Έντονο παρασκήνιο, πιέσεις και πήγαινε-έλα πριν την άτυπη πενταμερή

Έντονες διπλωματικές διεργασίες που θα καθορίσουν εν πολλοίς την τακτική που θα ακολουθηθεί ενόψει της πενταμερούς, ξεκινούν από σήμερα στη Λευκωσία με την επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ και θα συνεχισθούν και την ερχόμενη εβδομάδα με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού και στη συνέχεια με την επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ.

Η κάθοδος του Βρετανού διπλωμάτη στη Λευκωσία, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική, αφού οι συζητήσεις και τα όσα θα μοιραστεί κατά τη διάρκεια των επαφών του, θα επιβεβαιώσει αφενός τον ηγετικό ρόλο για καθοδήγηση των εξελίξεων που επιθυμούν να λάβουν οι Βρετανοί και αφετέρου θα αποκαλύψει ποιες είναι οι πραγματικές τους προθέσεις, για μια σειρά ζητημάτων που θα κληθούν από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, να απαντήσουν στην άτυπη πενταμερή. Σημειώνεται πως πέραν από τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Ράαμπ θα συναντηθεί και με τον κατοχικό ηγέτη, ενώ πριν την άφιξη του στην Κύπρο, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μελβουτ Τσαβούσογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επικοινωνία Ράαμπ με Τσαβούσογλου πριν το ταξίδι στην Κύπρο-Ζήτησε ευελιξία απ’ όλους

Πάντως, χθες ο Ντόμινικ Ράαμπ συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογο του στο Λονδίνο σε μια ιστορική συνάντηση, αφού το ταξίδι του Νίκου Δένδια στο Λονδίνο ήταν το πρώτο Ευρωπαίου ΥΠΕΞ από το καλοκαίρι του 2020, ενώ ήταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα ΥΠΕΞ στη βρετανική πρωτεύουσα από το 2013.

Μάλιστα ο κ. Ράαμπ, επανέλαβε με ευκολία ενώπιον του κ. Δένδια πως για τη Βρετανία το μοναδικό πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και οι προοπτικές της άτυπης πενταμερούς με τον Νίκο Δένδια να σημειώνει την ανάγκη να μην δοθεί η εντύπωση πως η εν λόγω συνάντηση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού.

Πάντως, στη Λευκωσία επικρατεί αισιοδοξία για το γεγονός ότι ο ξένος παράγοντας δείχνει έντονο ενδιαφέρον και ασκεί πιέσεις προς όλες τις πλευρές, ώστε η νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα, να προετοιμαστεί με τέτοιο τρόπο που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Σε αυτό το πνεύμα και οι Βρυξέλλες αναθέρμαναν το ενδιαφέρον τους σε σχέση με το Κυπριακό, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και με την επικείμενη επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στη Λευκωσία το επόμενο διάστημα. Στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα πέραν των δευτερευόντων ζητημάτων, κλειδί είναι να διασφαλιστεί μέσα από τις συνομιλίες, που τοποθετούνται χρονικά το καλοκαίρι, αφού στεφθεί με επιτυχία η άτυπη πενταμερής του Μαρτίου, η λειτουργικότητα του κράτους, ενώ προκρίνουν την άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Η έντονη διεθνής υποστήριξη και πίεση που ασκείται για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, αναμένεται να λειτουργήσει και προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. Εξάλλου στη Λευκωσία, κυβερνητικές πηγές με κάθε ευκαιρία τονίζουν την ανάγκη καλής προετοιμασίας, ενόψει της άτυπης πενταμερούς, αφού και στο παρελθόν η αδιάλλακτη Τουρκία μετατρεπόταν σε θιασώτη της λύσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε ότι αφορά την σημερινή επίσκεψη Ράαμπ, ο Βρετανός διπλωμάτης, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 10 το πρωί, ενώ ακολούθως θα μεταβεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου θα πραγματοποιηθούν κατ΄ ιδίαν επαφές. Πέραν του Κυπριακού, οι δύο υπουργοί, θα ανασκοπήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή τους, δίνοντας έμφαση, ανάμεσα σε άλλα, σε θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων των πολιτών στην μετά το Brexit εποχή, στη διαχείριση της πανδημίας, στη διασφάλιση της αεροπορικής συνδεσιμότητας και στην ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού.

Αναμένεται, επίσης, να εξετάσουν τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις για τη συνεργασία ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, με επικέντρωση στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Με το πέρας των επαφών τους, οι δυο Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ στη μια.

Σε ότι αφορά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, όπως ανακοινώθηκε χθες από την Προεδρία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κύπρο με στόχο τον περαιτέρω συντονισμό Λευκωσίας-Αθηνών, ενόψει και της άτυπης διάσκεψης που προτίθεται να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, αναφέρει σε γραπτή δήλωση πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα παρακαθίσουν σε συνομιλίες, επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, σημειώνει ο κ. Κούσιος. Ακολούθως, αναφέρει, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Επιμένουν οι Τούρκοι
Στην άλλη πλευρά, μετά τα εντατικά μαθήματα που παρακολούθησε από τον Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο Ερσίν Τατάρ, επαναλαμβάνει το τελευταίο 24ωρο με κάθε ευκαιρία το γνωστό ποίημα για τα δύο κράτη και όσα θα θέσει ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες στην άτυπη πενταμερή. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο Τατάρ, εκτίμησε πως ενώπιον του Γκουτέρες είναι σημαντικό να αναπτυχθεί μια κατανόηση για την συνέχιση του έργου και των πολιτικών επιτευγμάτων των δύο λαών που ζουν δίπλα-δίπλα στην Κύπρο τα τελευταία 50 χρόνια, κάτω από τη στέγη του δικού τους κράτους».

Η συνάντηση του κατοχικού ηγέτη με τον Ντόμινικ Ράαμπ, ενδεχομένως να ρίξει φως και για το ποιες θα είναι τελικά οι πραγματικές προθέσεις των Τούρκων και αν τελικά οι εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις, θα αντικατασταθούν από αιφνιδιαστικές εναλλακτικές προτάσεις στη βάση της ομοσπονδίας στο τραπέζι της άτυπης πενταμερούς.

Δειτε Επισης

Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Καταγγελία για «κουβαλητούς» ψηφοφόρους από τη Δήμαρχο Λακατάμιας
Κυπριακό και σχέσεις με Κοινοπολιτεία σε συνάντηση ΠτΒ με ΓΓ οργανισμού
Με αναφορές στην επίθεση του Ιράν αλλά και το Κυπριακό το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Κυπριακό στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας Γκουτέρες-Φιντάν
Διαφωνίες στη Βουλή για την πρόταση Kυβέρνησης για πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων