Φαίδωνος: Eργαλειοποίηση Επιτροπής Προσφύγων για κομματικούς λόγους

Σε "εργαλειοποίηση της Επιτροπής Προσφύγων για κομματικούς και πολιτικούς λόγους", αναφέρεται ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος σε ανακοίνωση του σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων. Αυτή η "εργαλειοποίηση", υποστηρίζει ο κ. Φαίδωνος, "εκφεύγει κατά πολύ του ρόλου της Επιτροπής για άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου" και προσθέτει πως εάν ο ρόλος τους είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, τότε δηλώνει παρών. 

Ο Δήμαρχος Πάφου αναφέρει πως μετά από ενημέρωση της οποίας έτυχε ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας "διεξήχθη πολιτικός κανιβαλισμός" έναντι του προσώπου του "με ύβρεις, βαριούς χαρακτηρισμούς και ανυπόστατες κατηγορίες" τόσο από μέλη της Επιτροπής όσο και από προσκεκλημένους", πως "είναι φανερό ότι μια ετερόκλιτη συμμαχία κομμάτων και κάποιων προσκεκλημένων έχουν ενοχληθεί, γιατί έχω δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια στο σύστημα που είχαν στήσει για δεκαετίες σε σχέση με την παραχώρηση και χρήση τουρκοκυπριακών περιουσιών προς εξυπηρέτηση  κομματικών και προσωπικών συμφερόντων". 

Κάποιοι, είπε, ”έκαναν καριέρες και προσωπικές περιουσίες μέσω της διανομής και εκμετάλλευσης τ/κ περιουσιών", ενώ κάποιοι άλλοι υποστήριξε, "επιδίωξαν και εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στη Συμβουλευτική Επιτροπή παραχώρησης τ/κ περιουσιών την ίδια ώρα αυτά τα πρόσωπα κατέχουν εκατοντάδες στρέμματα τ/κ γης και το πιο προκλητικό είναι ότι δεν είναι ούτε καν πρόσφυγες”. 

Ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε σε πρωταγωνιστικό ρόλο στη χθεσινή συνεδρία, από άτομο, "που όντας μη πρόσφυγας κατέχει πολλαπλάσια έκταση γης από ό,τι ο Δήμος Πάφου στο σύνολο του και την ίδια ώρα έχει την άποψη ότι πρέπει δια νόμου να απαγορευθεί η παραχώρηση τ/κ γης στις Τοπικές Αρχές". 

Σε ό,τι αφορά τη θέση που ακούστηκε ότι θα νομοθετήσουν για να μη δικαιούνται οι Δήμοι να τους εκμισθώνεται τ/κ γη, ο ίδιος δηλώνει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα. Αν θέλουν, είπε, μπορούν να ξηλώσουν όλα τα έργα και τους χώρους στάθμευσης και να τα πάρουν πίσω για να τα δώσουν με κομματικά κριτήρια σε πρόσφυγες. 

Διερωτήθηκε, επίσης, “πού ήταν για να νομοθετήσουν", όταν παραχωρούνταν σε εταιρεία  300 στρέμματα τ/κ γης για την αδειοδότηση δύο γηπέδων γκολφ και πού ήταν όταν ανταλλάσσονταν 300 άλλα στρέμματα τ/κ γης με την ίδια εταιρεία και σε ανταλλαγή προνομιακής τ/κ γης δίνονταν στον Κηδεμόνα κάποια «κατσάβραχα» σε βουνά στην ενδοχώρα. 

Ο Δήμαρχος Πάφου, σημειώνει πως "ήταν παρών, έκανε γραπτές καταγγελίες και εν τέλει τα 300 στρέμματα, που είχαν εκμισθωθεί επιστράφηκαν, ενώ για αυτά που ανταλλάχθηκαν τους έμειναν τα κατσάβραχα".

Υποστήριξε περαιτέρω πως στην Πάφο, "κατάντησαν να κρατούν δεκάδες στρέμματα χωράφια και ακίνητα κάποιοι πρόσφυγες και κάποιοι μη πρόσφυγες, που είχαν κομματική ταυτότητα και ήταν παρατρεχάμενοι συγκεκριμένων ατόμων ενώ κάποιοι άλλοι πρόσφυγες να μην πάρουν τίποτε".

Επί τούτου συνέχισε, ως Δήμαρχος Πάφου, " έδωσε κατάθεση στο ΤΑΕ Αρχηγείου και έκανε κατά καιρούς γραπτές και δημόσιες καταγγελίες για εικονικές εταιρείες οι οποίες εξασφαλίζουν τ/κ περιουσίες εκατομμυρίων αλλά και για παράνομες παραχωρήσεις που έγιναν". 

Αναφέρθηκε ακόμα σε “ενοικιάσεις, υπενοικιάσεις, παράνομες παραχωρήσεις, παράνομες δηλώσεις στον ΚΟΑΠ, χρήματα μαύρα και αφορολόγητα είναι αυτά που συνθέτουν τη διαχείριση τ/κ περιουσιών”.

