Οι 56 του ΔΗΚΟ, η επιχείρηση επανάκτησης εδρών και ο... τζόγος με τη διαφθορά

Με πολλές ιδιαιτερότητες, αρκετά ερωτηματικά και κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες, εισήλθε εδώ και καιρό στην προεκλογική εκστρατεία το Δημοκρατικό Κόμμα, κι αυτό διότι το αποτέλεσμα το βράδυ της 30ης Μαΐου θα εξαρτηθεί από μια σειρά αστάθμητων παραγόντων, που δεν μπορούν να υπολογισθούν από πριν.

Από τη μια η πρώτη εμφάνιση της ΔΗΠΑ σε βουλευτικές εκλογές κι από την άλλη η πρόσφατη αποχώρηση τριών βουλευτών του που κατέρχονται με τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων σε κοινό ψηφοδέλτιο με το κόμμα του Μάριου Καρογιάν, είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει το Δημοκρατικό Κόμμα, όμως παραμένει άγνωστο σε πιο βαθμό.

Την ίδια ώρα μόνο η κάλπη θα δείξει αν η τακτική που επέλεξε η ηγεσία του κόμματος για μετωπική επίθεση στην Κυβέρνηση για τα θέματα διαφθοράς, που λίγο έλειψε να αφήσει τη χώρα χωρίς προϋπολογισμό, θα αξιολογηθεί με θετικό ή αρνητικό πρόσημο από τους πολίτες.

Στη μάχη των βουλευτικών, το Δημοκρατικό Κόμμα εισέρχεται με μια πλειάδα υποψηφίων, νέων και παλιών στελεχών, καθώς επίσης και παρουσίες αριστίνδην υποψηφίων που του επιτρέπει στην ηγεσία του κόμματος να αισιοδοξεί, ότι το στοίχημα που είναι η διατήρηση των ποσοστών του 2016 και η επιστροφή των εδρών που χάθηκαν με την αποχώρηση των τριών βουλευτών, μπορεί να επιτευχθεί.

Βασικός πυλώνας πάνω στον οποίο ήδη κινείται το ΔΗΚΟ, είναι αυτός της διαφθοράς, προτάσσοντας με κάθε ευκαιρία πως το κόμμα επιδιώκει τον έλεγχο, τη διαφάνεια, ζητώντας την τιμωρία όσων φέρουν ευθύνη, στηριζόμενο στην απαίτηση της κοινωνίας για κάθαρση, όπως με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν τα στελέχη του.

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνία με τους πολίτες μέσω βίντεο παρουσιάσεων στα social media και εκπομπών podcast, το ΔΗΚΟ, επιδιώκει να καλύψει το κενό που δημιουργούν σε όλα τα κόμματα τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας. Για αυτό το λόγο έχει στηθεί ένας μηχανισμός προβολής όλων των υποψηφίων και των θέσεων τους με ίση κατανομή χρόνου από τους λογαριασμούς που διαθέτει το κόμμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ηγεσία του κόμματος γνωρίζει πολύ καλά, πως θα υπάρξουν εκροές προς τους νέους σχηματισμούς του κεντρώου χώρου, όπως τη ΔΗΠΑ και τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, αλλά και προς άλλες δυνάμεις, όπως είναι η ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ η οποία έχει στα ψηφοδέλτια της πρόσωπα που αποχώρησαν στο πρόσφατο παρελθόν από το κόμμα.

Για αυτό το λόγο με εσωτερικό σημείωμα από το Γραφείο του Προέδρου του κόμματος προς τα μέλη των επαρχιακών και των τοπικών οργανώσεων, τονίζεται πως μόνο το ΔΗΚΟ μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στον δικομματισμό  και πως κάθε ψήφος σε μικρότερα κόμματα αποδεικνύεται ψήφος που τον στηρίζει. Τονίζεται επίσης πως κάθε ψήφος σε άλλα κόμματα που τα χαρακτηρίζει δεκανίκια της Κυβέρνησης είναι χαμένη ψήφος.

Νωρίτερα από κάθε προηγούμενη φορά το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε τα ψηφοδέλτια του από τα μέσα Δεκεμβρίου. Οι 39 από τους 56 υποψηφίους, κατέρχονται ως υποψήφιοι για πρώτη φορά ενώ η παρουσία των γυναικών φτάνει το 23%. Σε ότι αφορά τις ηλικίες των υποψηφίων το 20% (11) είναι κάτω των 40 ετών ενώ το 59% είναι κάτω από 55 ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα μέλη της παρούσας κοινοβουλευτικής ομάδας επαναδιεκδικούν την εκλογή τους, ενώ στα ψηφοδέλτια βρίσκονται και υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να εκλεγούν στις βουλευτικές του 2011 και του 2016.

