Τεντώνει το σχοινί, αποφεύγει τις κυρώσεις με όχημα το Κυπριακό ο Ερντογάν

Να εξαϋλώσουν τις οποίες ελπίδες υπάρχουν για θετικό αποτέλεσμα στην άτυπη πενταμερή, βάλθηκαν οι Τούρκοι, αφού χρησιμοποιώντας την συνήθη πλέον, ακραία ρητορική τους, κόβουν κάθε κουβέντα για λύση στη βάση της ΔΔΟ, την ώρα που στο παρασκήνιο εργάζονται μεθοδικά, για να πετύχουν την μετακίνηση της ημερομηνίας της άτυπης πενταμερούς στο τέλος αντί στις αρχές Μαρτίου, ώστε με αυτό τον τρόπο να ασκήσουν πίεση στην Ε.Ε.. Κι αυτό διότι εκείνες τις ημέρες συνέρχεται και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχοντας στην ατζέντα τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Ανάλογη τακτική ακολούθησε η Άγκυρα και κατά τη διάρκεια των επαφών της Τζέιν Χολ Λουτ με τα εμπλεκόμενα μέρη τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, καθυστέρησε το ταξίδι της Λουτ στην τουρκική πρωτεύουσα. Ενώ η Τζέιν Χολ Λουτ ταξίδεψε σε Λευκωσία και Αθήνα στις αρχές του μήνα, το ταξίδι της στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε πολύ αργότερα κι αφού είχε ολοκληρωθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο μάλιστα χαιρέτισε την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου και τις προσπάθειες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Με την ίδια λογική, η τουρκική ηγεσία επιδιώκει η άτυπη πενταμερής να μεταφερθεί στα μέσα ή ακόμα καλύτερα για αυτή, στα τέλη του Μαρτίου, έτσι ώστε αφενός η όποια κατάληξη της άτυπης πενταμερούς να μην επηρεάσει αρνητικά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αφετέρου να ασκήσει πίεση σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες. Εάν τελικά οι τουρκικοί τακτικισμοί στεφθούν με επιτυχία και η πενταμερής μετακινηθεί σε ημερομηνία μεταγενέστερη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν αποκλείεται να ζητήσει από τον Σαρλ Μισέλ τη μετάθεση της συζήτησης για την Τουρκία σε νέα ημερομηνία, ώστε να μη ληφθούν τελεσίδικες αποφάσεις, πριν διασαφηνιστούν οι πραγματικές προθέσεις των Τούρκων στο Κυπριακό.

Ο αρχικός προβληματισμός για τον χώρο διεξαγωγής της πενταμερούς πλέον διευρύνθηκε και σε ότι αφορά τον χρόνο. Η περίπτωση της Νέας Υόρκης, αν και ήταν ιδανική και για τον Αντόνιο Γκουτέρες, ώστε να μη χρειαστεί να ταξιδέψει στην Ευρώπη, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων και των περιοριστικών μέτρων που απαιτούν τετραήμερη καραντίνα, απομακρύνθηκε, όμως δεν έφυγε από το τραπέζι. Μεταξύ των πιθανών προορισμών είναι στην παρούσα φάση η Γενεύη και η Βιέννη.

Σημειώνεται πως επίσημα δεν έχει γίνει γνωστό το αιτιολογικό που κρύβεται πίσω από την τουρκική θέση για μεταφορά της ημερομηνίας στα τέλη Μαρτίου,  ωστόσο ο ΟΗΕ για τους δικούς του λόγους φαίνεται να συναινεί σε αυτό το αίτημα. Η Λευκωσία πάντως, τελεί εν αναμονή των τελικών αποφάσεων του ΟΗΕ, που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επομένων ωρών.

Προβληματισμός και απαισιοδοξία
Από κάθε άποψη οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Τετάρτη είναι βαρυσήμαντες. Αν και δεν είπε κάτι διαφορετικό απ΄ όσα λέει με κάθε ευκαιρία ο Ερσίν Τατάρ, οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου προκάλεσαν αίσθηση σε Αθήνα και Λευκωσία, καταδεικνύοντας την ανάγκη της σωστής προετοιμασίας ενόψει της άτυπης πενταμερούς.

Για αυτό το λόγο η Λευκωσία βρίσκεται σε εγρήγορση και ξεκίνησε την εντατική προετοιμασία για να αντικρούσει, τόσο με νομικά όσο και με πολιτικά επιχειρήματα τα όσα θα πουν ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Ερσίν Τατάρ και Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Είναι ξεκάθαρο πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ενόψει της πενταμερούς. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν που μια μέρα αργότερα επαναλήφθηκαν με τον ίδιο προκλητικό τόνο από τον αντιπρόεδρο του Φουάτ Οκτάι που πραγματοποίησε ακόμα μια παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, προλειάνουν το έδαφος για να φέρουν τη συζήτηση στα μέτρα τους.

Αυτό μεταφράζεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στην διατήρηση της ακραίας ρητορικής για λύση δύο κρατών, αιφνιδιάζοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πιο διαλλακτικές προτάσεις που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου που δεν είναι άλλος από τη συνομοσπονδία.

Αυτή την τακτική επιχειρεί να ανατρέψει η Λευκωσία, η οποία θα πάει στην άτυπη πενταμερή με κρυστάλλινη θέση πως η διαδικασία δεν θα πρέπει να παρεκκλίνει ούτε κατ΄ ελάχιστο από το πλαίσιο που ο Γενικός Γραμματέα του ΟΗΕ θέτει, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αυτό διαμήνυε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος δεν άφησε αναπάντητες τις προκλητικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ και του Φουάτ Οκτάι. Ο Κυριάκος Κούσιος επανέλαβε πως ο Νίκος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή με πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, υπογραμμίζοντας πως αυτή θα είναι η απαρχή για να επιτευχθεί μια δίκαιη, διαρκής, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των αρχών και αξιών της ΕΕ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας επανενωμένης πατρίδας, χωρίς ξένους στρατούς και αναχρονιστικές εγγυήσεις, και που θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ.

Απαντώντας στον Φουάτ Οκτάι ο Κυριάκος Κούσιος υπέδειξε πως η Τουρκία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν αποδεχόμαστε οποιεσδήποτε επεκτατικές πολιτικές της οι οποίες επίσης δεν είναι αποδεκτές ούτε από τον ΟΗΕ μέσω των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο και ιδιαίτερα των ψηφισμάτων 550 και 789, αλλά ούτε και από την ΕΕ και τον διεθνή παράγοντα, ευρύτερα.

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