Άκουσε για ΔΔΟ από Πρόεδρο και Χριστοδουλίδη και για δύο κράτη από Τατάρ ο Ράαμπ

Μια αποτυχία διευθέτησης του Κυπριακού έπειτα τόσες προσπάθειες δεν θα ωφελήσει κανέναν και έτσι καλούμε όλες τις πλευρές να προσέλθουν στις συνομιλίες με ετοιμότητα για συμβιβασμό ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Ράαμπ είπε πως το ΗΒ θέλει να δει ένα μόνιμο και διαρκές τέλος στη διαμάχη που υπάρχει στην Κύπρο και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα δουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, ωστόσο αργότερα που επισκέφθηκε τον Ερσίν Τατάρ, άκουσε τις γνωστές θέσεις των Τούρκων περί λύσης δύο κρατών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης  εξέφρασε στον Βρετανό ομόλογό του "την προσδοκία μας ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν σύντομα, από το σημείο όπου είχαν διακοπεί στο Κρανς Μοντάνα και επανέλαβα τη σαφή προσήλωσή μας στον σκοπό αυτό".

"Επανέλαβα επίσης τη δεδηλωμένη ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις βάσει του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου 2014, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι το ίδιο επίπεδο δέσμευσης θα επιδειχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους", ανέφερε.

Ανέφερε πως ο ίδιος και ο Βρετανός ομόλογός του συμφωνούν ότι κατά την προσπάθεια για μια ουσιαστική διαδικασία, είναι σημαντικό να εμπεδώσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη την ανάγκη να αποφευχθούν οι όποιες προκλήσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο εκτροχιασμού την προσπάθεια.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ράαμπ παρότρυνε όλες τις πλευρές να προσέλθουν στις συνομιλίες "με βούληση να επιδείξουν ευελιξία και συμβιβασμό", σημειώνοντας πως είναι ενθαρρυμένος από τις συνομιλίες που είχε σε σχέση με αυτό".

Είπε πως "υπάρχει μια ευκαιρία για να σπρώξουμε για μια λύση που θα ωφελήσει και τις δυο πλευρές" και θα αποτελέσει ένα μεγάλο όφελος για την περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως μια αποτυχία στην εξεύρεση μιας διευθέτησης έπειτα από τόσες προσπάθειες δεν θα ωφελήσει κανένα.      

Είπε πως "θα εργαστούμε μαζί με τους Κύπριους και ασφαλώς τα ΗΕ για να επιλύσουμε τελικά το Κυπριακό και να πετύχουμε μια δίκαιη και διαρκή λύση. Ώστε και πάλι οι νέοι άνθρωποι, η επόμενη γενιά Κυπρίων, να μπορούν να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους, τα όνειρά τους και να ξεφύγουν από τους φόβους και τις αγωνίες που παρουσιάζονται και στις δυο κοινότητες".

Υπογράμμισε πως μια επανενωμένη Κύπρος μπορεί να πετύχει την πλήρη δυναμική της ως αχτίδα δημοκρατίας, ασφάλειας και ευημερίας και των αξιών που μοιράζονται οι Βρετανοί και οι Κύπριοι.

Μετά τη συνάντηση με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, ο Ερσίν Τατάρ προέβη σε δηλώσεις στα τοουρκοκυπριακά ΜΜΕ, σημειώνοντας πως είπε στον στον Βρετανό αξιωματούχο ότι στην άτυπη συνάντηση 5 + 1, στην οποία θα συμμετέχει και το ΗΒ ως εγγυήτρια χώρα, θα αναπτύξει το όραμά του για δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση, που μπορεί να είναι εφικτή – όπως υποστήριξε – μέσω μιας συμφωνίας για λύση δυο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, με ίσο διεθνές στάτους που θα συνεργάζονται.

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι εργάζεται σε αρμονία με την Τουρκία, μετά την εκλογή του στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας προβάλει τη θέση για δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και τόνισε στον κ. Ράαμπ – όπως είπε – ότι είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων, που θα μπορέσουν να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, είπε ο κ. Τατάρ, του είπε ότι όλοι θα ικανοποιηθούν εάν μπορέσει να υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, να προκύψει μια συμφωνία win win που θα συμβάλλει στη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε στον κ. Ράαμπ – όπως είπε – για χαμένες ευκαιρίες στην Κύπρο, για αδικίες που έγιναν προς τους Τ/κ, πως η Κυπριακή Δημοκρατία, που διαδέχθηκε τους Βρετανούς, αποτελείτο από δύο ιδρυτικούς εταίρους, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο τ/κ «λαός», κατά την έκφρασή του.

Στην ερώτηση εάν ο Βρετανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε μοντέλο λύσης που στηρίζει για την Κύπρο, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «η Βρετανία βρίσκεται σε μια αναζήτηση γι’ αυτά τα ζητήματα. Εγώ είδα ότι ως Υπουργός, αυτός και η ομάδα του, μελετούν διεξοδικά το θέμα. Εξάλλου είναι εγγυήτρια δύναμη, έχουν κι αυτοί ευθύνες», είπε.

Εάν υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, αυτή μπορεί να συμβεί μόνο με την έγκριση και των δύο πλευρών στο νησί, ανέφερε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι αυτό το γνωρίζει ο κ. Ράαμπ ενώ του το επεσήμανε στην πρόσφατη συνομιλία τους και ο ΓΓ του ΟΗΕ. «Αυτή η δουλειά δεν γίνεται με το ζόρι. Ούτε μπορεί να επιβληθεί. Εμείς ως τ/κ λαός δεν θα εγκρίνουμε ποτέ μια συμφωνία με εντολή. Δεν θα δεχόμασταν κάτι τέτοιο, δεν είναι δυνατόν. Με ικανοποίησε το ότι είδα πως υπάρχει μια προσπάθεια να υπάρξει ανταπόκριση και στις δικές μας προσδοκίες, να υπάρξει μια υποδομή για όλο αυτό».

Δειτε Επισης

Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα