Απαντά στο ΑΚΕΛ ο Πετρίδης-«Τα όσα λέγονται εκ των υστέρων, εκ του περισσού»

Σήκωσε το γάντι και απαντά στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ, σε σχέση με την κατάθεση του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις, ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος τονίζει πως η Κυβέρνηση μέσω των διαδοχικών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, λάμβανε μέτρα και έκανε τεράστιες προσπάθειες ούτως ώστε να διορθώσει τα όποια κενά παρουσιάζονταν στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) λόγω των καταχρήσεων.

Ο κ. Πετρίδης σημειώνεται ότι η κατάθεσή του όχι μόνο επιβεβαιώνει αλλά τεκμηριώνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται το ΑΚΕΛ.

«Ότι δηλαδή η κυβέρνηση, μέσω των διαδοχικών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου λάμβανε μέτρα και έκανε τεράστιες προσπάθειες ούτως ώστε να διορθώσει τα όποια κενά παρουσιάζονταν στο Πρόγραμμα λόγω των καταχρήσεων οι οποίες γίνονταν από διάφορους εμπλεκομένους και για τα οποία και η ίδια η κυβέρνηση με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε προειδοποιήσει ότι θα οδηγούσαν στον τερματισμό του Προγράμματος», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι είναι με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θεσπίστηκαν μεταξύ άλλων πολλαπλές διαδικασίες ελέγχου δέουσας επιμέλειας, τόσο εσωτερικά όσο και με οίκους του εξωτερικού, μονάδα ελέγχου πολιτογραφήσεων, μέτρα αποκλεισμού ατόμων υψηλού ρίσκου ενώ καταρτίστηκε μητρώο παρόχων καθώς και κανονισμοί λειτουργίας του.

«Τα όσα λέγονται εκ των υστέρων είναι εκ του περισσού αφού κανένα κόμμα δεν είχε προτείνει, είτε συγκεκριμένες αλλαγές κατά τη διάρκεια εφαρμογής του Προγράμματος, είτε την κατάργησή του», καταλήγει ο κ. Πετρίδης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε πως «η κατάθεση του Υπουργού Οικονομικών και τέως Υπουργού Εσωτερικών, κ. Πετρίδη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής επιβεβαίωσε αυτό που όλοι οι πολίτες γνωρίζουν. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση ήξερε πολύ καλά εδώ και χρόνια τα σοβαρά προβλήματα και τις τρύπες του προγράμματος πολιτογραφήσεων αλλά συνειδητά επέλεξε να μην προβεί σε διόρθωσή του. Συνειδητά επέλεξε να μην εισακούει τις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης, της ΕΕ και διεθνών οργανισμών για το πρόγραμμα. Και ο λόγος είναι απλός. Οι κυβερνώντες ήθελαν να συνεχιστεί εσαεί το φαγοπότι δισεκατομμυρίων. Συνειδητά έθεσαν το φαγοπότι πάνω από το συμφέρον της χώρας. Γιατί συγγενείς και ημέτεροι πλούτισαν από το πρόγραμμα. Και για χάριν τούτου, συντηρούσαν με νύχια και με δόντια τη βιομηχανία διαβατηρίων μέχρι που τα σκάνδαλα και ο διασυρμός της χώρας έγιναν μη διαχειρήσιμα και η κυβέρνηση μέρος του προβλήματος».

Όπως υποστήριξε ο κ. Στεφάνου, «δεν είναι λοιπόν τυχαίο που καταλήξαμε χθες, η Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι να δηλώνει ότι τα τελευταία τρία χρόνια μέχρι και το 10% των υποθέσεων διαφθοράς θα σχετίζεται με την Κύπρο. Όσα διαγγέλματα και όσους μονόλογους κι αν κάνει ο Πρόεδρος δεν θα πάψει να είναι αναξιόπιστος και εκτεθειμένος ενώπιον του λαού. Η αυταπόδεικτη σύγκρουση συμφέροντος, η προσπάθεια απόκρυψης και, ακολούθως, η δικαιολόγηση του σκανδάλου που απογείωσε τη διαφθορά στη χώρα, δεν μπορεί να καλυφθεί από όψιμες και ετεροχρονισμένες εξαγγελίες, που στο παρελθόν αποδείχθηκαν άνευ αξίας». 

Δειτε Επισης

ΔΗΣΥ για την έλλειψη πτητικών μέσων-«Η παραδοχή της αρμόδιας υπουργού δεν αρκεί»
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Τον πήχη ψηλά έθεσε ο Αρμεύτης-Μια πόλη για τους πολλούς θέλει ο Νικολαΐδης
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης