Θέλουν δημοψήφισμα για ΤΑ την ημέρα των βουλευτικών εκλογών ΔΗΣΥ και Συμμαχία Πολιτών

Υπέρ ενός δημοψηφίσματος στον γενικό πληθυσμό, το οποίο να διεξαχθεί τον Μάιο και συγκεκριμένα την ημέρα των βουλευτικών εκλογών, ώστε να διαφανεί κατά πόσο οι πολίτες θέλουν ή δεν θέλουν μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τάχθηκαν σήμερα Δημοκρατικός Συναγερμός και Συμμαχία Πολιτών.

Σε συνάντηση, που είχαν το πρωί στα γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών,  Γιώργος Λιλλήκας και Αβέρωφ Νεοφύτου συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την υπερψήφιση του αναθεωρημένου κρατικού προϋπολογισμού, το Κυπριακό, καθώς και τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Συμμαχίας, Γιώργο Λιλλήκα  για τη σημαντική συμβολή τόσο του κόμματος, όσο και του ιδίου, στο ότι υπάρχει ψηφισμένος  προϋπολογισμός, με την Κύπρο να αποφεύγει «τις περιπέτειες, την πολιτική και οικονομική αστάθεια».

Επίσης, συζήτησαν παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά με κοινό στόχο τη διάσωση του τόπου από τους εθνικούς κινδύνους, ενόψει της νέας πρωτοβουλίας, που θ’ αναλάβει ο ΓΓ ΟΗΕ, για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη.

Επιπλέον, ο κ. Νεοφύτου είπε πως έχουν ανταλλάξει απόψεις για την αναγκαιότητα όπως Κυβέρνηση και Βουλή να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό στο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, σημειώνοντας πως «είναι το πιο ουσιαστικό εργαλείο, για στήριξη των μικρομεσαίων και γενικότερα του συνόλου των επιχειρήσεων του τόπου».

Για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Νεοφύτου είπε πως είναι «μία μεταρρύθμιση που τη χρειάζονται η κοινωνία και οι πολίτες και έχει γίνει κι αυτή δυστυχώς κομματικό εργαλείο, για εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων».

«Άκουσα την άποψη της Συμμαχίας, η οποία είναι και θέση δική μας. Ο αγαπητός Γιώργος είπε να κάνουμε, ναι, δημοψηφίσματα, ρωτώντας το σύνολο της κοινωνίας. Εγώ θα προσθέσω ότι τον Μάιο έχουμε βουλευτικές εκλογές. Ο κόσμος παράλληλα,  με την επιλογή του κόμματος και των βουλευτών του, ν’ απαντήσει και σ’ ένα ερώτημα αν θέλει ή δεν θέλει τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», είπε.

Πρόσθεσε πως «δεν θα χρειαστούν ούτε επιπρόσθετα έξοδα, ούτε επιπρόσθετη ταλαιπωρία και θα έχουμε αρκετούς μήνες, με βάση την απόφαση του δημοψηφίσματος, να προχωρήσουμε στην ορθότατη μεταρρύθμιση για την τοπική αυτοδιοίκηση», για να συμπληρώσει ότι «την ώρα που θα ψηφίζουμε για δημοτικές εκλογές, παράλληλα να’ ναι και δημοψήφισμα εάν ο κόσμος θέλει τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι ο κάθε δήμος και η κάθε γειτονιά ξεχωριστά».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, είπε σε σχέση με τον προϋπολογισμό ότι «από τη στιγμή που ικανοποιούντο βασικές προτάσεις, που θα στήριζαν τα ευάλωτα στρώματα του λαού και συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως ήταν οι νέοι με τον κατώτατο μισθό και οι συνταξιούχοι με συντάξεις πάνω από το όριο της φτώχειας, αλλά και άλλες προτάσεις που κατάθεσε η Συμμαχία , εμείς θα στηρίζαμε τον προϋπολογισμό και αυτό πράξαμε».

Για την πενταμερή, ανέφερε ότι μπορεί με τον ΔΗΣΥ να έχουν διιστάμενες και διαφορετικές απόψεις και πολιτικές όσον αφορά στο Κυπριακό, ωστόσο, σημείωσε είχαν μία εποικοδομητική συζήτηση, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και για το πώς θα μπορούσαν να διαχειριστούν αυτή την κρίσιμη καμπή του Κυπριακού.

«Γιατί θα είναι κρίσιμη σίγουρα, ιδιαίτερα, μετά και την τοποθέτηση χθες του ΓΓ ΟΗΕ, ότι ναι μεν δεσμεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά είναι έτοιμος να ακούσει κάθε άποψη. Αυτό για μας ελλοχεύει μεγάλους κινδύνους, που έχουν να κάμουν με τη ‘νομιμοποίηση’ της Τουρκίας να θέσει στην παρουσία και με την ανοχή του ΓΓ ΟΗΕ, τη θέση και την πρόταση για δύο κράτη», είπε.

Σχετικά με τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, είπε πως η πρόταση της Συμμαχίας ήταν από την αρχή και παραμένει η ίδια, όπως διεξαχθεί ένα εθνικό δημοψήφισμα.

Όπως είπε «είναι λάθος και θα προκαλέσει πολλά πρακτικά προβλήματα να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα», για να προσθέσει πως «πολλοί Δήμοι που προβλέπεται να ενοποιηθούν ή και κοινότητες, που παρεμβαίνουν μεταξύ τους, μπορεί να μας προκύψει ο ένας Δήμος να ψηφίσει θετικά, ο ενδιάμεσος αρνητικά  και ο τρίτος Δήμος που συνορεύει με τον δεύτερο να ψηφίσει θετικά».

«Άρα», ανέφερε, «δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει και επειδή δεν είναι υπόθεση που αφορά μόνο τους Δημότες ή μόνο τους πολίτες των Δήμων που θα ενοποιηθούν,  αλλά αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Τα έσοδα και οι δαπάνες των Δήμων δεν καλύπτονται μόνο από τους Δημότες, τα ελλείμματα που παρουσίασαν όλα αυτά τα χρόνια καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό άρα από το σύνολο των φορολογούμενων.  Άρα να γίνει δημοψήφισμα σε παγκύπρια βάση κατά πόσο θέλουμε ως κοινωνία, μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ή όχι».

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια προς τις επιχειρήσεις, είπε πως η Συμμαχία είναι θετική, ωστόσο, σημείωσε «υπό κάποιες προϋποθέσεις».

Ανέφερε πως στο νομοσχέδιο έχουν προστεθεί κάποιες προϋποθέσεις που είχε θέσει η Συμμαχία, όπως για παράδειγμα να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις.

«Δεν θα δώσουμε εγγυήσεις από το δημόσιο σε επιχειρήσεις, που δεν θα είναι βιώσιμες. Αυτό πλέον συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο και μας ικανοποιεί. Θα κάνουμε κάποιες άλλες εισηγήσεις, που συζητήσαμε με τον φίλο Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και στον Υπουργό Οικονομικών, όσον αφορά τη διασφάλιση της διαφάνειας και τους απαραίτητους ελέγχους που πρέπει να γίνονται, καθώς επίσης και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις υποχρεώσεις των εταιρειών που θα είναι λήπτες των κυβερνητικών εγγυήσεων», πρόσθεσε.

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μέσα στις δεδομένες συνθήκες που ζούμε και ως Πολιτεία και ως πολιτικές δυνάμεις, θα πρέπει να ξεκινήσει ένας παραγωγικός διάλογος, αφήνοντας κατά μέρους τις οποιεσδήποτε κομματικές ή εκλογικές σκοπιμότητες, και με πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας να δούμε πού μπορούμε να συγκλίνουμε σε προτάσεις, σε μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν και στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής αλλά και στο να επιλύσουν τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