Επισφράγισαν το «Φόρουμ Φιλίας» με έμφαση στη σταθερότητα και την ασφάλεια της αν. Μεσογείου

Την ανάγκη προώθησης του κοινού οράματος των συνεργειών που διασφαλίζουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή, καθώς και την επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ανέδειξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πολυμερούς συνάντησης «Φόρουμ Φιλίας», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Κατά τις κοινές δηλώσεις του με τους ομολόγους του των συμμετεχουσών χωρών, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η «εμπέδωση συνθηκών ασφάλειας και συνεργασίας, ειρήνης και σταθερότητας στη βάση μιας θετικής προσέγγισης χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς περιορισμούς και χωρίς προσεγγίσεις μηδενικού αθροίσματος».

Αναφερόμενος στα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της πολυμερούς συνάντησης, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι κοινή πεποίθηση όλων των χωρών που συμμετείχαν είναι «ότι μόνο με σύμπραξη δύνανται να τύχουν διαχείρισης τα προβλήματα και οι επιμέρους συνθήκες αστάθειας, αλλά και να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι προοπτικές που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή μας».

«Ενώ το αφήγημα που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο για την περιοχή μας χαρακτηρίζεται από αντιπαραθέσεις, προβλήματα και συγκρούσεις, οι χώρες της περιοχής, μέσα από τη συνεργασία τους, χτίζουν ένα διαφορετικό, εναλλακτικό αφήγημα, αυτό των συνεργειών, της συνεργασίας, του κοινού οράματος για μια περιοχή που θα ευημερεί, θα αναπτύσσεται, θα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και θα επιλύει τα όποια προβλήματα και τις διαφορές στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, του διαλόγου, της ανάγκης επικράτησης σχέσεων καλής γειτονίας και σίγουρα μακριά απ` τις όποιες προσεγγίσεις που θυμίζουν άλλες εποχές και αποσκοπούν στην επιβολή λύσεων, εκτός της διπλωματίας και του Διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι στα περιφερειακά προβλήματα και στις περιφερειακές προκλήσεις απαιτούνται λύσεις που προέρχονται πρώτα και πάνω από όλα από την περιοχή», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι οι διευρυμένες συνέργειες στην περιοχή «δεν έχουν χαρακτήρα παιγνίου μηδενικού αθροίσματος ούτε στοχεύουν στον αποκλεισμό οποιασδήποτε χώρας». «Το αντίθετο, είναι ανοιχτές προς όλες τις χώρες που επιθυμούν πάντα στη βάση μιας θετικής προσέγγισης να συμβάλλουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας και κατ` επέκτασιν της ειρήνης στην περιοχή μας», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τέλος, αναφερόμενος και στην πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας επισήμανε ότι αυτή έχει αναδείξει «τόσο τη σημασία της συνδεσιμότητας, όσο και της αλληλοεξάρτησης των χωρών, ενώ περαιτέρω αναδεικνύει τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας». «Όλες και όλοι συμφωνούμε στο προφανές, ότι καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις τεράστιες οικονομικές, γεωπολιτικές και άλλες προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον μας», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Νέοι δρόμοι ειρήνης και συνεργασίας
Ως ένα επιπλέον θεμέλιο στην κατεύθυνση της εμπέδωσης της φιλίας, της ειρήνης και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, από τη Μεσόγειο μέχρι τον Κόλπο, χαρακτήρισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τη συνάντηση «Φόρουμ Φιλίας», που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας.

«Σπάμε το φαύλο κύκλο που διαρκεί χρόνια. Προσπαθούμε και ανοίγουμε νέους δρόμους ειρήνης και συνεργασίας», σημείωσε ο κ. Δένδιας στις δηλώσεις του για την πολυμερή πρωτοβουλία, προσθέτοντας ότι όλες οι συμμετέχουσες χώρες μοιράζονται την κοινή πρόσδεσή τους στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή την καλή γειτονία, την ειρηνική επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

«Προφανώς δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι όλες οι χώρες σήμερα εδώ έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία ως γνωστόν αποτελεί και εθιμικό δίκαιο», σημείωσε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν στοχεύει «στη δημιουργία αμυντικής συμμαχίας». «Το Φόρουμ δε στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. Τείνουμε χείρα φιλίας προς όλες τις κατευθύνσεις μηδενός εξαιρουμένου, με μόνο μία βασική προϋπόθεση: τον σεβασμό του Δικαίου και των βασικών αρχών της διεθνούς συμπεριφοράς», τόνισε.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι η καταδίκη των παράνομων πράξεων στην περιοχή αποτελεί ένα κοινό σημείο των συμμετεχουσών χωρών. «Αυτό που μας ενώνει όλους σήμερα είναι η καταδίκη παράνομων πράξεων, η καταδίκη παράλογων πράξεων, που υποσκάπτουν την ειρήνη και την ασφάλεια», ανέφερε. «Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα στις απειλές, στη βία, στον εξτρεμισμό, στη μισαλλοδοξία, στη διαστρέβλωση της θρησκείας, στον παραλογισμό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Δυστυχώς, η ειρήνη στην περιοχή μας απειλείται καθημερινά από ανατρεπτικές και αναθεωρητικές δυνάμεις, που επικαλούνται μάλιστα όχι τη λογική, αλλά τον παραλογισμό. Για να πετύχουν τους σκοπούς τους οι δυνάμεις αυτές προβαίνουν σε πλήθος παράνομων αλλά και παράλογων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Απειλούν ή κάνουν χρήση βίας, καταλαμβάνουν εδάφη άλλων κρατών, υποστηρίζουν ακραίες ομάδες ή ακραίες ιδεολογίες, υποθάλπουν την τρομοκρατία, αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, με απώτερο στόχο την ανατροπή μη φιλικών προς αυτές κυβερνήσεων», ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Όπως υποστήριξε, στον αντίποδα αυτών των παράνομων ενεργειών, το Φόρουμ Φιλίας «αποτελεί το υπόβαθρο για τη δημιουργία συνεργειών σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η πολιτική προστασία, ο διάλογος μεταξύ των θρησκειών» αλλά και η αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως αυτή της πανδημίας. Όπως είπε, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και αυτά της Λιβύης και της Συρίας, ενώ συμφωνήθηκε και η δημιουργία ενός δικτύου περιφερειακής συνεργασίας που συνδέει το Μασρέκ με την Ευρώπη.

«Φιλοδοξία της Ελλάδας είναι να αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Δένδιας, χαιρετίζοντας «το θάρρος, το όραμα και τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες που εκπροσωπούνται σήμερα εδώ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας