Τσαβούσογλου: Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για αποκατάσταση διαλόγου Τουρκίας-ΕΕ

Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για να αποκαταστήσουμε τον διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής διάσκεψης με τον Ολλανδό ομόλογό του Στεφ Μπλοκ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “το περασμένο έτος ήταν δύσκολο για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ”. “Ήταν μια χρονιά σημαντικών εξελίξεων, ιδίως σε θέματα όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η Κύπρος και η Λιβύη. Η ΕΕ έτεινε μια χείρα στην Τουρκία τον Δεκέμβριο. Εμείς, με τη σειρά μας, ανταποκριθήκαμε θετικά. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας ενώπιον μας. Έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τον διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Οι συνομιλίες που πραγματοποιήσαμε με το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία φαίνεται να δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ συμφωνεί”.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του την περασμένη εβδομάδα με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις εργασίες για έναν Οδικό Χάρτη και να προβούν σε συγκεκριμένα βήματα για την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος. “Καταλήξαμε σε συμφωνία σχετικά με αυτόν τον Οδικό Χάρτη με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Μισέλ. Πιστεύω ότι η εταιρική σχέση Τουρκίας-ΕΕ μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο σε ορισμένα εξαιρετικά σημαντικά θέματα. Θα έχει υποστηρικτική επιρροή σε ένα πολύ ευρύ φάσμα πεδίων, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της άμυνας. Φυσικά, υποστηρίξαμε την εταιρική σχέση μας από αυτή την άποψη και έχουμε δείξει από την προσφυγική κρίση το 2016 ότι μπορούμε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο αυτής της εταιρικής σχέσης. Χάρις στις κοινές προσπάθειες της Τουρκίας με την ΕΕ, καταφέραμε να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση της Ευρώπης. Εδώ υπάρχει μια πραγματική εταιρική σχέση. Ως υποψήφια χώρα, δεσμευόμαστε στο υψηλότερο επίπεδο”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “αμφότερες οι πλευρές έχουν τις προσδοκίες τους”. “Απαιτούμε επικαιροποίηση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου και της Τελωνειακής Ένωσης. Αναμένουμε τη συνέχιση της συνεργασίας σε θέματα όπως η απελευθέρωση των θεωρήσεων και η μετανάστευση. Ξεκινήσαμε να διεξάγουμε διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Βρισκόμαστε επίσης σε συνομιλίες με τη Γαλλία σε μια προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεών μας. Μια διαδικασία μεταρρύθμισης βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στη χώρα. Έχουμε επίσης υποβάλει προτάσεις για διάσκεψη 5+1 για την Κύπρο και για διάσκεψη επί της Ανατολικής Μεσογείου” συνέχισε.

"Πιστεύουμε ότι η υποστήριξη της Ολλανδίας είναι ζωτικής σημασίας. Η απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων ελήφθη κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Ολλανδίας. Η Ολλανδία διαδραμάτισε επίσης πολύ σημαντικό ρόλο βοηθώντας μας να επιτύχουμε μια κοινή συμφωνία για τη μετανάστευση”, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»