Το ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας
Επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λευκωσίας είναι ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ σε αυτό συμμετέχει και η βουλευτής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Υπενθυμίζεται πως στις βουλευτικές του 2016 το ΔΗΚΟ είχε εκλέξει τρεις βουλευτές, ωστόσο στις 28 Ιουλίου του 2020 αποχώρησε από το κόμμα ο Μαρίνος Μουσιούττας μαζί με άλλους δύο βουλευτές. Το στοίχημα για το ΔΗΚΟ, είναι να φέρει πίσω στο κόμμα την έδρα που σήμερα κατέχει ο κ. Μουσιούττας.

Αυτό το κενό, καλούνται να καλύψουν μια πλειάδα προσωπικοτήτων που συνθέτουν το ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας, με υποψήφιους από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, όπως ο καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της συμφωνικής ορχήστρας νέων Γιώργος Κουντούρης, η ηθοποιός Έλενα Παπαδοπούλου και η ηθοποιός Γιώτα Κουφαλίδου.

Στο ψηφοδέλτιο βρίσκονται και στενοί συνεργάτες του Νικόλα Παπαδόπουλου, όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μιχάλης Δαμιανός, ο εκτελεστικός διευθυντής του κέντρου μελετών «Τάσσος Παπαδόπουλος», Χρύσης Παντελίδης και η δημοσιογράφος και επικεφαλής του γραφείου Τύπου του κόμματος Κατερίνα Χριστοφίδου, η οποία ήταν υποψήφια και στις Ευρωεκλογές.

Η νέα γενιά εκπροσωπείται στο ψηφοδέλτιο από τον βοηθό οργανωτικό γραμματέα Ολύμπιο Χριστοφή  και τον πρόεδρο της νεολαίας Μάριο Μουγή, ο οποίος είναι μόλις 29 ετών.  Στο ψηφοδέλτιο βρίσκονται και οι γιατροί Πανίκος Αταλιάνης και Χρίστος Ροδιάς καθώς επίσης και μια σειρά τεχνοκρατών, όπως η δικηγόρος και σύμβουλος αφερεγγυότητας Μαρία Βασιλείου, ο Ανδρέας Γεωργιάδης που ειδικεύεται σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου, η οικονομολόγος Θεοδώρα Θεοδώρου, η δικηγόρος Πολύμνια Λευτέρη, η επιχειρηματίας Αγγελική Σάββα, ο μαθηματικός και επιχειρηματίας Σάββας Σαββίδης, ο εκπαιδευτικός Γιάννης Λαζάρου και ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Γιαννάκης Χατζηκώστας.

Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό συμμετοχής γυναικών στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ στη Λευκωσία, αφού αγγίζει το 40%, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας ανέρχεται στα 48 έτη.

Σημειώνεται πως στις βουλευτικές του 2016 πρώτη σε σταυρούς προτίμησης στην Επαρχία Λευκωσίας ήταν η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εξασφαλίζοντας 7222 ψήφους, ενώ ο δεύτερος σε σταυρούς ήταν ο Μαρίνος Μουσιούττας με 5594 που σε αυτές τις εκλογές κατέρχεται, όπως και οι Αλέκος Τρυφωνίδης και ο Χρίστος Τσίγκης με τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Από τους υπόλοιπους υποψηφίους, το 2016 βρισκόταν στο ίδιο ψηφοδέλτιο και ο Σάββας Σαββίδης ο οποίος εξασφάλισε 537 ψήφους και κατετάγη 16ος και ο Μιχάλης Δαμιανός που εξασφάλισε 3519 ψήφους και κατετάγη έκτος.

Αμφίρροπη μάχη στη Λεμεσό
Ακόμη περισσότερες ιδιαιτερότητες παρουσιάζει το ψηφοδέλτιο της Λεμεσού, όπου το κόμμα κατάφερε να εκλέξει δύο βουλευτές το 2016, ενώ στην πορεία και συγκεκριμένα του 2018 προσχώρησε σε αυτή και ο Παύλος Μυλωνάς που είχε αποχωρήσει από τη Συμμαχία Πολιτών.

Βέβαια το περασμένο καλοκαίρι η τριάδα έγινε και πάλι δυάδα στη Λεμεσό, αφού ο Άγγελος Βότσης αποχώρησε με τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος, καταγγέλλοντας την ηγεσία του κόμματος για ηγεμονικές συμπεριφορές.  Πανίκκος Λεωνίδου και Παύλος Μυλωνάς επαναδιεκδικούν την είσοδο τους στη Βουλή.

Όπως και στη Λευκωσία, έτσι και στη Λεμεσό, το μεγάλο διακύβευμα είναι να διατηρήσει τη δεύτερη έδρα από τη στιγμή που ο Άγγελος Βότσης κατεβαίνει απέναντι από το κόμμα.

