Συζήτησαν επιτάχυνση διαδικασιών για προμήθεια μη φονικού εξοπλισμού Πετρίδης-Γκάρμπερ

Πιθανούς τρόπους επιτάχυνσης των διαδικασιών μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ για προμήθεια από αμερικανικές εταιρείες μη φονικού εξοπλισμού, μετά την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο, συζήτησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν, ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, και η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, κατά τη συνάντηση έγινε σφαιρική ανασκόπηση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας καθώς και οι προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία.

Επιπρόσθετα ο Υπουργός Άμυνας και η Πρέσβης των ΗΠΑ αναφέρθηκαν στις υφιστάμενες συμφωνίες για θέματα άμυνας και ασφαλείας και επαναβεβαίωσαν ότι υπάρχει το έδαφος και η κοινή επιθυμία για επέκταση και ενίσχυσή τους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ήδη στο πλαίσιο του ΙΜΕΤ (πρόγραμμα των ΗΠΑ για Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση) παραχωρήθηκε μια θέση σε αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς για φοίτηση στο U.S. National Defence University College of International Security Affairs, για το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022. Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα φοίτησης και άλλων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχολές των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιούνται ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις στρατιωτικού προσωπικού των δύο χωρών.

Σημειώνεται επίσης ότι, από τις 10 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου βρίσκεται σε εξέλιξη, συνεκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων Ναυτικού στην Κρήτη, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ. Η συνεκπαίδευση εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης ΟΡΙΩΝ που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2021.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