Δεσμεύτηκε επίσης σύντομα, να δώσει ξανά στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν "σε ποιαν κατάσταση είχαν αφεθεί να είναι συγκεκριμένα ακίνητα και σε ποιαν άριστη κατάσταση τα έχει φέρει ο Δήμος", παραχωρώντας τα, όπως είπε, ξανά σε άτομα μέσα από ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες χωρίς κομματικές και άλλες παρεμβάσεις. 

Υπενθύμισε πρόσφατη απόφαση του Δήμου όπως αναλάβει την ανακαίνιση του Χανιού στην οδό Φελλάχογλου και τα καταστήματα να παραχωρηθούν από τον Κηδεμόνα σε νόμιμους δικαιούχους. 

Αυτά, συνέχισε, “τα κάνουμε για να δούμε την πόλη μας και το κέντρο της ξανά ζωντανό και όμορφο”, σημειώνοντας πως “σε αυτή την προσπάθεια κάποιοι, πολύ λίγοι, αντιδρούν γιατί επηρεάζονται τα συμφέροντα τους”.  

Σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής ο κ Φαίδωνος εξέφρασε δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι "δεν σημειώθηκε η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία και αντίληψη να αφήσουν τον Δημοτικό Γραμματέα να μιλήσει" που τον εκπροσώπησε στην συνεδρία, αλλά και για τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν όταν ο Δημοτικός Γραμματέας επιχείρησε  να αναφερθεί "στις αυθαίρετες – παράνομες ενέργειες παραπονουμένων εκτοπισμένων". Είπε δε, πως κάποιος Βουλευτής , αποκάλεσε τον Δημοτικό Γραμματέα  και «αχάπαρο». 

Υποστήριξε πως όχι τυχαία η Πρόεδρος διέκοψε τη συνεδρία, η οποία μπορούσε να ολοκληρωθεί σε λίγα λεπτά, λέγοντας ότι θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη "με στόχο να διαιωνίζουν το θέμα και να προκαλούν όπως πιστεύουν, πολιτικό κόστος στον Δήμαρχο Πάφου". 

Ισχυρίστηκε πω  "είναι σύνηθες, όταν πλησιάζουν εκλογές να εγγράφουν θέματα και να καλούν καμιά τριανταριά άτομα και να επιδίδονται σε άκρατο λαϊκισμό στο ποιος θα εμφανιστεί ως μεγαλύτερος υποστηρικτής των καλεσμένων με χαρακτηρισμούς, ύβρεις και τα παρόμοια".

Πρόσθεσε πως θα ζητήσει μέσω του Δικηγόρου του τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά και θα επανέλθει στο θέμα "για να καταλάβουν επιτέλους σε αυτό το τόπο ότι αυτές οι πρακτικές τους δεν θα περάσουν". 

Αν κληθεί ο Δήμος ή ο Δήμαρχος σε επόμενη συνεδρία θα εξετάσει, συνέχισε, το θέμα νομικά γιατί η συγκεκριμένη εξουσία των Επιτροπών είναι καθορισμένη και "σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μετατρέπεται σε λαϊκό δικαστήριο ή ο οποιοσδήποτε να κάνει πολιτικό κανιβαλισμό μπροστά σε καλεσμένους και ΜΜΕ για να κάνει πολιτικά παιχνίδια".

Ως Δήμαρχος, σημείωσε, δεν έχει κανένα πρόβλημα να δώσει στοιχεία και οποιεσδήποτε διευκρινίσεις "σε ένα κόσμιο περιβάλλον μακριά από χαρακτηρισμούς, ύβρεις και πολιτικό κανιβαλισμό". Αν στόχος είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, τότε σημείωσε, δηλώνει «παρών».

Αν θέλουν, ωστόσο, είπε, " να παίξουν παιχνίδια και να εξυπηρετήσουν τις δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες να ξέρουν ότι θα πάρουν δημόσιες απαντήσεις". 

Είπε ακόμη, πως το Γραφείο του  όταν δέχθηκε τηλεφώνημα για να ενημερωθεί για τη χθεσινή συνεδρία προ 10ημέρου απάντησε αμέσως, χωρίς να ερωτηθεί, ότι ήδη είχε σοβαρές προγραμματισμένες συναντήσεις, ενώ την ίδια ημέρα, επικοινώνησε προσωπικά με τον Γραμματέα της Επιτροπής, ο οποίος είχε ζήτησε να επικοινωνήσει  μαζί του και του είπε να δει αν μπορεί να αλλάξει η ημερομηνία .

Με απόφαση της Προέδρου, δεν άλλαξε η ημερομηνία και ο Δήμος εκπροσωπήθηκε από τον Δημοτικό Γραμματέα συμπλήρωσε , προσθέτοντας πως "αντί να τρίζει η άμαξα τρίζει ο αμαξηλάτης".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»