Από εκεί και πέρα υποψήφιος είναι ο πρώην βοηθός διευθυντής της Πυροσβεστικής Γιώργος Μακαρίου, ο ακαδημαϊκός Γρηγόρης Μακρίδης,, ο μηχανολόγος Ντίνος Νικολαΐδης, ο αρχιτέκτονας Μάριος Ορφανός, ο συνδικαλιστής της ΑΗΚ Σώτος Σάββα, ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος της πόλης Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, η ψυχολόγος Άνθια Χριστοδούλου και ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Στέλιος Χατζηχαραλάμπους.

Η νεότερη γενιά εκπροσωπείται στο ψηφοδέλτιο από τη σύμβουλο δημοσίων σχέσεων Βανέσα Κυπριανού καθώς και τον λογιστή Μάριο Σταδιώτη. Η συμμετοχή γυναικών στο ψηφοδέλτιο, της Επαρχίας Λεμεσού, είναι αρκετά περιορισμένη, αφού αγγίζει μόλις το 16,6%.

Υπενθυμίζεται ότι στις βουλευτικές του 2016, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης κατετάγη ο Πανίκος Λεωνίδου με 4562 ψήφους και δεύτερος ο Άγγελος Βότσης με 3320 ψήφους. Από τη σημερινή δωδεκάδα του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό, υποψήφιος ήταν ξανά και ο Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, ο οποίος εξασφάλισε 3017 ψήφους και κατετάγη τέταρτος πίσω από τον Άθω Αντωνιάδη που δεν είναι υποψήφιος. Ο Παύλος Μυλωνάς ο οποίος το 2016 ήταν υποψήφιος με τη Συμμαχία, εξασφάλισε 3651 ψήφους.

Να αυξήσει έδρες και ποσοστά στην Αμμόχωστο
Με τον Ζαχαρία Κουλία να οδεύει στην πέμπτη συνεχόμενη θητεία του ως βουλευτής, πορεύεται το ΔΗΚΟ στην Αμμόχωστο, με στόχο να αυξήσει τα ποσοστά του, σε μια κρίσιμη συγκυρία με τις εξελίξεις με τα τετελεσμένα των Τούρκων στο Βαρώσι.

Σε αυτή τη μάχη μαζί με τον Ζαχαρία Κουλία στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκονται ο τεχνικός της ΑΗΚ Βάσος Γεωργίου, ο λογιστής Μάρτης Μάρτη, ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Παχουμίου, ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Πιτσιλλίδης, ο δικηγόρος Χρίστος Σενέκης, ο λογιστής Λετέρης Τρίαρος, ο Κυριάκος Τρύφωνος, ο φαρμακοποιούς Αδάμος Φαρκωνής, ο Κωνσταντίνος Χρυσόδοντας και ο συνθέτης Στέλιος Χιώτης.

Πρώτο συμπέρασμα από τις υποψηφιότητες του ΔΗΚΟ στην Αμμόχωστο, είναι ότι σε αυτό δεν περιλαμβάνεται καμία γυναίκα. Επίσης ένα δεύτερο συμπέρασμα, είναι η συμπερίληψη σε αυτό, υποψηφίων άνω των 70 ετών, όπως ο Ζαχαρίας Κουλίας και ο συνθέτης Στέλιος Χιώτης, ο οποίος συμμετέχει ως αριστίνδιν υποψήφιος.

Από την παρούσα εντεκάδα της Αμμοχώστου, υποψήφιοι το 2016 πέραν του Ζαχαρία Κουλία που εκλέγηκε με 2622 ψήφους, ήταν και ο Κωνσταντίνος Χρυσόδοντας ο οποίος εξασφάλισε 1283 ψήφους και κατετάγη τρίτος και ο Χρίστος Σενέκης που έλαβε 1215 ψήφους και κατετάγη τέταρτος. Δεύτερος είχε καταταχθεί ο δημοσιογράφος Δημήτρης Σούγλης, ο οποίος σε αυτές τις εκλογές είναι υποψήφιος με το ΕΛΑΜ στην Επαρχία Λεμεσού.

Το βουνό της Λάρνακας
Ίδιο με το στοίχημα της Λευκωσίας και της Λεμεσού, είναι και αυτό της Λάρνακας, όπου το ΔΗΚΟ έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει την επαναφορά των ισορροπιών που υπήρχαν πριν την αποχώρηση των τριών βουλευτών του το καλοκαίρι του 2020.

Για πολλούς η παρουσία του Γιώργου Προκοπίου απέναντι από το ΔΗΚΟ, αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα, που το βράδυ των εκλογών θα αποδειχθεί εάν επιλύθηκε, αφού ο κ. Προκοπίου, χαίρει της εκτίμησης μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων του κόμματος.

Σε αυτή τη μάχη, το ΔΗΚΟ στη Λάρνακα ρίχνεται με τον βουλευτή του Χρίστο Ορφανίδη, τον εκπαιδευτικό Γιώργο Διομήδους, τον διεθνολόγο Πέτρο Ζαρούνα, τη σύμβουλο επιχειρήσεων Σκεύη Ζαχαρίου, τον αντιδήμαρχο Λάρνακάς Ιάσωνα Ιασωνίδη και τον νεαρό επιχειρηματία Θεόδωρο Μανιταρά.

Είναι αξιοσημείωτο πως τα πέντε από τα έξι πρόσωπα είναι νέα στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ στην πόλη του Ζήνωνα, ενώ η συμμετοχή γυναικών περιορίζεται σε ποσοστό 16,6%. Ο μέσος όρος ηλικίας του ψηφοδελτίου της Λάρνακας, αγγίζει τα 53 χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως πρώτος σε σταυρούς προτίμησης το 2016 ήταν ο Γιώργος Προκοπίου με 2770 ψήφους με δεύτερο τον Χρίστο Ορφανίδη με περίπου 1100 ψήφους λιγότερους.

Για να διατηρήσει την πρωτιά στην Πάφο
Με ποσοστό ανανέωσης στο ψηφοδέλτιο κατά 50% το κόμμα, επιδιώκει μετά από πέντε χρόνια να επαναλάβει τον θρίαμβο του 2016 και να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στην επαρχία Πάφου με τον κόσμο της οποίας το συνδέει ιδιαίτερη και μακροχρόνια σχέση από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του.

Ο Πάμπος Πιττοκοπίτης θα επαναδιεκδικήσει την έδρα του, ενώ υποψήφιος θα είναι όπως και το 2016 ο σύμβουλος σπουδών Χρύσανθος Σαββίδης. Την τετράδα της Πάφου συμπληρώνουν η νεαρή πολιτικός επιστήμονας Γρηγορία Ευριπίδου και ο δικηγόρος Γιαννάκης Παπαζαχαρίας. Η συμμετοχή γυναικών στο ψηφοδέλτιο της Πάφου ανέρχεται στο 25% ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 51,5 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι στις βουλευτικές του 2016 ο Πάμπος Πιττοκοπίτης κατετάγη πρώτος με 2783 ψήφους ενώ ο Χρύσανθος Σαββίδης κατετάγη τρίτος με 1611 ψήφους.

Να επαναφέρει την κανονικότητα στην Κερύνεια
Το σημαντικότερο πλήγμα που δέχθηκε το ΔΗΚΟ στις βουλευτικές του 2016 ήταν απώλεια της έδρας στην Κερύνεια που υπερασπιζόταν από το 2001 ο Σοφοκλής Φυττής. Για μερικές ψήφους η έδρα πήγε στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο οποίος κατάφερε να εκλέξει δύο βουλευτές, τον Μάριο Μαυρίδη και τη Μαριέλλα Αριστείδου. Την τριάδα της Κερύνειας συμπλήρωνε τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελένη Μαύρου του ΑΚΕΛ.

Σε αυτές τις εκλογές το ΔΗΚΟ κατέρχεται στην Κερύνεια με τρεις νέους υποψηφίους εκ των οποίων κανένας δεν ήταν υποψήφιος στις βουλευτικές του 2016. Πρόκειται για τον στενό συνεργάτη του Νικόλα Παπαδόπουλου και οικονομολόγο, Γιώργο Σολωμού, τον αντιδήμαρχο Λακατάμιας Μάκη Τσουλούπα και τον επιχειρηματία Κυριάκο Χατζηφιλίππου.

Υπενθυμίζεται ότι υποψήφιος το 2016 στην Επαρχία Κερύνειας ήταν ο Αδάμος Ασπρής ο οποίος σήμερα κατέρχεται ως υποψήφιος με τη Δημοκρατική Παράταξη και τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Ο Αδάμος Ασπρής είχε εξασφαλίσει 1344 ψήφους.

Δειτε Επισης

Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
«Υλοποιήθηκαν πρωτοποριακά έργα»-Έκανε τον απολογισμό της επταετίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Κ. Κόμπος: Εξαιρετικά ανήσυχη για κατάσταση στη Γάζα η Κύπρος
«Στο δρόμο προς την Ευρώπη, η Τουρκία έχει και πάλι μπροστά της την Κύπρο»
Έδωσαν τα χέρια Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι για την απασχόληση αλλοδαπών
Υπ. Ενέργειας: Μετά τη λειτουργία του Great Sea Interconnector η όποια επιβάρυνση
Οι αντιδράσεις κομμάτων για την κρίση στο μέτωπο Ελεγκτή και Εισαγγελίας-Καλεί ΠτΔ να αναλάβει πρωτοβουλία το ΑΚΕΛ
Σύγκρουση συμφέροντος για λειτουργό της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου-Ζητά έρευνα από ΥΣ η Ελεγκτική