντρος Κυπριανού, μεταξύ άλλων, θα ζητήσει την παραίτηση της υπουργού, με τον Νίκο Αναστασιάδη, «αφού αυτός είναι Πρόεδρος», να τραβήξει κόκκινη γραμμή στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, αφού δήλωσε δημόσια, πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα, τονίζοντας μάλιστα πως έχει εμπιστοσύνη στην υπουργό.

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού εκεί θα διαφανούν οι προθέσεις των δύο πλευρών. Αν δηλαδή κάποιος εκ των δύο, ΑΚΕΛ ή Προεδρικού, βάλει νερό στο κρασί του για να εκτονωθεί η κρίση, τουλάχιστον γύρω από το θέμα της υπουργού Δικαιοσύνης ή αν θα επιβεβαιωθεί η μετωπική σύγκρουση και απλά θα πρέπει να περιμένουμε τα νέα επεισόδια της κόντρας.

Δειτε Επισης

Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά